Για τη Μυρσίνη Ζορμπά, ιδρύτρια του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Η Μυρσίνη Ζορμπά ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της και στο πεδίο των δικαιωμάτων του παιδιού.

Από τις αρχές του 2000, όταν ακόμη σχεδόν κανείς δεν συζητούσε για δικαιώματα των παιδιών, η ίδια τα έφερε στο προσκήνιο ιδρύοντας μια Ομάδα Πρωτοβουλίας που έβαλε ως στόχο να γνωστοποιήσει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (αλλά και τον εθνικό νόμο 2101/92 που την υιοθετούσε αυτούσια) και να θέσει τις βάσεις ώστε κάθε παιδί να απολαμβάνει τα δικαιώματά του στην πράξη. Παράλληλα πρωτοστάτησε στην ίδρυση του θεσμού του Συνηγόρου του Παιδιού.

Στην πορεία η Ομάδα Πρωτοβουλίας μετασχηματίστηκε στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) με τη Μυρσίνη Ζορμπά ως Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου (2004-2016) και συνοδοιπόρους στις ανησυχίες και τις προσπάθειές της ανθρώπους από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους (ανάμεσά τους ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ζωρζ Σαρρή, η Λότη Πέτροβιτς) που ασπάστηκαν το όραμά της και εργάστηκαν για την έμπρακτη εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Επειδή πίστευε στη δύναμη του βιβλίου, η Μυρσίνη Ζορμπά δημιούργησε μέσα στο Δίκτυο βιβλιοθήκη για παιδιά, και όχι μόνο, μια βιβλιοθήκη από τις πλουσιότερες της Αθήνας. Δημιούργησε επίσης την Πλανόδια Βιβλιοθήκη αλλά και την εφημερίδα των εφήβων προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων “Αποδημητικά Πουλιά”, που συνεχίζουν να αποτελούν εμβληματικά προγράμματα του Δικτύου.

Η Μυρσίνη Ζορμπά επιζητούσε το παιδί να έχει φωνή και η φωνή του να εισακούεται.

Αυτό το όραμα της Μυρσίνης Ζορμπά εξακολουθεί να μας εμπνέει όλους στο Δίκτυο. Στο δρόμο που χάραξε η ίδια συνεχίζουμε και αναπτύσσουμε το Δίκτυο μας ως ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της γνώσης και του πολιτισμού για να δώσει σε κάθε παιδί βήμα έκφρασης και γνώμης και να προάγει κάθε δικαίωμα τους πέρα από λόγια και συμβάσεις.

Η απώλεια της Μυρσίνης Ζορμπά είναι μεγάλη αλλά το ίδιο και η παρακαταθήκη της.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού