Ψηφίστηκε στην Ισπανία ο νόμος για την άδεια εμμήνου ρύσεως

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Ψηφίστηκε στην Ισπανία ο νόμος για την άδεια εμμήνου ρύσεως. Το κείμενο εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 3 αποχές. Η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενσωματώνει στη νομοθεσία της το δικαίωμα σε άδεια εμμήνου ρύσεως ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και της Ζάμπιας.

Η «άδεια εμμήνου ρύσεως» είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης.

«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Με αυτόν τον νόμο η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας που συνδέονται, για παράδειγμα, με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση θα αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας προς εργασία.

Ο νόμος δεν δίνει διευκρινήσεις σχετικά με τη διάρκεια αυτής της άδειας, η οποία θα δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

«Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη για τις γυναίκες στον κόσμο της εργασίας», αναφέρεται στο κείμενο του νόμου.

Μερίδα των Σοσιαλιστών αλλά και το συνδικάτο UGT, ένα από τα δύο μεγαλύτερα της χώρας, στάθηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στην άδεια εμμήνου ρύσεως. Το συνδικάτο εξέφρασε τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο οι εργοδότες να μην προχωρούν στην πρόσληψη γυναικών για να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.

Πηγή: ελculture.gr