28 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα στην άμβλωση

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την ασφαλή έκτρωση, δημοσιεύουμε κάλεσμα αλληλεγγύης, φεμινιστικό προσκλητήριο

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ : ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες σκληρών και συντονισμένων επιθέσεων στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Τα δικαιώματα αυτά έχουν κερδηθεί μέσα από τους αγώνες των φεμινιστριών και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν. Γίναμε μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης κλιμάκωσης της έμφυλης βίας, ακόμα και σωματικών επιθέσεων κατά γυναικών, του φεμινιστικού κινήματος και μεμονωμένων φεμινιστριών.

Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούνται από πατριαρχικές και μισογυνικές κυβερνήσεις, καθώς και από δίκτυα ακροδεξιών και φονταμενταλιστών συντηρητικών στην Ευρώπη και σε όλες τις άλλες ηπείρους. Στόχος αυτής της ανερχόμενης σε όλο τον κόσμο ακροδεξιάς, στην οποία συγκαταλέγονται «νταήδες» παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ναρέντρα Μόντι, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της τα σώματα και τις αναπαραγωγικές ικανότητες των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη συγκέντρωση και την ενίσχυση του κρατικού και κοινωνικού ελέγχου πάνω στη ζωή των γυναικών. Όλα αυτά εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας αντιδραστικής εξουσίας που μισεί τις γυναίκες, απορρίπτει τους πρόσφυγες, κακομεταχειρίζεται τους κρατούμενους και κάνει διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, τη σεξουαλικότητα, τη θρησκεία και την κοινωνική θέση. Οι γυναίκες εγκλωβίζονται σε έναν κατά φύλο καταμερισμό εργασίας στον οποίο υποβιβάζονται σε έναν υποδεέστερο ρόλο απλών αναπαραγωγών.

Ενισχύεται η ιεραρχική ταξινόμηση των φύλων, αλλά και των φυλών και των κοινωνικών τάξεων. Αυτό συμβαίνει γιατί τα εμπόδια που ορθώνονται για την ελεύθερη πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας είτε να τερματιστεί μια εγκυμοσύνη είτε να κυοφορηθεί μέχρι τέλους, επηρεάζουν δυσανάλογα:

– τις μετανάστριες, τις γυναίκες χωρίς χαρτιά και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ .
– εκείνες που βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή της ποινικοποίησης ή της απέλασης.
– εκείνες που είναι φτωχές και δεν έχουν τα μέσα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να επισκεφθούν μια ιδιωτική κλινική.

Σε αρκετές χώρες, οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων συνυπάρχουν με ρατσιστικές πολιτικές. Πολιτικές που στοχεύουν συστηματικά στο σώμα και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα γυναικών που κατηγοριοποιούνται άνωθεν ως μέλη φυλετικών ομάδων: καταναγκαστική στείρωση, καταναγκαστική αντισύλληψη, μαιευτική βία.

Το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος έχει πρόσβαση στην αναπαραγωγή, ποιος έχει την υποχρέωση της αναπαραγωγής, ενώ αποφασίζει επίσης για την έκταση και τον σκοπό της αναπαραγωγής.

Στη Ρωσία του Πούτιν εφαρμόζονται πολιτικές που υποκινούν τις γυναίκες να ενστερνίζονται τις λεγόμενες “παραδοσιακές αξίες” του “ρωσικού κόσμου”. Για να παράγουν περισσότερο αναλώσιμο υλικό για τα μιλιταριστικά της σχέδια. Σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, το δικαίωμα στην άμβλωση περιορίζεται σημαντικά ή απαγορεύεται εντελώς. Ενώ οι γυναικοκτονίες και η βία κατά των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα σε όλο τον κόσμο, πολλές από αυτές τις χώρες έχουν επίσης αρνηθεί να επικυρώσουν ή να εφαρμόσουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης της Κωνσταντινούπολης (2011) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας φανέρωσε μερικές από τις πιο βίαιες μορφές αυτής της ολοκληρωτικής επίθεσης. Τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ που κατακτήθηκαν από τους φεμινιστικούς αγώνες στην Ουκρανία χρησιμοποιούνται στη ρωσική προπαγάνδα ως ένα από τα προσχήματα για την εισβολή στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν μαζικούς βιασμούς εν καιρώ πολέμου ως στρατηγική για να υποτάξουν τον ουκρανικό λαό. Οι Ουκρανές προσφύγισες που έπεσαν θύματα αυτών των βιασμών και έχουν να αντιμετωπίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δεν μπορούν ως επί το πλείστον να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ή σε γειτονικές χώρες, όπου οι αμβλώσεις ποινικοποιούνται και ακόμη και τα χάπια άμβλωσης καθίστανται παράνομα.

Σε πολλές πόλεις και χώρες του κόσμου έγιναν διαδηλώσεις γι’ αυτήν την ημέρα, εδώ Παρίσι, διαδήλωση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών

Οι επιθέσεις αυτές δεν έχουν μείνει αναπάντητες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Πολωνία και τη Ρωσία, οι φεμινίστριες οργανώνονται συλλογικά και αντιστέκονται ενάντια στην πατριαρχική-νεοφιλελεύθερη εξουσία, φορέα του δόγματος της λευκής υπεροχής, και υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματος και της ζωής τους. Φεμινίστριες από όλο τον κόσμο στέκονται αλληλέγγυες με τις φεμινίστριες που αγωνίζονται.

Τα τελευταία χρόνια, οι υποδειγματικοί αγώνες των φεμινιστριών κατά του σεξισμού, του ρατσισμού, των αντιδραστικών πολιτικών, του μιλιταρισμού και του πολέμου οδήγησαν δικαίως στην αναγνώριση του φεμινιστικού κινήματος ως πρωτοπορία της λαϊκής αντίστασης, ως το κίνημα που μάχεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στις αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές, διεφθαρμένες και ελευθεροκτόνες πολιτικές των κυβερνήσεών μας. Εμπνεόμαστε από αυτούς τους αγώνες που παίρνουν τη θέση τους στη κεντρική πολιτική σκηνή: από την πορεία στις ΗΠΑ ενάντια στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, από τις Χιλιανές φεμινίστριες που συνέβαλαν στην ήττα του ακροδεξιού υποψήφιου προέδρου Χοσέ Αντόνιο Καστ και από τις Πολωνές που ενέπνευσαν μαζικές συγκεντρώσεις σε όλες τις γωνιές της Πολωνίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο κατά των αμβλώσεων και έσπειραν φόβο στο συντηρητικό κατεστημένο. Σήμερα εμπνεόμαστε ιδιαίτερα από την ένοπλη και άοπλη αντίσταση των γυναικών της Ουκρανίας και την ανθεκτικότητά τους απέναντι στον πόλεμο, καθώς και από το αντιπολεμικό κίνημα των Ρωσίδων φεμινιστριών που αποτελούν την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία.

Είναι καιρός να αντιδράσουμε όλες μαζί και σε μαζική κλίμακα. Η οργάνωση εθνικών αντιδράσεων και διαδηλώσεων δεν είναι πλέον αρκετή! Ο εχθρός είναι διεθνής και δημιουργεί συμμαχίες που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Είναι καιρός να ενισχύσουμε την ώθηση για ένα μεγάλο φεμινιστικό διεθνικό κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων παγκοσμίως, ανεξάρτητα από φυλή, τάξη, θρησκεία ή εθνικότητα. Και να πάρουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευρέων συμμαχιών ενάντια στην αντιδραστική, μισογυνική και ρατσιστική ακροδεξιά σε όλο τον κόσμο.

Ας ενωθούμε λοιπόν, ας συντονιστούμε, ας δράσουμε διεθνώς!
Ας αντισταθούμε για να ανακτήσουμε τον έλεγχο των σωμάτων και των ζωών μας!

Ως πρώτο βήμα καλούμε τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο να προβάλουν σε περίοπτη θέση την αλληλεγγύη τους στις Ουκρανές και Πολωνές γυναίκες στις κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση της άμβλωσης και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων με αφορμή την 28η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα στην Άμβλωση.

ENSUFEMINIST – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης με την Ουκρανία – φεμινιστική ομάδα εργασίας – μετάφραση elaliberta.gr
#AgainstAbortionBacklash

Αρχική εικόνα: Μια από τις τεράστιες διαδηλώσεις υποστήριξης του δικαιώματος στην έκτρωση, το 2020, στην Πολωνία. Δυστυχώς ο αγώνας τους τότε δεν δικαιώθηκε, και συνεχίζεται