Η πρώτη γυναικοκτονία για το 2023 είναι γεγονός

H Πρωτοβουλια κατα των γυναικοκτονιών καταγγέλλει:

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των γειτόνων στα περιστατικά κακοποίησης του θύματος από τον θύτη, το μοιραίο δεν απεφεύχθη.

Η παρουσία του θύτη στο  αστυνομικό τμήμα ήταν συχνή λόγω περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και όμως δεν  απομακρύνθηκε  από την οικογενειακή εστία, με συνέπεια την τραγική κατάληξη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυτών διακατέχονται από την πατριαρχική αντίληψη και την θεώρηση ότι η γυναίκα και τα παιδιά αποτελούν ιδιοκτησία τους και έχουν το δικαίωμα κακοποίησης και αυτό το γεγονός δεν αναιρείται από προβλήματα ψυχικής υγείας, και αλκοολισμού που θα επικαλεσθεί ο θύτης, όπως συχνά επικαλούνται οι θύτες, κακοποιητές.

Παρά ταύτα και ενώ είναι απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένες πολιτικές και η δυνατότητα λήψης άμεσων μέτρων για την απομάκρυνση του κακοποιητή,  η ανάπτυξη δημόσιων δομών υγείας και κοινωνικών δομών για την ολόπλευρη στήριξη της οικογένειας.

Η υποβάθμιση των  δημόσιων υπηρεσιών υγείας, μαζί και της ψυχικής, η ανυπαρξία κατάλληλων  δομών μόνιμης παρακολούθησης της ψυχικής υγείας  και της απεξάρτησης αντανακλούν αρνητικά στην κοινωνία και χρειάζεται εκπαίδευση ενάντια στον  κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό.

Αυτά όλα προϋποθέτουν  ανταποδοτικότητα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών εστιάζει τις δράσεις της και απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό και την φροντίδα στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου για να μην μετράμε κάθε χρόνο θύματα και ορφανά παιδιά.

Και βέβαια την ένταξη του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα και την μη αποδοχή των όρων “έγκλημα πάθους” και “εν βρασμώ ψυχής”.

23 Ιανουαρίου 2023