Η οικογενειακή τραγωδία επιστρέφει στην ΕΡΤ-1

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Όχι, κύριε Κουβαρά, δεν είχαμε οικογενειακή τραγωδία στην Στρατονίκη της Χαλκιδικής. Είχαμε μια νέα γυναικοκτονία, και εσείς δεν δικαιούστε στο Δελτίο Ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης να συσκοτίζετε την αλήθεια, που είναι ένας φόνος γυναίκας από το σύζυγό της, μέσα στο σπίτι τους, κάτι που τόσο συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ή τόσο συχνά, επιτέλους, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Οφείλετε να μεταδίδετε την αλήθεια, και οι γυναικείες οργανώσεις έχουμε πει και αναλύσει τόσο πολύ το αυτονόητο, ότι η ζωή μιας γυναίκας αξίζει, και ότι κανείς δεν μπορεί να της την αφαιρέσει ή να μεταδίδει ερμηνείες για την αφαίρεση αυτής της ζωής.

Ο συζυγος πυροβόλησε και σκότωσε την γυναίκα μέσα στο παιδικό δωμάτιο, και μπροστά στο 8χρονο παιδάκι το οποίο μάλιστα τραυματίστηκε από τα σκάγια που σκορπίστηκαν από τον πυροβολισμό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Και μάλιστα αυτό το παιδάκι πάσχει επίσης από μια σπάνια ασθένεια, απ’ ότι αναφέρθηκε.

Ότι στη συνέχεια ο δράστης της γυναικοκτονίας αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο, δεν μειώνει τη βαρύτητα της πράξης του, του φόνου, τον οποίο πρέπει να μεταδίδετε με όλο το σεβασμό στην ζωή που αφαιρέθηκε.

Η απόφαση του δράστη να αφαιρέσει τη δική του ζωή, είναι άλλη είδηση, και δεν μειώνει την βαρύτητα της πράξης του, απλώς δεν θα τιμωρηθεί γι’ αυτήν, αφού δεν θα υπάρχει. Δεν είναι ρομάντζο ο φόνος, μην τον εξωραίζετε, μην ξανασκοτώνετε τη νεκρή.

Ασφαλώς αυτού του είδους η δημοσιογραφία παραβιάζει κάθε κανόνα δεοντολογίας για την ενημέρωση του κοινού, έστω και αν δεν είναι καινούρια, και θα ρωτήσουμε τις ενώσεις των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και την Ευρώπη αν συμφωνούν με τέτοιου είδους περιφρόνηση προς τη ζωή μιας γυναίκας/θύματος της ανδρικής βίας.