Επιστολή Φωτεινής Σιάνου προς Μαρία Συρεγγέλα, για γυναικοκτονίες

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Αγαπητή Κυρία Συρεγγέλα,

Από την συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων και αντιλήψεων, η γραμματεία ισότητας υπήρξε μία πλατφόρμα συνάντησης των γυναικείων/φεμινιστικών συλλογικοτήτων/οργανώσεων με το κράτος, όπου αναπτύσσονταν όλες οι απόψεις και γινόταν προσπάθεια συνεννόησης, με τις οργανώσεις βεβαίως να διατηρούν την αυτονομία της δράσης τους.

Από την ανάληψη της ΓΓΙΦ από την κυβέρνηση της ΝΔ, και σας προσωπικά, αντιμετωπίσαμε φαινόμενα που δεν έχουμε ξαναδεί. Η βροντερή απουσία σας από τους αγώνες των γυναικών έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις όλων των γυναικών, των γυναικών με τις οποίες συνομιλείτε και των γυναικών με τις οποίες δεν συνομιλείτε.

Πέρασαν νόμοι όπου θα έπρεπε να έχετε πρωτοστατήσει και να έχετε πάρει θέση: μεταφορά της ΓΓΙΦ από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας και η μετονομασία της σε Υφυπουργείο Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογενειακής Πολιτικής, αλλαγή του οικογενειακού δικαίου και υποχρεωτική συνεπιμέλεια, εργασιακά και κατάργηση 8ωρου , εξωσωματική γονιμοποίηση, παρένθετη μητρότητα, κύρωση της ΔΣΕ 190 για την σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης 4531/2018 όπου κάθε άρθρο θα έπρεπε να εξεταστεί και να εφαρμοστεί στην πράξη (πολλά άρθρα της οποίας έρχονται σε αντίθεση με τον νόμο περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, ισότητα των φύλων και σεξουαλική αγωγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Εμφανιζόσαστε σήμερα, μετά από τρεις γυναικοκτονίες μέσα σε τρεις ημέρες, και μας λέτε ότι «Τα φαινόμενα της δολοφονίας γυναικών είναι προφανώς καταδικαστέα» και αναφέρεστε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης της τραγωδίας, των επιπτώσεων των γυναικοκτονιών στις γυναίκες θύματα, στα παιδιά θύματα και τις επιπτώσεις στις ψυχούλες τους. Και αισθάνεστε την ανάγκη να καλύψετε την κυβέρνηση για το καταπληκτικό της έργο στον τομέα της ισότητας των φύλων, και την δική σας απουσία.

Είναι ολοφάνερο ότι κάτι δεν πάει καλά. Εδώ και τώρα χρειάζεται να αναλάβετε την ευθύνη σας και να προχωρήσετε σε πανελλαδική κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Πάρτε στα χέρια σας την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και δείτε ποιοι είναι οι πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, για την υλοποίηση και εφαρμογή κάθε άρθρου της σύμβασης. Ετοιμάστε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εξάλειψη των Γυναικοκτονιών. Στηρίξτε το αίτημα των φεμινιστικών οργανώσεων για την ένταξη του όρου γυναικοκτονία στο ποινικό μας δίκαιο. Και αφήστε στην μπάντα την δική σας «εργαλειοποίηση δολοφονιών για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Φωτεινή Σιάνου

Ακτιβίστρια για την Ειρήνη, Μη Βία και τα Δικαιώματα των Γυναικών

2.8.2022

Παρουσίαση των θέσεων της κ. Συρεγγέλα στο: https://www.typosthes.gr/politiki/289143_syreggela-i-gynaikoktonia-i-eidehthesteri-morfi-emfylis-bias