«Μπλόκο» σε έξωση ανάπηρης γυναίκας στον Άγιο Παντελεήμονα

Γράφει η Λένα Κυριακίδη

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Ανθρώπινη αλυσίδα απέτρεψε ακόμα μία απόπειρα έξωσης στον Άγιο Παντελεήμονα, στις 24/2, στη συμβολή των οδών Αντιοχείας και Ιθάκης, με θύμα αυτή φορά μία φτωχή γυναίκα, που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο και έζησε σήμερα εφιαλτικές στιγμές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η δικαστική κλητήρας έκανε το αδιανόητο όταν παραπλάνησε γείτονα, πήγε στη βεράντα του και από εκεί πήδηξε σαν κλέφτης στο διπλανό, υπό έξωση, διαμέρισμα, ενώ φέρεται να έσπασε την κλειδαριά, παραβιάζοντας ακόμη και τη νόμιμη διαδικασία έξωσης που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Μάλιστα, προσπαθούσε να οδηγήσει την 50χρονη στην εξώπορτα για να την βγάλει με το ζόρι από το σπίτι, παρουσία αστυνομικών, που έσπευσαν ως είθισται να «συνδράμουν» και μάζεψαν ακόμα και τα φάρμακά της σε μια τσάντα.

Ωστόσο, χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων και την εγρήγορση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών η έξωση απετράπη προσωρινά και η δικαστική επιμελήτρια αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

«Μου λέει “σε πέντε λεπτά φεύγεις, θα πας σε γηροκομείο”»

Σοκαρισμένη η 50χρονη μίλησε σε μέλη του ΠΑΜΕ. «Μου λέει αυτή “ετοιμάσου, σε πέντε λεπτά φεύγεις”. Τελείωνε, μας καθυστερείς, δεν θα βραδιάσουμε εδώ”. Πολύ κακιά». «Μου φέρνει το καροτσάκι, λέει “σήκω, θα πας σε γηροκομείο”. Εσύ τι μάνα σου σε γηροκομείο θα την πήγαινες; 50 χρονών είμαι, δεν είμαι γριά. Επειδή αρρώστησα; Από αυτούς αρρώστησα. Δεν καταλάβαιναν τίποτα» είπε κλαίγοντας η γυναίκα.

Η ίδια αδυνατούσε να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειο αλλά όταν έλαβε την αναπηρική της σύνταξη, ύψους… 300 ευρώ , ζήτησε από fund στο οποίο περιήλθε το χρέος της να έρθουν σε διακανονισμό, προτείνοντας καταβάλλει το ποσό του επιδόματός της ώστε για να εξοφληθεί ποσό περίπου 40.000, χωρίς όμως να λάβει ποτέ απάντηση, με αποτέλεσμα τα σημερινά εξοργιστικά γεγονότα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αλληλέγγυοι και ακτιβιστές, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών και άλλες συλλογικότητες, μέλη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο βουλευτής Μάρκος Μπεκρής και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

O κ. Μπεκρής υπογράμμισε πως «ενημερωθήκαμε από τις κατοίκους της περιοχής, ήρθαμε γρήγορα και σταματήσαμε την έξωση, που θα έμενε στο δρόμο κυριολεκτικά. Δεν θα αφήσουμε καμία έξωση. Είναι προκλητικό ότι η αστυνομία πήδηξε από το μπαλκόνι. Έχουν τεράστιες ευθύνες αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα είμαστε σε κάθε σπίτι απ’ έξω».

Το «παρών» έδωσε και το δημοτικό σχήμα Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, που τόνισε πως η γυναίκα, η οποία εργάζονταν ως κομμώτρια στην περιοχή και βρέθηκε στη θέση να μη μπορεί να εξυπηρετήσει στεγαστικό δάνειο από την Alpha Bank, εξ αιτίας αιφνίδιας ασθένειας που την άφησε να κυκλοφορεί μόνο σε αμαξίδιο.

«Σε αυτό το αμαξίδιο τη βρήκαμε στην πόρτα του σπιτιού να προσπαθεί να την βγάλει έξω η ομάδα εκτέλεσης της έξωσης, σπρώχνοντας την! Η παρέμβαση του κινήματος αλληλεγγύης και πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς εμπόδισε στην πράξη την έξωση και ανάγκασε την Αστυνομία να αποχωρήσει, συνοδεύοντας την ομάδα των δικαστικών επιμελητών» είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η κυρία Ε.Π. έχει φροντίδα από το “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου της Αθήνας, υπηρεσία που δεν είχε ιδέα για την απόπειρα εκτοπισμού της από την κατοικία της.

«Για τα κέρδη τους, οι Τραπεζίτες προχωράνε σε εγκληματικές ενέργειες εξώσεων ακόμη και των πιο ευάλωτων ανθρώπων. Είναι μια κραυγαλέα απόδειξη της ψευτιάς της κυβέρνησης της ΝΔ ότι τάχα προχώρησε σε ρυθμίσεις διάσωσης της πρώτης κατοικίας ευάλωτων ανθρώπων. Είναι ώρα το εργατικό κίνημα να μπει μπροστά για να διασφαλίσουμε ότι δε θα αρπάξουν καμιά πρώτη κατοικία οι Τραπεζίτες και τα Funds. Να διώξουμε την κυβέρνηση των αρπακτικών και των Τραπεζιτών που σπέρνουν τη φτώχεια και την απόγνωση» καταλήγει ο δημοτικός σύμβουλος.

H σημερινή μικρή νίκη ακολουθεί τις σχεδόν τις καθημερινές αντίστοιχες παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος προκειμένου να μην ξεσπιτώνονται συμπολίτες μας. Προχθές απετράπησαν πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας εκπαιδευτικού, του οποίου το δάνειο είχε αγοραστεί από την εταιρεία doValue, στον Πειραιά, και η έξωση οικογένειας το διαμέρισμα της οποίας εκπλειστηριάστηκε από άλλο fund, που και σε αυτή στην περίπτωση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για διακανονισμό, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, χθες βράδυ έγινε βάρβαρη έξωση ιδιοκτήτη μικρού ξενοδοχείου σε περιοχή της Καστοριάς, που έζησε ντροπιαστικές για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο ώρες. Άνδρες των ΟΠΚΕ έβγαλαν με τη βία τον άνδρα από το κτίριο και τον πέταξαν στην άσφαλτο για να το ακινητοποιήσουν και να του βάλουν χειροπέδες, παρά τις σφοδρές αποδοκιμασίες από τους παριστάμενους και τις δραματικές εκκλήσεις των ηλικιωμένων γονιών του.

Οι παραπάνω εξελίξεις καταγράφονται λίγες μέρες μετά την τρομακτική απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε 19 Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (στις λεγόμενες servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Η αστραπιαία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (με ψήφους 56 έναντι 9) έχει προκαλέσει κατακραυγή, γιατί οδηγεί στη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο, η μειοψηφούσα άποψη τεκμηρίωσε ότι δεν μπορεί να επιλέγονται κατά βούληση διατάξεις από διαφορετικούς και μάλιστα αλληλοαποκλειόμενους νόμους, επειδή η εκτελεστική εξουσία αποφάσισε και πάλι να πετάξει το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη (Βλ. Το ντοκουμέντο… εκτέλεσης των δανειοληπτών).

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Πλήθος ανθρώπων μπροστά στον διάδρομο του υπό εκπλειστηρίασιν σπιτιού, μαζί και αρκετοί αστυνομικοί που έχουν πάει για να “εκτελεστεί” ο πλειστηριασμός.