Γιορτάζουμε για το Ιράν, αλλά τίποτε ακόμα δεν είναι καθαρό

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Η δικαστική αρχή έκανε μια δήλωση για την κατάργηση της αστυνομίας ηθών ή θρησκευτικής αστυνομίας, στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά καμία άλλη αρχή δεν ανακοίνωσε τη διάλυση της αστυνομίας ηθών, υπογράμμισε μια εφημερίδα που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, ενώ είναι σημαντικό ότι καμιά φιλοκυβερνητική εφημερίδα δεν ανέφερε πρωτοσέλιδη την είδηση, ενώ μόνο τέσσερεις από τις θεωρούμενες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες είχαν την είδηση θριαμβευτικά.

Και μόνο ότι βγήκε αυτή η πληροφορία, δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το καθεστώς, αφού o θάνατος της Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, προκάλεσε ήδη τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με πρωτοπορία τα γυναικεία δικαιώματα και την επιλογή της ενδυμασίας, ενώ τα συνθήματα θάνατος στον δικτάτορα συγκλόνιζαν τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν.

Πόσους νεκρούς χρειάζεται ακόμα το θρησκευτικό και μεσαιωνικό καθεστώς για να γυρίσει τη σελίδα της καταπίεσης και να ενδώσει στα δίκαια αιτήματα του πλήθους; Ήδη εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 300 νεκροί και νεκρές, μεταξύ αυτών 40 παιδιά, με την εξέγερση και την καταστολή να εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα, και όχι μόνο στις περιοχές με πλειοψηφία του πληθυσμού Κούρδους.

Τα αιτήματα των γυναικών για να επέλθει κάποια νομική ισότητα είναι ήδη πάρα πολλά. Να καταργηθεί ο γάμος κοριτσιών κάτω των 16 ετών, να έχουν ισότητα λόγου απέναντι στο δικαστήριο, να καταργηθούν οι πολλαπλοί γάμοι των ανδρών, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εργασίες και σε όλα τα τμήματα των Πανεπιστημίων.

Η εξέγερση-επανάσταση απαιτεί την απελευθέρωση των κρατουμένων που αναφέρεται ότι είναι πάνω από 1.500, την τιμωρία των ενόχων για όλους αυτούς τους φόνους, την ακύρωση της θανατικής ποινής που έχει ήδη εξαγγελθεί για 5 από τους κρατούμενους.

Το σημαντικότερο που μάλλον έχει συγκλονίσει το καθεστώς, είναι ότι για την τρέχουσα εβδομάδα έχει αναγγελθεί γενική απεργία, και ότι έτσι κι αλλιώς η εξέγερση συνεχίζεται. Στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις μεγάλες επιχειρήσεις, παντού υπάρχει το πνεύμα της πνεύμα εξέγερσης, που δεν ξέρουμε αν αυτή η μικρή υποχώρηση του καθεστώτος, αν πράγματι έχει αποφασιστεί, θα μπορέσει να αποτρέψει την εξέλιξή της. Εδώ το δημοσίευμα της ομιλίας μιας Ιρανής στην Αθήνα, πριν λίγες ημέρες.

Περιγραφή φωτογραφιών για άτομα με οπτική αναπηρία: Και οι δύο φωτογραφίες από διαδήλωση αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών στα τέλη του Σεπτέμβρη, μπροστά στην ιρανική πρεσβεία της Αθήνας.