Η Σύρια πρόσφυγας πίσω απ’ το The Swimmers δικάζεται στην Ελλάδα στις 10 Ιανουαρίου

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Η πρόσφυγας από τη Συρία Σάρα Μαρντίνι δεσμεύτηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για λαθρεμπόριο, κατασκοπεία και απάτη.

Η Μαρντίνι– η οποία μαζί με την αδερφή της Γιάρα έγινε γνωστή μετά την εκπομπή The Swimmers στο Netflix που εξιστόρησε το ταξίδι τους από τη Συρία στο Βερολίνο – ζει στη Γερμανία και είναι ελεύθερη με εγγύηση.

Σε συνέντευξη στο Harper’s Bazaar Arabia, η Μαρντίνι είπε:: «Συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχω αποκλειστεί από την Ελλάδα, οπότε πρέπει να περιμένω να μου δοθεί άδεια για να επιστρέψω. Αν μου επιτρέψουν να καταθέσω, τότε θα πάω στο δικαστήριο στις 10 Ιανουαρίου».

Αφού κατάφερε να φτάσει στο Βερολίνο, επέστρεψε στη Λέσβο με μια ΜΚΟ για να βοηθήσει άλλους πρόσφυγες. Πριν από τέσσερα χρόνια συνελήφθη μαζί με άλλα μέλη της ομάδας και κρατήθηκε για 106 ημέρες.

«Αυτή τη στιγμή έχει αποφυλακιστεί με εγγύηση και βρίσκεται με την οικογένειά της στο Βερολίνο, αλλά αν κριθεί ένοχη μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών», ανέφερε το Harper’s Bazaar για την υπόθεσή της.

Η Μαρντίνι είναι μια από τους 24 κατηγορούμενους που πρόκειται να δικαστούν. Ομάδες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την επικείμενη δίκη. «Η υπόθεση για ένα κατηγορητήριο των ελληνικών αρχών, οι οποίες κυνηγούν ανθρώπους επειδή σώζουν ζωές, που οι (ελληνικές) αρχές δεν ήθελαν να σώσουν», επισήμανε η Human Rights Watch στο Arab News τον περασμένο μήνα.

Πηγή: efsyn.gr