ΗΠΑ: Θύμα trafficking σκότωσε τον βιαστή της – Τώρα πρέπει να δώσει στην οικογένειά του 150.000 δολάρια

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Ένα έφηβο θύμα trafficking, το οποίο αρχικά κατηγορήθηκε για φόνο πρώτου βαθμού αφού μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον κατηγορούμενο βιαστή της, καταδικάστηκε την Τρίτη από το δικαστήριο της Αϊόβα σε πέντε χρόνια υπό στενή επιτήρηση με αναστολή και υποχρεώθηκε να καταβάλει 150.000 δολάρια αποζημίωση στην οικογένεια του βιαστή της.

Κινδυνεύει με φυλάκιση

Ο λόγος για την 17χρονη Pieper Lewis, η οποία δήλωσε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ηθελημένη σωματική βλάβη για τη δολοφονία του 37χρονου Zachary Brooks από το Des Moines τον Ιούνιο του 2020.

Ο περιφερειακός δικαστής της κομητείας Polk, David M. Porter, ανέβαλε την Τρίτη αυτές τις ποινές φυλάκισης, πράγμα που σημαίνει ότι αν η Lewis παραβιάσει οποιοδήποτε μέρος της αναστολής της, θα κινδύνευε με φυλάκιση έως και 20 χρόνια.

Υποχρεωτική αποζημίωση βάσει νόμου

Όσο για το ότι η ίδια θα κληθεί να πληρώσει την περιουσία του βιαστή της, ο περιφερειακός δικαστής τόνισε πως δεν υπάρχει επιλογή καθώς η αποζημίωση είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου της Αϊόβα που έχει επικυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας.

Η Lewis ήταν 15 ετών όταν μαχαίρωσε τον Brooks περισσότερες από 30 φορές σε ένα διαμέρισμα στο Des Moines.

Οι αρχές δήλωσαν ότι η 17χρονη σήμερα κοπέλα έφυγε πριν μερικά χρόνια από το σπίτι της καθώς κακοποιούνταν από την υιοθετημένη μητέρα της, μπήκε σε φυλακή ανηλίκων και αφού δραπέτευσε, βρέθηκε να κοιμάται στους διαδρόμους μιας πολυκατοικίας στο Des Moines, όταν ένας 28χρονος άνδρας την φιλοξένησε στο σπίτι του πριν τη διακινήσει με τη βία σε άλλους άνδρες για σεξ.

Η Lewis είπε ότι ένας από αυτούς τους άνδρες ήταν ο Brooks και ότι την είχε βιάσει επανειλημμένα πριν τον σκοτώσει.

Η ίδια διηγήθηκε στο δικαστήριο ότι ο προαγωγός της την ανάγκασε με μαχαίρι να πάει με τον Brooks στο διαμέρισμά του για σεξ. Είπε στους αξιωματούχους ότι αφού ο Brooks τη βίασε για άλλη μια φορά, εκείνη άρπαξε ένα μαχαίρι από ένα κομοδίνο και τον μαχαίρωσε.

Οι εισαγγελείς δεν αμφισβητούν πως η Lewis δέχτηκε σεξουαλική επίθεση

Η αστυνομία και οι εισαγγελείς δεν έχουν αμφισβητήσει ότι η Lewis δέχθηκε σεξουαλική επίθεση και ήταν θύμα trafficking. Αλλά οι εισαγγελείς έχουν υποστηρίξει ότι ο Brooks  κοιμόταν τη στιγμή που μαχαιρώθηκε και δεν αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για την 17χρονη.

Η Αϊόβα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των δεκάδων πολιτειών που διαθέτουν τον λεγόμενο νόμο περί «ασφαλούς λιμένα», ο οποίος παρέχει στα θύματα εμπορίας ανθρώπων τουλάχιστον κάποιο επίπεδο ποινικής ασυλίας.

«Το πνεύμα μου έχει καεί, αλλά εξακολουθεί να λάμπει μέσα από τις φλόγες. Ακούστε με να βρυχώμαι, δείτε με να λάμπω και δείτε με να μεγαλώνω. Είμαι επιζών» , ανέφερε η Lewis όταν έμαθε για την ποινή της.

Δεν έχεις τρίτη ευκαιρία

Από τη πλευρά του ο δικαστής είπε τα εξής στην 17χρονη:  «Τα επόμενα πέντε χρόνια της ζωής σου θα είναι γεμάτα από κανόνες με τους οποίους διαφωνείς, είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία που ζήτησες. Δεν έχεις τρίτη».

Ο Καρλ Σίλινγκ από τον Οργανισμό Βοήθειας Θυμάτων της Αϊόβα δήλωσε ότι ένα νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς καταφυγίου για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων πέρασε από τη Βουλή της Αϊόβα νωρίτερα φέτος, αλλά κόλλησε στη Γερουσία καθώς το χαρακτήρισαν ως πολύ… ευρύ νομοσχέδιο.