Συνάντηση της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο με το ΜΕΡΑ25

Συνάντηση με στελέχη του ΜΕΡΑ25, στο γραφείο του Κόμματος στη Βουλή είχε  σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των στελεχών του κόμματος σχετικά με τις συνέπειες από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4800/2021 (νόμου Τσιάρα) που άλλαξε τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού μας δικαίου και προκάλεσε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με όξυνση των ενδοοικογενειακών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα τα μέλη της αντιπροσωπείας μας εστίασαν στη σοβαρή αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έως 100%,  στην αύξηση του αριθμού των  γυναικοκτονιών, , στην εκτίναξη του αριθμού των δικαστικών υποθέσεων οικογενειακού δικαίου  σε όλες της διαδικασίες (τακτικών, ασφαλιστικών και προσωρινών διαταγών) που άπαντα σχετίζονται άμεσα με την τελευταία νομοθετική μεταρρύθμιση αλλά και στην γενικότερη διαμόρφωση ενός κλίματος μισογυνισμού, κινδύνου και απειλής για τις γυναίκες και τα παιδιά απότοκος του οποίου υπήρξε αλλά και ανατροφοδότης του αποτελεί εως σήμερα, ο νόμος 4800/2021.

Όπως τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής, επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις για τη σύνδεση της βίας με την εξουσία του χρήματος, την πλήρη απαξίωση της μητρότητας και την εργαλειοποίηση των παιδιών για λόγους εκδικητικότητας. Επίσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει συγκαλέσει νέα ειδική νομοπαρασκευαστική στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, με προοπτική να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο καθεστώς και με κύριο μέλημα να συμπεριλάβει στην νομοθεσία το ψευδοσύνδρομο της γονικής αποξένωσης και μάλιστα ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας,  με το οποίο εκβιάζονται και διασύρονται σήμερα γονείς που ασκούν την επιμέλεια ανηλίκων άκριτα και αβασάνιστα και το οποίο δυστυχώς επιδιώκουν με κάθε τρόπο να εντάξουν στην νομολογία.  Και όλα τα ανωτέρω    χωρίς το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει υπόψιν , για μια ακόμη φορά τις απόψεις των γυναικείων σωματείων.

«Πρώτη φορά εισήχθησαν στο ελληνικό δίκαιο διατάξεις που δεν συνάδουν με τον πολιτικό μας πολιτισμό», επεσήμανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικού Σχεδιασμού του ΜΕΡΑ25 Γιώργος Θεοδωρόπουλος και τόνισε ότι «σε κάθε απόφαση πρέπει να υπερισχύει το συμφέρον του παιδιού». Τόσο ο κ. Θεοδωρόπουλος, όσο και τα άλλα στελέχη του κόμματος Αλέξης Σμυρλής, Γιάννης Ζώης, Αντώνης Στεριώτης, ο βουλευτής Γιώργος Λογιάδης και η δικηγόρος Έφη Μουγκουράκη άκουσαν με αληθινό ενδιαφέρον τα όσα εξέθεσε η αντιπροσωπεία μας και δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία και να προκαλέσουν συζήτηση για το θέμα στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Τα μέλη της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια που επισκέφθηκαν σήμερα το γραφείο του ΜΕΡΑ25 είναι:   Ευγενία Κατούφα, Χάιδω Ορφανού, Σισσυ Βωβού, Φωτεινή Σόφτη, Ασπασία Θεοφίλου Αναστασία Γκολιομύτη και Στέλλα Σάμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19 Ιανουαρίου 2023