Διεθνής Φεμινιστική Αλληλεγγύη στο Σουδάν – Παγκόσμια Πορεία Γυναικών

Αιεύει η Σίσσυ Βωβού

Μετάφραση elalliberta.gr

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κρίση στο Σουδάν λόγω των συγκρούσεων και της βίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους μεταξύ των αμάχων. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος στην πράξη με τα πτώματα που βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους, τα οποία δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί στις επίσημες στατιστικές.

Η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω των υψηλών τιμών των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων. Ενώ οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους, η αγοραστική δύναμη έχει καταρρεύσει. Χιλιάδες μετανάστες/τριες κατευθύνονται σε άλλες περιοχές εντός και εκτός του Σουδάν.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών παρακολουθεί με μεγαλύτερη ανησυχία την υποβάθμιση των υποδομών υγείας, καθώς σχεδόν το 70% των νοσοκομείων έχει καταστραφεί. Τα υπόλοιπα είναι έτοιμα να κλείσουν λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και υγειονομικού υλικού, διακοπής της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και μείωσης της χρήσης του διαδικτύου και των τηλεφώνων.

Καταγράφηκαν περιπτώσεις ασθενοφόρων στα οποία οι συγκρουόμενες δυνάμεις έχουν επιτεθεί και δεν τους επιτρέπεται η διέλευση.Δεδομένης της συνεχιζόμενης αποτυχίας του κράτους να εκπληρώσει το καθήκον του να προστατεύσει τους αμάχους και να τους παράσχει υγειονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καταδικάζουμε έντονα τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Σουδάν και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον σουδανικό λαό.

Καταδικάζουμε επίσης τη σπορά μίσους μεταξύ των λαών της ίδιας χώρας και την υποδαύλιση των συγκρούσεων για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των πολυεθνικών εταιρειών.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για να φέρει την ειρήνη στο Σουδάν και να τηρηθεί πλήρως η ισχύουσα εκεχειρία.

Επιμένουμε στην παροχή ασφαλούς διέλευσης για τη διάσωση των τραυματιών και τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες.

Εφιστούμε την προσοχή στο ψυχολογικό τραύμα που προκαλεί αυτός ο πόλεμος στους αμάχους, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στα παιδιά, και καλούμε όλα τα μέρη να λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, των βιασμών και των εκτοπίσεων. Επιμένουμε στο σεβασμό των διεθνών συμβάσεων για την προστασία τους από τη σεξουαλική βία, την εξαναγκαστική πορνεία και όλες τις μορφές κακοποίησης και βίας.

Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας στα φεμινιστικά κινήματα στο Σουδάν, που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών. Εκτιμούμε τον αγώνα και την ενεργό συμμετοχή τους στις επαναστάσεις και την εξέγερση της δημοκρατικής αλλαγής για την ανατροπή της δικτατορίας και την εγκαθίδρυση μιας πολιτικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην ηρεμία της κατάστασης και την ανοικοδόμηση των τοπικών κοινοτήτων σε συγκρουσιακές κρίσεις. Τονίζουμε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σωματική και ψυχολογική τους ασφάλεια, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή και να επιτύχουν τη δημοκρατία στο Σουδάν.

Τέλος, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γυναικών και την κοινωνία των πολιτών να στηρίξουν τον σουδανικό λαό στην προσπάθειά του για ειρήνη, δικαιοσύνη και σταθερότητα, να εγγυηθούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποφύγουν την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων που επιδιώκουν να υλοποιήσουν τις αποικιοκρατικές τους ατζέντες σε όλη την περιοχή, η οποία παρέμβαση θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Ζήτω οι αγώνες του λαού! Ζήτω οι αγώνες των γυναικών!

Μπορείτε να ακούσετε την αδελφή μας Omayma που είναι μέλος της Παγκόσμιας Πορείας για το Σουδάν (WMW Sudan),

μέσω αυτού του συνδέσμου, https://youtu.be/9715iF5pi0g

Η ίδια προσθέτει επίσης ότι:

Ήθελα να διευκρινίσω τις επιπτώσεις του πολέμου ειδικά στις γυναίκες στο Σουδάν. Οι περισσότερες γυναίκες είναι πολύ φτωχές και μεταναστεύουν από μια περιοχή σε μια άλλη και εργάζονται στον τομέα της επισφαλούς εργασίας μέσα σε συνθήκες απόλυτης ανασφάλειας. Πουλάνε ποτά , σάντουιτς ή κάποιο χαρτομάντιλο στο δρόμο συλλέγοντας τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης. Έτσι, αυτός ο πόλεμος έκανε τη ζωή των γυναικών πιο δύσκολη για να κερδίσουν τα προς το ζην λόγω της έλλειψης προϊόντων προς πώληση.

Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες και κορίτσια έχουν κρατηθεί όμηροι για μέρες χωρίς φαγητό ή νερό σε ορισμένες περιοχές που δέχονται σφοδρούς πυροβολισμούς. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στον τομέα της υγείας μετά την πλήρη καταστροφή των υποδομών των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας. Και υπάρχει μια στατιστική που λέει ότι 25.000 έγκυες γυναίκες δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα νοσοκομεία για να παρακολουθήσουν τον τοκετό. Δεν υπάρχουν φάρμακα και βασικές προμήθειες υγειονομικής περίθαλψης για τους τραυματίες των συγκρούσεων.

Τα σχολεία είναι κλειστά και η διδασκαλία έχει ανασταλεί εντελώς. οι τράπεζες είναι κλειστές και οι γυναίκες που εξαρτώνται από μικρά δάνεια για να ζήσουν δεν μπορούν πλέον να εργαστούν. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που βασικοί πόροι και αγαθά δεν είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά, αντιμετωπίζουμε υψηλές τιμές, και την ανάπτυξη της μαύρης αγοράς. Οι γυναίκες υποφέρουν επίσης από τον διασκορπισμό των μελών της οικογένειάς τους, καθώς ορισμένες από αυτές εγκλωβίστηκαν σε περιοχές όπου έλαβαν χώρα συγκρούσεις επειδή πήγαν να εργαστούν εκεί ή να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Η ψυχολογική ταλαιπωρία που βιώνουν οι γυναίκες είναι πολύ σοβαρή, ιδιαίτερα με το υψηλό επίπεδο βίας και δολοφονιών. Υπάρχει ένα συλλογικό τραύμα ειδικά μεταξύ των γυναικών. Η κατάσταση γενικά είναι πολύ άσχημη και χειρότερη για τις γυναίκες που είναι παγιδευμένες στα σπίτια τους ή σε πανεπιστημιακούς ξενώνες ή σε κάποιες απομονωμένες περιοχές χωρίς εργασία ή μηνιαίο ή ημερήσιο εισόδημα για να εξασφαλίσουν φαγητό και νερό.

We resist to live, we march to transform! 5th International Action