Η Κατερίνα Ιατροπούλου των Εξαρχείων

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή


Η Κ. Ιατροπούλου στο σπίτι της στα Εξάρχεια Foto Catherine Aubert 1917

Μία εμβληματική προσωπικότητα των Εξαρχείων, η γνωστή ακτιβίστρια Κατερίνα Ιατροπούλου, έφυγε από την αγαπημένη της συνοικία για το νοσοκομείο την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου για να φύγει τελικά και από τη ζωή λίγες μέρες μετά.

Η κινηματική δικηγόρος Κατερίνα Ιατροπούλου γεννήθηκε το 1945 στην Τρίπολη αγωνίστηκε ενάντια στη χούντα. Σπούδασε Νομική, αρχικά εγκαταστάθηκε στα Άνω Πατήσια, εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη και συμμετείχε στα Ιουλιανά. Διώχθηκε ως φοιτήτρια κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε ως σύνδεσμος του ΠΑΜ (Πατριωτικό Μέτωπο), «ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ρήγα Φεραίου και κάποιων ακόμα υποτυπωδών αντιστασιακών πυρήνων. Συγκέντρωνε πληροφορίες και έντυπα και έκανε τη διανομή. Συνελήφθη και βασανίστηκε κυρίως από τον Καλύβα στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας» Έμεινε 25 μέρες εκεί. Επιστρέφοντας σπίτι, οι γονείς της συμφώνησαν με την εντολή του διοικητή Λάμπρου να την ελέγχουν ασφυκτικά, αναφέροντας κάθε της κίνηση, είxε πει αφηγούμενη τη ζωή της στον Θοδωρή Αντωνόπουλο.

Χάρη στις διασυνδέσεις του εθνικόφρονα πατέρα της ο οποίος ήταν διευθυντής Τράπεζας, απέφυγε την εξορία και κατάφερε και το έσκασε για την Αγγλία. Στο Λονδίνο συμμετείχε ενεργά στον αντιφασιστικό αγώνα, στα φεμινιστικά κινήματα, στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια για το Βιετνάμ και στις διαδηλώσεις για τον ΙΡΑ και την Χιλή.

«Στη Μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα και το ’76 ξεκίνησε τη δικηγορία. Μετακόμισε στα Εξάρχεια και είχε το γραφείο της στην οδό Ναυαρίνου.

Ως συνήγορος υπεράσπισης ασχολήθηκε με τις υποθέσεις του Άσιμου, του Μπαλλή, του Καραμπελιά, του Γιάννη Σερίφη, της οικογένειας Κασίμη, αργότερα του Χρήστου Ρούσσου και δεκάδων άλλων. Το 1982 άρχισε να εκδίδει μαζί με τον Γιώργο Βλασσόπουλο το περιοδικό «της Φυλακής» για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Αντισυμβατική με συμπάθειες κι αντιπάθειες στον αντιεξουσιαστικό χώρο, δίκαζε πολλές φορές χωρίς να πάρει δραχμή και η πόρτα της ήταν ανοιχτή για τον κάθε κατατρεγμένο – άστεγο – λούμπεν – τοξικομανή.» athens.indymedia.org
Όπου υπήρχε ζωή και κίνηση ανθρώπων και ιδεών, εκεί θα την έβρισκες όπως έλεγε η ίδια.

Η Κατερίνα η μοναδική δικηγόρος της χώρας μας μετά τη Μεταπολίτευση πιστή στις αρχές της ως το τέλος, χωρίς στόχο πολιτικής εξαγοράς, αφοσιωμένη συστηματικά επέλεξε να υπερασπίζεται τους απόκληρους του πολιτικού συστήματος και τους κοινωνικά κατατρεγμένους. Και αυτό ενοχλεί. Μέχρι το τέλος της ζωής της αποτελούσε αγαπημένο στόχο των αντιτρομοκρατικών σχεδιασμών των μεγαλύτερων μυστικών υπηρεσιών. Μιλώντας για τη ζωή της είχε πει «Όχι, δεν νιώθω τελικά πως υπήρξα κάποιο ιδιαίτερο άτομο. Απλώς αντιστάθηκα» LiFO.gr.

Το 1984 παντρεύτηκε τον Ρολφ Πόλε, «ηγετικό στέλεχος της συμμορίας Μπάαντερ-Μάινχοφ» Πρόκειται για έναν λευκό γάμο, για πολιτικούς λόγους που προκάλεσε το διεθνές αστυνομικό ενδιαφέρον καθώς ο Τύπος και η τηλεόραση σε όλο τον κόσμο αναφερόταν σ’ αυτόν ως τον «πιο επικίνδυνο Γερμανό τρομοκράτη» κατά τον χαρακτηρισμό της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας, Bild.

Για την αγαπημένη της συνοικία τα Εξάρχεια είχε πει: «Άσε που και ως γειτονιά είναι πολύ ιδιαίτερα, με γωνιές μοναδικές. Αλλάξανε, βέβαια, πια, όπως όλα, ίχνη όμως του παλιού χαρακτήρα τους συναντάς ακόμα Σάββατα στην Καλλιδρομίου στη λαϊκή, στη Μουριά, στον Ηριδανό, στην πλατεία και στα στέκια ολόγυρα. Θυμάμαι τη νύχτα της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, οπότε έσμιξαν αι γενεαί των Εξαρχείων πάσαι. Τίποτα δεν χάνεται τελικά, η μνήμη παραμένει ζωντανή σε αυτή την πόλη και στα δύσκολα αφυπνίζεται. Την πλατεία βέβαια κλινήρεις δεν την είδε, ακυρωμένη από τις λαμαρίνες του εργοταξίου.

Η Κατερίνα θα μείνει ζωντανή να πλανάται στις μνήμες, των Εξαρχείων, στις γωνιές της γειτονιά μας που αγαπούσε.

 

Κατερίνα Ιατροπούλου Foto Catherine Aubert 1917

 

Αγωνίστρια ως το τέλος, πάλεψε με αδιαμφισβήτητη αξιοπρέπεια με τον καρκίνο που την ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια αφήνοντας την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2022.

Αύριο Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 στις 11 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο θα πραγματοποιηθεί πολιτική κηδεία.