Ποτέ το θύμα δεν είναι μόνο ένα – συνέδριο για τη βία κατά των γυναικών

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ωραίου δημαρχείου Αχαρνών, έγινε χθες (19/3) ένα συνέδριο το οποίο είχαμε παρουσιάσει στο Μωβ. Απο την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, ήμασταν παρούσες ως προσκεκλημένες η υπογράφουσα και η Φωτεινή Σιάνου, που είχαμε το θλιβερό προνόμιο, να ακούσουμε τις πέντε γυναίκες που φαίνονται στη φωτό, να μιλούν για αυτές που εξοντώθηκαν από ανδρικά χέρια. Να μιλούν για τον χαρακτήρα τους, για τα παιδιά τους, για τον πόνο που έσπειραν οι γυναικοκτόνοι σε όσες και όσους, αγαπημένα πρόσωπα, έμειναν πίσω.

Το συνέδριο, με τίτλο “Ποτέ το θύμα δεν είναι μόνο ένα”πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της Σοφίας Σαββίδου και της Πολυξένης Μπέρδου, οι οποίες στις 18 Μαρτίου 2020 εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στο χώρο στάθμευσης του σούπερ μάρκετ που εργάζονταν, από τον πρώην σύζυγο της Πολυξένης Μπέρδου. Παρούσες και ομιλήτριες η Ρόζα Φωτιάδη, μητέρα της Σοφιας Σαββίδου, η Αγγελική Μπέρδου, μητέρα της Πολυξένης, η Χρύσα Μπέρδου, αδελφή της Πολυξένης, η Αλέκα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλιάς Ψαρράκου, η Κατερίνα Κώτη, μητέρα της Ντόρας Ζαχαριά, η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς Μανωλακέλλη.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τις ομιλίες των πέντε αυτών γυναικών, δημιουργώντας μια μυσταγωγία της θλίψης και του πένθους. Με χαμηλές φωνές ή με δάκρυα, οι πέντε γυναίκες διηγήθηκαν την ιστορία τους. Την έλλειψη της δολοφονημένης, το γιατί τους, τα πρόσωπα που έμειναν πίσω, συγγενείς, φίλοι και φίλες, παιδιά. Είναι η οικογένεια που δεν είχε σωστά εκπαιδεύσει αυτούς που σκότωσαν, είπαν όλες. Αλλά ήταν και η οικογένεια που στη συνέχεια δεν τους συμπαραστάθηκε στο βαρύ πένθος τους, είναι η οικογένεια που δικαιολόγησε το αγόρι της που σκότωσε. Τουλάχιστον να το καταλάβαιναν, είπαν κάποιες από τις πέντε.

Αλλά είναι και η πολιτεία που δεν τους συμπαραστάθηκε με τους πολλούς τρόπους που θα μπορούσε.

Και οι πέντε μίλησαν κοινωνικά. Αγωνίζονται πλέον για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, της γυναικοκτονίας, και παρά ή εξαιτίας του βαρέως πένθους τους έφτιαξαν το σύλλογο Γίνε Άνθρωπος με αυτό το στόχο.

Συγχαρητήρια στον Δήμο Αχαρνών για την υποστήριξη του έργου της οργάνωσης ΓΙΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Θα ήταν θετικό οι οργανώτριες να είχαν καλέσει τις γυναικείες οργανώσεις που μάχονται για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που θα είχαν πολλά να συνεισφέρουν.