Γυναικοκτονία στην Κύπρο

Γράφει η Κατερίνα Πράπα

Η γυναίκα που δολοφονήθηκε εχθές από τον σύντροφο της, ήταν μόλις 28 χρονών και την έλεγαν Λέσια Μπίκοβα. Μια γυναίκα κακοποιήθηκε σεξουαλικά και  δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που θεωρούσε πως έχει δικαιώματα ζωής και θανάτου πάνω της. Σε αυτή την ερεβώδη πραγματικότητα οι  ζωές των γυναικών εκμηδενίζονται. Οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών παραμένουν μηδενικές με μια συνεχής συστημική απαξίωση. Η μόνη μας ασπίδα η δική μας αλληλεγγύη. Η αναγνώριση και ένταξη του όρου “γυναικοκτονία” στο ελληνικό δίκαιο είναι ζωτικής σημασίας. Ο αγώνας απέναντι στην πατριαρχία και τον μισογυνισμό είναι ένας αταλάντευτος αγώνας ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  sigmalive.com, τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης έδειξαν ότι ο θάνατος της 28χρονης επήλθε από εγκληματική πράξη και γι’ αυτό συνελήφθη ο 30χρονος με τον οποίο φέρεται να διατηρούσε σχέσεις. Ο ίδιος είχε τηλεφωνήσει το Σάββατο 11 Μαρτίου στις αρχές και είχε αναφέρει ότι ενώ βρισκόταν στην Πέτρα του Ρωμιού, με την 28χρονη, αυτή πλησίασε τον γκρεμό, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία της και να πέσει στο κενό.

Μετά την αναφορά του 30χρονου, κλιμάκια της Αστυνομίας, έφτασαν στο σημείο ενώ κλήθηκαν και μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, για να ανασυρθεί η σορός.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει στην Lesia Bykova, 28 ετών από την Ουκρανία, κάτοικο Πάφου.

Στο σημείο διενεργήθηκαν έρευνες από την Αστυνομία, καθώς και αυτοψία από ιατροδικαστή.

Ο 30χρονος, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια των ερευνών υπεβλήθη σε τεστ για χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, με θετικές ενδείξεις, ενώ στοιχεία συλλέχθηκαν από έρευνες που έγιναν στο αυτοκίνητό του.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου, διενεργήθηκε στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νεκροτομή στη σορό της 28χρονης και όπως ανέφερε Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, στη σορό εντοπίστηκε κάταγμα του υοειδούς οστού, κάτι που παρατηρείται σε περιπτώσεις στραγγαλισμού. Επίσης, εντοπίστηκαν κι άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι η νεαρή υπέστη και σεξουαλική κακοποίηση πριν δολοφονηθεί.

Ο 30χρονος, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, τέθηκε υπό κράτηση και αποφασίστηκε απο το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου να κρατηθεί για τουλάχιστον οχτώ ημέρες, ενώ οι δικηγόροι του αιτήθηκαν την διενέργεια δεύτερης νεκροτομής, στην οποία να παρίσταται ιδιώτης ιατροδικαστής.

Το αίτημα του μελετάται από την νομική υπηρεσία του Κράτους.

Πληροφορίες από tvxs.gr