O Λιγνάδης καταδικάστηκε, αλλά δυστυχώς αποφυλακίστηκε

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Μωβ

Τα καλά νέα, είναι ότι μετά από δεκάδες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, μετά από προσπάθεια κατατρομοκράτησης και δολοφονίας των χαρακτήρων των μαρτύρων κατηγορίας, ο κατηγορούμενος για βιασμό ανήλιων καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση, για δύο βιασμούς ανηλίκων από τους 4 για τους οποίους κατηγορείτο, (αυτό είναι το κακό νέο) και δεν του χορηγήθηκε κανένα ελαφρυντικό.

Η καταδικαστική απόφαση για τους 2 βιασμούς ελήφθη κατά πλειοψηφία, με την έκπληξη ότι σε όλες, και τις 4 υποθέσεις βιασμού, μειοψήφησε η πρόεδρος της έδρας, δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό της αλλά το αναμένουμε. Ίσως για την πρόεδρο τίποτε δεν έγινε, και ο κατηγορούμενος ήταν απλώς θύμα εκδικητικής μανίας κάποιων ή πολιτικής σκοπιμότητας, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.

Ναι, αυτά τα μεταναστάκια, τα φτωχόπαιδα, τα ανήλικα, τα άστεγα (κατά την περίοδο τέλεσης των κακουργημάτων) τελικά είχαν φωνή, η κοινωνία τα άκουσε και το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο. Η πλειοψηφία όμως που τον καταδίκασε ήταν ασθενής, και κατά κύριο λόγο στηρίχτηκε στους ενόρκους, που άκουσαν τη φωνή της κοινωνίας και θέλησαν να τιμωρήσουν ένα τόσο βαρύ κακούργημα.

Ευτυχώς, γιατί σε άλλες δίκες έχουμε δει τους ενόρκους να είναι στην πρωτοπορία της αθώωσης κακουργημάτων βιασμού ή παρόμοιων, όπως είχε γίνει στην πολύκροτη δίκη της Όλγας Μπ. Στην Πάτρα πριν από αρκετά χρόνια, το 2003.

Δυστυχώς, το σχετικά καλό αποτέλεσμα της δίκης αμαυρώθηκε από την αποφυλάκιση του καταδικασθέντα μέχρι την έφεση, που θα γίνει δεν ξέρουμε πότε, και το μήνυμα αυτής της αποφυλάκισης προς την κοινωνία είναι ότι οι πλούσιοι και διάσημοι, τα μέλη των κυρίαρχων κύκλων, βρίσκουν τον τρόπο να πέφτουν στα μαλακά, ενώ οι φτωχοδιάβολοι εκτίουν μεγάλες ποινές.

Αυτή ήταν η δεύτερη δικαστική απόφαση με βάση τις καταγγελίες που απελευθέρωσε το κίνημα me too, μετά την απόφαση για την ιστιοπλόο Αμαλία, πριν ένα μήνα, όπου ο προπονητής καταδικάστηκε σε 13 χρόνια για ασέλγεια, αλλά δεν καταδικάστηκε για τους βιασμούς γιατί έγινε δεκτή η επίκληση της “συναίνεσης” ενός 12χρονου παιδιού, ενάντια σε κάθε νόμο. Και ευτυχώς μια εισαγγελέας έχει κάνει αναίρεση και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Ναι, το κίνημα me too έχει ταράξει τα νερά και στην Ελλάδα, η έμφυλη βία και ο βιασμός δεν περνούν πλέον απαρατήρητα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια ιδιότυπη μερική ασυλία για τους θύτες. Το κίνημα συνεχίζει ακάθεκτο, παρά τις βασανιστικές συνθήκες που εξελίσσονται κατά τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων όπου οι καταγγέλλουσες και οι καταγγέλλοντες αντιμετωπίζονται συχνότερα ως θύτες παρά ως θύματα. Διαμαρτυρόμαστε για την αποφυλάκιση του Λιγνάδη και ζητούμε να ακυρωθεί αυτή η απόφαση και να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε.

Το Δ.Σ. του Μωβ 15/7/2022

Η φωτο από διαμαρτυρία για την αποφυλάκιση του Λιγνάδη, στις 14/7, που καλέστηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, την φεμινιστική συλλογικότητα Sabat και αρκετές άλλες συλλογικότητες ακόμα.

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Μεγάλο πλήθος ανθρώπων έξω από τη Βουλή, ως διαμαρτυρία για την αποφυλάκιση του Λιγνάδη.