Στη Γαλλία το χάπι της επόμενης ημέρας θα διατίθεται δωρεάν για όλες τις γυναίκες

Αλιεύει η Κατερίνα Πράπα

Σε μία εποχή που τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως τίθενται υπό αμφισβήτηση, η Γαλλία επιλέγει να αντισταθεί με τον δικό της τρόπο. Ο Υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα μία σειρά μέτρων που θα ληφθούν μέσα στο επόμενο διάστημα για την προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Μεταξύ άλλων, μία σημαντική μεταρρύθμιση αφορά το χάπι της επόμενης ημέρας

Από τη νέα χρόνια, το χάπι της επόμενης ημέρας θα διατίθεται δωρεάν για τις γυναίκες όλων των ηλικιών στη Γαλλία. Σήμερα, το χάπι διατίθεται δωρεάν μόνο σε ανήλικα κορίτσια χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια συνταγή γιατρού, όπως και για τις γυναίκες έως 26 ετών που έχουν αντίστοιχη συνταγή. Οι υπόλοιπες γυναίκες, σε περίπτωση που θελήσουν να προμηθευτούν το χάπι της επόμενης ημέρας, το βρίσκουν σε φαρμακείο σε τιμή που μπορεί να αγγίζει και τα 30 ευρώ.

Η αλλαγή αυτή έρχεται για να αποδείξει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ελεύθερη πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη. Αποτελεί βασικό κομμάτι του συστήματος υγείας και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να διαχωρίζεται βάσει φύλου ή άλλων κριτηρίων.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση του σώματος. Με την πράξη αυτή η Γαλλία καταδικάζει τις αυστηρές νομοθεσίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία. Ελπίζουμε φυσικά να υπάρξουν και άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

27/9/2022

πηγή: www.tfcmagazine.com