Ενδοοικογενειακή βία: Η τρίτη “πληγή” παραβάσεων μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα – Ξεπέρασαν τις 2.200 οι συλλήψεις για κακοποίηση το 2020

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή δείχνει πως τα περιστατικά κακοποίησης αυξάνονται, όπως και οι συλλήψεις.

Χειροπέδες σε 2.214 δράστες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας πέρασαν οι αστυνομικές αρχές κατά το 2020, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κατά το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν περίπου 5.500 περιστατικά και σχεδόν οι μισοί από τους δράστες συνελήφθησαν και ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος τους σε βαθμό πλημμελήματος αλλά και κακουργήματος. Βάσει των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΑΣ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δράστες ήταν άνδρες και ημεδαποί. Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 2.200 συλλήψεις για κακοποίηση το 2020

Επίσης, είναι ενδεικτικό πως πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών. Ειδικότερα, οι περισσότεροι δράστες εντοπίζονται στην ηλικιακή κατηγορία των 45 έως 59 ετών, ακολουθούν οι ηλικίες 35 έως 44 ετών, ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό δραστών άνω των 60 ετών.

Στοιχεία για τις συλλήψεις που έγιναν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είχε ζητήσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, μετά τη δολοφονία γυναίκας από τον σύζυγό της στη Δάφνη.

Για επιχειρησιακή αδράνεια μιλάει το ΚΙΝΑΛ – Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος στην ερώτησή του έκανε λόγο για «επιχειρησιακή ένδεια και εγκληματική αδράνεια της ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας με τραγικές συνέπειες» και για «έξαρση περιστατικών που καθιστούν άμεση την ανάγκη εκπόνησης ειδικού επιχειρησιακού πρωτοκόλλου ενεργειών της ΕΛΑΣ», ζητούσε, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί σε πόσες περιπτώσεις συνελήφθη ο δράστης και ασκήθηκε ποινική δίωξη από τα συνολικά 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που διαχειρίστηκε η ΕΛΑΣ, το 2020. Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 2.200 συλλήψεις για κακοποίηση το 2020

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέθεσε τα στοιχεία για τις περισσότερες από 2.200 συλλήψεις, ενώ όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο του κ. Οικονόμου, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που επιλαμβάνονται προανακριτικά υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, δεν ενημερώνονται για την περαιτέρω ποινική εξέλιξη/ έκβαση ή/και άσκηση ποινικής δίωξης.

Μολαταύτα, σύμφωνα με το ΠΔ 37/2019 (ΦΕΚ Α’ – 63), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στις αρμοδιότητες του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας εμπίπτει η συλλογή, επεξεργασία και τακτική τήρηση στατιστικών στοιχείων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και θυμάτων αυτής, καθώς επίσης και στοιχείων που αφορούν στην ποινική εξέλιξη των εν λόγω υποθέσεων, σε συνεργασία με τις περιφερειακές Υπηρεσίες και τις εισαγγελικές Αρχές.

Η τροποποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων αποτελεί αντικείμενο εξέτασης εκ μέρους του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 2.200 συλλήψεις για κακοποίηση το 2020

Οδηγός αστυνομικής ανταπόκρισης

Σε απάντηση του ερωτήματος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί μηχανογραφική εφαρμογή,  αποκλειστικά για τις ανάγκες λειτουργίας των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η οποία καθιστά δυνατή, τόσο την εξαγωγή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, όσο και την παρακολούθηση/ άσκηση εποπτείας κάθε συναφούς υπόθεσης, εκ μέρους των οικείων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Ο Λευτέρης Οικονόμου επισημαίνει εξάλλου, ότι για τον ενδεδειγμένο χειρισμό υποθέσεων έχει εκδοθεί οδηγός Αστυνομικής Ανταπόκρισης στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Κατόπιν δε σχετικού αιτήματος του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, αναφορικά με τις ενδεικνυόμενες δικονομικές ενέργειες και τη συλλογή προανακριτικού υλικού, επετεύχθη η από 19-06-2020 έκδοση Οδηγιών/ Κατευθύνσεων της εισαγγελέως Ενδοοικογενειακής Βίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΕΠΕΑ) για τα έτη 2021-2025, περιλαμβάνει δράσεις/ έργα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας/ κακοποίησης των γυναικών.

Ο κ. Καμίνης ζητούσε να ενημερωθεί και ποιο είναι το ποσοστό γυναικών αστυνομικών που υπηρετoύν σε υπηρεσίες άμεσης ανταπόκρισης της ΕΛΑΣ, ποιο το αντίστοιχο ποσοστό σε θέσεις ευθύνης της ΕΛΑΣ, στο επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και στα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού.

Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε σύνολο επτά χιλιάδων επτακοσίων πενήντα επτά (7.757) γυναικών αστυνομικών υπαλλήλων, η παρούσα ανά την επικράτεια δύναμη, σε Υπηρεσίες άμεσης ανταπόκρισης που σχετίζονται με θέματα ενδοοικογενειακής βίας ανήρχετο, την 09-08 τρέχοντος έτους, σε:

  • 1.917 (ποσοστό 24,7%) σε Υπηρεσίες Τάξης (Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας, Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικοί Σταθμοί),
  • 1.085 (ποσοστό 13,9%) σε Υπηρεσίες Ασφαλείας (Κεντρικές Υπηρεσίες, Υποδιευθύνσεις και Τμήματα Ασφάλειας) και
  • 242 (ποσοστό 3,1%) σε Υπηρεσίες ‘Αμεσης Δράσης (Αττικής, Θεσσαλονίκης και λοιπών Τμημάτων).

Ενημερώνει επίσης ότι 31 αξιωματικοί κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις και 91 υπηρετούν στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Η περίπτωση της Δάφνης

Σε σχέση με την πρόσφατη δολοφονία γυναίκας από τον σύζυγό της στη Δάφνη, ο Γιώργος Καμίνης ανέφερε ότι ανέδειξε με τρόπο τραγικό τις επιχειρησιακές αδυναμίες της Ελληνικής Αστυνομίας και την προκλητική απουσία στοιχειωδών αντανακλαστικών στην αντιμετώπιση καταγγελιών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 2.200 συλλήψεις για κακοποίηση το 2020

«Προκειμένου να διερευνηθούν ενδελεχώς τα καταγγελλόμενα και να καταλογισθούν -σε συντρέχουσα περίπτωση- ανάλογες πειθαρχικές ευθύνες, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρει στην απάντησή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή : https://www.dikastiko.gr/eidhsh/endooikogeneiaki-via-i-triti-quot-pligi-quot-paravaseon-meta-ta-narkotika-kai-ta-opla-xeperasan-tis-2-200-oi-syllipseis-gia-kakopoiisi-to-2020/