Η υπόθεση στο αρχείο για τις συλλήψεις της 25-11-20

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ναι, δεν θα δικαστούμε οι 9 από τις 11, που συλληφθήκαμε στις 25-11-20, για, όπως λέει το παραπεμπτικό, «παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων» (άρθρα 1, 18 εδ. Α’ – γ΄’ 26 εδ. Α’ παρ 1, 285 παρ. 1 ΠΚ).

Άλλαξαν γνώμη οι δικαστικές αρχές, αλλά δεν μπήκαν καν στον κόπο να μας ενημερώσουν. Και μάλιστα τους πήρε 15 ολόκληρους μήνες για να αλλάξουν αυτή τη γνώμη. Το μάθαμε όμως με δική μας έρευνα, και το δημοσιεύουμε για να ενημερώσουμε με τη σειρά μας το κοινό μας.

Στις 20-3-22, ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Απόστολος Γραμμένος, αναφέρει ότι «δεν κινήσαμε ποινική δίωξη σε βάρος των ανωτέρω για το ως άνω αδίκημα, αλλά θέσαμε τη δικογραφία στο αρχείο της Εισαγγελίας, σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 4 ΚΠΔ…» και λοιπά. Εισηγείται την παύση της δίωξης και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, με νομικά επιχειρήματα, καταλήγοντας ότι «η στέρηση βεβαίωσης μετακίνησης δεν οδηγεί άνευ άλλου τινός στην στοιχειοθέτηση του συγκεκριμένου αδικήματος.

Δικαιοσύνη ό,τι να’ναι δηλαδή, τη μια μας παραπέμπουν να δικαστούμε, την άλλη «δεν οδηγεί άνευ άλλου τινός…».

Στις 18-4-22 η πρόταση έγινε δεκτή από την αντιεισαγγελέα Εφετών Χρυσούλα Αρβανίτη και η υπόθεση έκλεισε.
Βέβαια, υπήρχε λόγος. Όχι ότι κάναμε ένα αδίκημα, αλλά ότι επέλεξαν να μας τρομοκρατήσουν χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος, όπως παραδέχονται. Αλήθεια, αυτοί και αυτές που μας συνέλαβαν παράνομα, θα υποστούν κάποιες κυρώσεις, όπως ζητούσαμε τότε;

Την 25η Νοέμβρη του 2022 θα διαδηλώσουμε πάλι, και ποιος ξέρει αν θα σκαρφιστεί η αστυνομία πάλι ότι κάνουμε κάποιο αδίκημα.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη των αναγνωστριών/αναγνωστών μας, εδώ το Δελτίο Τύπου που είχαμε βγάλει στις 4-12-20, και αφορά 11 συλλήψεις.

Φωτογραφία για άτομα με οπτική αναπηρία: Μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, πλήθος ανθρώπων, οι συλληφθείσες και αλληλέγγυοι/αλληλέγγυες