Συσκευή μέσω app ελέγχει το στήθος για ογκίδια

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλη

Μια συσκευή ελέγχου του μαστού που δημιουργεί έναν εξατομικευμένο χάρτη του κορμού για την παρακολούθηση για ογκίδια κέρδισε το βρετανικό βραβείο James Dyson.

Το Dotplot, που δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτες του Imperial College του Λονδίνου, είναι μια φορητή συσκευή παρακολούθησης της υγείας του μαστού που συνδέεται με μια εφαρμογή για smartphone.

Οι χρήστες πρέπει απλώς να κρατήσουν τη συσκευή στο στήθος για να σαρώσουν τον ιστό για εξογκώματα, με τη βοήθεια ενός οδηγού βήμα προς βήμα στην εφαρμογή.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα (παρόμοια με τους υπερήχους) για να καταγράψει τη σύνθεση των ιστών σε κάθε σημείο του μαστού.

Η εφαρμογή εμφανίζει επίσης τα αποτελέσματα και δημιουργεί μια έκθεση στο τέλος κάθε ελέγχου, η οποία μπορεί να συγκριθεί με πληροφορίες από προηγούμενους μήνες για να δείξει πώς τα μέρη του μαστού μπορεί να αλλάζουν.

Το Dotplot έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, δίνοντας τη δυνατότητα και ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να ακολουθούν μια τακτική ρουτίνα αυτοελέγχου του μαστού.

Μόνο το 1/3 των γυναικών κάνουν αυτοεξέταση μαστού

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν περίπου 11. 500 θάνατοι από καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, ή 32 κάθε μέρα, σύμφωνα με το Cancer Research.

Όμως, μόνο το 36% των γυναικών ηλικίας 18-35 ετών ελέγχουν το στήθος τους κάθε μήνα και μόνο το 54% των γυναικών θα επισκεπτόταν αμέσως το γιατρό τους μόλις ανακάλυπταν πρώιμα σημάδια και συμπτώματα, σύμφωνα με το coppafeel. org.

Ωστόσο, αν ο καρκίνος του μαστού ανιχνευθεί στο αρχικό στάδιο, σχεδόν όλες οι γυναίκες επιβιώνουν, οπότε το Dotplot μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, δίνοντας στις γυναίκες την ευκαιρία να κάνουν εύκολα τακτικούς και ακριβείς ελέγχους.

Το Dotplot δημιουργήθηκε από τις Debra Babalola και Shefali Bohra, δύο απόφοιτες του προγράμματος Innovation Design Engineering, το οποίο διευθύνεται από κοινού από το Imperial College του Λονδίνου και το Royal College of Art. Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι και αντικρουόμενες πληροφορίες που συμβουλεύουν τις γυναίκες να κάνουν αυτοέλεγχο.

Δεν υπήρχαν όμως διαθέσιμα προϊόντα που να μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να κάνουν αυτοέλεγχο του μαστού στο σπίτι.
“Το Dotplot είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης της υγείας του μαστού που σκοπεύουμε να χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο σπίτι”, δήλωσε η Babalola.

“Και παρόλο που δεν αντικαθιστούμε τους επαγγελματίες ιατρούς, απλώς δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν αυτοπεποίθηση για τον αυτοέλεγχο που κάνουν.

“Ο στόχος είναι το Dotplot να κάνει τον αυτοέλεγχο του μαστού να γίνει ρουτίνα για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσει να εντοπιστούν τυχόν ύποπτες αλλαγές το συντομότερο δυνατό”.

μαστος εξεταση3Η παγκόσμια βράβευση

Το βραβείο James Dyson είναι ένα ετήσιο διεθνές βραβείο σχεδιασμού που απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημιακού επιπέδου ή σε πρόσφατους αποφοίτους και ιδρύθηκε από τον ομώνυμο Βρετανό εφευρέτη και δισεκατομμυριούχο, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία.

Ο διεθνής κατάλογος θα ανακοινωθεί στις 12 Οκτωβρίου και οι διεθνείς νικητές στις 16 Νοεμβρίου.
Οι δημιουργοί σκοπεύουν να διαθέσουν στο εμπόριο την εφεύρεσή τους τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποιώντας τα χρήματα του βραβείου των 5. 000 λιρών για περαιτέρω έρευνα και επίσημες ιατρικές δοκιμές.
“Όπως πολλά άλλα ιατρικά προϊόντα, γνωρίζουμε ότι το ταξίδι για το Dotplot είναι τουλάχιστον τρία χρόνια πριν βγούμε στην αγορά”, δήλωσε η Babalola.

Προς το παρόν, το τρέχον πρωτότυπο Dotplot είναι κατασκευασμένο από πολυπροπυλένιο και πολυαιθυλένιο, παρόμοια με τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

Ωστόσο, τα υλικά αυτά ενδέχεται να αλλάξουν καθώς ο σχεδιασμός εξελίσσεται περαιτέρω.

Η τεχνολογία της συσκευής

Η φορητή συσκευή χρησιμοποιεί “τεχνολογία που εκκρεμεί για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας” για να δημιουργήσει έναν χάρτη του στήθους του χρήστη και να ανιχνεύσει τις αλλαγές στον ιστό του μαστού του.

Εκπέμπεται ένα ηχητικό σήμα για την καταγραφή της σύστασης του ιστού σε κάθε σημείο και το σημείο που πρέπει να ελέγξει ο χρήστης αναβοσβήνει στην εφαρμογή μέχρι να γίνει η ανάγνωση, όπως κάνει ένας αισθητήρας σε ένα νέο smartphone όταν διαβάζει ένα δακτυλικό αποτύπωμα.
Η μέτρηση κάθε μήνα συγκρίνεται με τις προηγούμενες καταγεγραμμένες μετρήσεις για να αναδειχθούν τυχόν ανωμαλίες που αναπτύσσονται στον ιστό.

Όταν χρησιμοποιείται επί αρκετούς μήνες, το εργαλείο μπορεί να παρέχει συγκρίσεις των συνθέσεων των ιστών του μαστού ανά μήνα, γεγονός που βοηθά στην έγκαιρη επισήμανση των ανωμαλιών.

Οι χρήστες ειδοποιούνται εάν υπάρχουν ύποπτες αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και τους συμβουλεύεται να επισκεφθούν έναν επαγγελματία υγείας για περαιτέρω διερεύνηση.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της συσκευής, η διμελής ομάδα χρησιμοποίησε ηχητικά κύματα για την ανίχνευση εξογκωμάτων μέσα σε ένα υποκατάστατο μαστού και διαπίστωσε σαφείς διαφορές στις ενδείξεις σε περιοχές με και χωρίς εξογκώματα.

Το πρωτότυπο μπορούσε να ανιχνεύσει εξογκώματα βάθους έως και 15mm. Βελτίωσαν το πρωτότυπο και χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για τη δειγματοληψία διαφορετικών μεγεθών τμημάτων του μαστού σε διαφορετικά βάθη.

Πώς εμπνεύστηκαν την εφαρμογή

Το Dotplot ξεκίνησε από την Bohra που ανακάλυψε έναν ασυνήθιστο κόμπο σε ένα από τα στήθη της μετά από μια προπόνηση στο γυμναστήριο.

Απευθύνθηκε σε γυναικολόγο για κλινική εξέταση του μαστού και της συνέστησε να παρακολουθεί τον κόμπο με τα δάχτυλά της για μερικούς μήνες. Ευτυχώς, ο κόμπος λύθηκε μόνος του, αλλά η έλλειψη λύσεων για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στο σπίτι την άφησε έκπληκτη.

Οι Bohra και Babalola συνέχισαν τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με γυναίκες με ή χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού για να συγκεντρώσουν βασικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τον αυτοέλεγχο στο στήθος τους. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μετά την επίδειξη αυτοελέγχου από νοσηλευτή ή γενικό ιατρό, πολλές γυναίκες δεν ήταν σίγουρες ότι τον έκαναν σωστά.

Επιπλέον, οι υπάρχοντες σαρωτές και συσκευές έχουν αναπτυχθεί και σχεδιαστεί για χρήση σε κλινικές εγκαταστάσεις, και έτσι δεν υπάρχει τίποτα που να βοηθά τις γυναίκες να πραγματοποιούν εξετάσεις στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του Dotplot, η ομάδα συμμετείχε σε συζητήσεις με χειρουργούς για τον καρκίνο του μαστού, ακτινολόγους, γενικούς ιατρούς και άλλους επαγγελματίες για την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιστημονική επικύρωση. Οι Bohra και Babalola εκτιμούν ότι μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης η συσκευή τους θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο.

Ελπίζουν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συσκευή ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν την τεχνολογία για την παρακολούθηση άλλων ιστικών αλλαγών, όπως αυτές που σχετίζονται με τον καρκίνο των όρχεων και το σάρκωμα μαλακών μορίων.

“Η βράβευση με το βραβείο James Dyson μας δίνει την επιβεβαίωση ότι το Dotplot είναι μια ιδέα που αξίζει να ακολουθήσουμε’’ δήλωσε η Bohra.

ΠΗΓΗ: Dailymail