Διώκεται η Αντωνία Λεγάκη, από τον ΔΣΑ

Αλιεύει και σχολιάζει η Σίσσυ Βωβού

Την  δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη γνωρίζουμε από πλήθος υποθέσεων που αφορούν θέματα βίας κατά των γυναικών,στις οποίες ήταν και είναι συνήγορος των καταγγελλουσών, και τώρα καλείται,, όπως λέει στο Δελτίο Τύπου που αναδημοσιεύουμε εδώ, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. σε επείγουσα πειθαρχική διαδικασία. Ελπίζουμε να βγει και σ’ αυτή τη μάχη νικήτρια. Σ.Β.

Δελτίο τύπου

Με την έναρξη του δικαστικού έτους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με καλεί σε επείγουσα πειθαρχική διαδικασία, διότι υπερασπίστηκα εντολείς μου οι οποίοι εξαναγκάζονταν, να κλείσουν το συνεταιριστικό τους φροντιστήριο (ΚΟΙΝΣΕΠ) εάν δεν υποτάσσονταν στην καταχρηστική και παράνομη προσταγή να μετατραπούν σε εμπορική εταιρία.

Συγκεκριμένα, οι εντολείς μου με ενημέρωσαν ότι επι διετία (2019-2021), ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) αρνείτο να ανανεώσει την άδεια του φροντιστηριου τους, διότι η νομική σύμβουλος του Οργανισμού, τους επέβαλε παράνομα να μετατρέψουν την ΚΟΙΝΣΕΠ σε εμπορική εταιρία (με πολύ περισσότερα έξοδα και άλλον προσανατολισμό). Διότι, όπως τους έλεγε, κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στα άλλα εμπορικά φροντιστήρια! Δεκαπέντε άνθρωποι θα έμεναν άνεργοι για να βοηθηθούν τα μεγάλα εμπορικά φροντιστήρια!!!

Η ηγεσία του ΕΟΠΠΕΠ, του Οργανισμού που εκδίδει και ανανεώνει τις άδειες, έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν δημόσια, για σχέσεις με συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών φροντιστηρίων.! Λίγο αργότερα μάθαμε ότι στην θέση της διοίκησης του Οργανισμού βρισκόταν συχνά μεγαλοφροντιστηριάρχης της περιοχής, σύζυγος της διοικήτριας και προϊσταμένης της νομικής συμβούλου.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλα, όπως όφειλα, με εξώδικό μου στον ΕΟΠΠΕΠ και τότε αφ’ ενός εκδόθηκε ταχύτατα η χρονίζουσα ανανέωση αδείας των εντολέων μου (χωρις να ενημερωθούν), αφ’ ετέρου η συνάδελφός μου άσκησε πειθαρχική αναφορά στο Δ.Σ.Α. εναντίον μου για «απρεπεια»…

Ο Δ.Σ.Α., παρ’ ότι οι εντολείς μου επιβεβαίωσαν ενόρκως ότι οι ίδιοι μου είχαν δώσει σχετική εντολή για τις ενέργειές μου (άρα όφειλα να την διατυπώσω), άσκησε σε βάρος μου πειθαρχική δίωξη, ενώ δεν διερεύνησε ούτε καν προσχηματικά την δική μου καταγγελία για πειθαρχικό έλεγχο της καταγγέλουσας, παρ’ ότι την επανέλαβα και εγγράφως ενώπιον του!

Αντιθέτως, σε μία απολύτως “fast track” διαδικασία, μου κοινοποίησε κλήση για να εμφανιστώ στο πειθαρχικό συμβούλιο εντός 10 ημερών, στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ αντίστοιχης χρονολογίας υποθέσεις προσδιορίζονται μετά από ένα χρόνο! «Με άνωθεν παρέμβαση» όπως έμαθα… Ποιος άραγε έχει την εξουσία να αλλάζει τη σειρά των υποθέσεων στο πειθαρχικό συμβούλιο; Και γιατί;

Επιπλέον, αυτό το “fast track”, είναι δυνατόν να με εμποδίσει να παραστώ στη δίκη του trafficking της Ηλιούπολης, που έχω καταγγείλει ότι αργεί παραπάνω απ το κανονικό να προσδιοριστεί και υπάρχει κίνδυνος αποφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Δεν είναι προσωπική υπόθεση. Η ηγεσία του Δ.Σ.Α. δεν στάθηκε ποτέ αρωγός της αγωνιζόμενης δικηγορίας. Ολοένα και περισσότεροι δικηγόροι γινόμαστε στόχοι εκφοβιστικής πειθαρχικής και ποινικής δίωξης όταν υπερασπιζόμαστε κοινωνικα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Πολύ περισσότερο, όταν αποκαλύπτουμε τη στενή σχέση κρατικών φορέων με επιχειρηματικά συμφέροντα. Ή όταν εκθέτουμε στη δημοσιότητα την απροθυμία της Δικαιοσύνης να προστατεύσει τα θύματα της εγκληματικής δράσης αστυνομικών…

Εμείς όμως, παραμένουμε υπερασπιστές δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Συλλογικά θα δώσουμε και αυτή τη μάχη.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΕΓΑΚΗ