Πατέρας καταδικάστηκε γιατί έδωσε γροθιά στο μάτι στο 2,5 ετών κοριτσάκι

Ρεπορτάζ-σχόλια Σίσσυ Βωβού

Θρίαμβος σήμερα στο δικαστήριο της Ευελπίδων, όπου ο κατηγορούμενος πατέρας καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή (το ανώτερο για πλημμέλημα), συν πρόστιμο, συν την υποχρέωση να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της καταγγέλλουσας. Επιπλέον, το δικαστήριο δέχτηκε ότι η καταδίκη της μητέρας για λιπομαρτυρία σε προηγούμενη δίκη σε πρόστιμο 100 ευρώ, αφού δεν είχε κλητευθεί, ακυρώνεται.

Γιατί ήταν θρίαμβος, ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητο; Η μήνυση ήταν του 2017, όταν το παιδί ήταν 2,5 ετών και η μητέρα ανακάλυψε ότι ήταν χτυπημένο στο μάτι όταν το παρέλαβε μετά την επικοινωνία Σαββατοκύριακου με τον πατέρα. Φυσικά η μητέρα είχε ιατρικές γνωματεύσεις για το “περιστατικό”.

Το παιδί είχε εξεταστεί από ειδικούς, δικαστικούς και ψυχολόγους, αλλά δεν το είχαν πιστέψει. Η μητέρα έχει καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία από την εποχή που ήταν έγκυος, αλλά ενώ έχει κάνει κατά καιρούς μηνύσεις, δεν ελήφθη υπόψιν μια και “το δικαστήριο δικάζει το συγκεκριμένο περιστατικό”. Το παιδί δεν ήθελε επικοινωνία με τον πατέρα του, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα στο παρελθόν (βλ. συνδέσμους των δημοσιεύσεών μας), και κάθε φορά που η μητέρα το πήγαινε, αυτό χτυπιόταν και αρνιόταν κατηγορηματικά. Ε, παιδί είναι, πώς να το πιστέψεις;

Για το συγκεκριμένο, όπως είπε ο κ. Εισαγγελέας, αφού η μητέρα ανακάλυψε το χτύπημα στο μάτι μετά την παραλαβή του παιδιού, και έφερε και τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, πώς γνωρίζουμε ποιος χτύπησε το παιδί;

Και γιατί έκανε μήνυση η μητέρα, ρωτάει η υπεράσπιση. Μα γιατί ήθελε να εκδικηθεί τον πατέρα και να αποκόψει το παιδί από αυτόν.

Παρά την σπαρακτική παρουσία της μητέρας στο δικαστήριο, και παρά την πληθώρα εγγράφων που προσκόμισε, ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του είπε ότι δεν μας πείθουν τα στοιχεία, και πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορούμενου.

Η ομάδα των δικηγόρων, αποτελούμενη από την κ. Κατερίνα Φραγκάκη, Παναγιώτη Φραγκάκη και Νίκο Δημόπουλο, είχε κάνει εξαιρετική προετοιμασία, ενώ η κ. Φραγκάκη, στην αγόρευσή της, αποδόμησε όλα τα επιχειρήματα της υπεράπισης του κατηγορούμενου. Αντίθετα, η υπεράσπιση αυτή αμισβητούσε όλα τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί ενώ επέμενε στην εκδικητική φύση της μήνυσης. Φυσικά, στηλίτευσε την οργάνωση του Μωβ που εδώ και χρόνια βρίσκεται στην αλληλεγγύη με αυτή την μητέρα και τη μικρή της, στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών του σωματείου.

Και όπως φαίνεται από τα προηγούμενα δημοσιεύματα, τόσο τα μέλη του Μωβ που βρέθηκαν πολλές φορές στην αλληλεγγύη με τη μητέρα και το παιδί όσο και η μητέρα, έχουν παραπεμφθεί στο αυτόφωρο και αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεων, ενώ τα μέλη του Μωβ έχουν επίσης υποβάλει μηνύσεις για παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και για προσπάθεια τρομοκράτησης και απειλές.

Στο όριο η καταδίκη

Δυστυχώς, ο εισαγγελέας όπως αναφέρουμε ζήτησε την αθώωση του κατηγορούμενου, ενώ η πρόεδρος της έδρας, ζήτησε την απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών. Αντίθετα, θετική και σπάνια έκπληξη, ότι οι δύο άλλες δικαστίνες με την ψήφο τους επέφεραν τη σημερινή απόφαση.

Να πούμε ότι εκκρεμούν δεκάδες δίκες, και η σημερινή καταδίκη του κατηγορούμενου μάλλον θα βοηθήσει να αποτραπεί περαιτέρω ενοχοποίηση και ποινικοποίηση της μητέρας, και ότι ακόμα θα βοηθήσει να σταματήσει το βασανιστήριο του παιδιού που μέχρι και σήμερα το υποχρέωναν να βλέπει τον πατέρα του, και πάντα αρνείται, εξάλλου το ίδιο ποτέ δεν το αποκάλεσε έτσι, αλλά, όπως μάθαμε στο δικαστήριο τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα.

Μετά από πεντέμισυ χρόνια

Ναι, η ελληνική Δικαιοσύνη όπως ξέρουμε καθυστερεί. Πόσο όμως; Στην προκειμένη καθυστέρησε να δικάσει την υπόθεση για πεντέμισυ ολόκληρα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η μητέρα και προπαντός το παιδί ήταν έρμαιο των απαιτήσεων ενός ακατάλληλου και βλαβερού πατέρα, ο οποίος ήθελε επικοινωνία, αλλά όπως φαίνεται το κακοποιούσε.

Αυτό πρέπει να γνωστοποιηθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, και την επιβολή κατάλληλων μέτρων ώστε η ελληνική δικαιοσύνη να εκδικάζει τις υποθέσεις σύντομα, σε εύλογο χρόνο.

Γιατί, θυμίζουμε, υπάρχει πληθώρα μηνύσεων από τη μεριά του κακοποιητή, για συκοφαντική δυσφήμιση και άλλες απαιτήσεις. Έτσι, για να στραγγίξει οικονομικά και ψυχολογικά την γυναίκα αυτή που τόλμησε να γεννήσει ένα παιδάκι, αφού δεν απέβαλε από τη βία που υφίστατο από την εγκυμοσύνη της κιόλας, και που τολμά να θέλει το παιδάκι αυτό να είναι ήρεμο και ευτυχισμένο.

Τέλος, ναι, το δικαστήριο ευτυχώς δέχθηκε, ότι ένας άντρας δυο μέτρα, γρονθοκόπησε ένα παιδάκι, και κατηγορεί τη μητέρα του ότι τον συκοφαντεί.

Ανάγκη οικονομικης αλληλεγγύης

Παρακαλούμε για την οικονομική στήριξη της μητέρας, για τα δικαστικά έξοδα όλων των επερχόμενων δικών, όπως αναφέρουμε πιο πάνω. Όποια/όποιος θέλει να συνδράμει να στείλει μέιλ στο Μωβ info@tomov.gr και θα στείλουμε τον τραπεζικό λογαριασμό της γυναίκας.

Τα προηγούμενα δημοσιεύματα:

Το φεμινιστικό κίνημα δεν εκφοβίζεται ούτε με απειλές και μηνύσεις ούτε με συλλήψεις και αυτόφωρα

Τρομερό βασανιστήριο 6χρονης που υποχρεώνεται σε επικοινωνία με κακοποιητικό πατέρα