Μια γυναίκα γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη -Ορκίστηκε η Κάθι Χότσουλ, η πρώτη κυβερνήτης στην αμερικανική ΠολιτείαΠηγή: iefimerida.grΜια γυναίκα γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη -Ορκίστηκε η Κάθι Χότσουλ, η πρώτη κυβερνήτης στην αμερικανική Πολιτεία

Αλιεύει η Κατερίνα Πράπα

Η Κάθι Χότσουλ έγραψε και επίσημα ιστορία, καθώς ορκίστηκε σήμερα ως η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, η 62χρονη γυναίκα ορκίστηκε στη θέση που μέχρι πρότινος καταλάμβανε ο Άντριου Κουόμο. Ο τελευταίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε εναντίον, με την εισαγγελία της Πολιτείας να κάνει λόγο για τουλάχιστον 11 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης, η 57η στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης

«Είναι τιμή μου να ορκίζομαι επισήμως, ως η 57η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης» έγραψε η Χότσουλ στο Twitter, λίγα λεπτά πριν αναλάβει με κάθε επισημότητα τα νέα της καθήκοντα. «Ανυπομονώ για την τελετή με την οικογένειά μου αργότερα σήμερα το πρωί και να απευθυνθώ στον λαό της Νέας Υόρκη μέσα στην ημέρα» συμπλήρωσε.

Η νέα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, αφότου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα
Η Κάθι Χότσουλ αναμένεται να παραμένει στο αξίωμα ως τον Νοέμβριο του 2022 και τις επόμενες πολιτειακές εκλογές στη Νέα Υόρκη. Για πρώτη φορά, η πολιτεία των ΗΠΑ βλέπει δύο γυναίκες στα ανώτατα αξιώματα, καθώς πλην της κυβερνήτη, αντιπρόεδρος στη θέση που άφησε η Χότσουλ κενή αναδεικνύεται η Άντρεα Στιούαρτ Κάζενς.

Ιδιαίτερα αυστηρή σε θέματα παρενόχλησης η νέα κυβερνήτης

Η νέα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης έχει δηλώσει πως «θα ενθαρρύνει και θα αναμένει από τον οποιονδήποτε να βγει μπροστά αν δει οτιδήποτε μπορεί να φαίνεται ανάρμοστο. Θα διασφαλίσω πως οι άνθρωποι γνωρίζω τους νόμους, γιατί έχουμε ένα από τα πιο αυστηρά νομικά πλαίσια αναφορικά με την σεξουαλική παρενόχληση στη χώρα».

Σκοπός της πρώτης κυβερνήτη της Νέας Υόρκης είναι να αναδείξει και άλλες γυναίκες σε θέσεις κλειδιά, στη δομή άσκηση της εξουσίας σε πολιτειακό επίπεδο, με ένα πλάνο που θα αναλύσει διεξοδικά τις επόμενες εβδομάδες. «Θα δείξουμε πως υπάρχει διαφορά» υποστηρίζει η ίδια σε δηλώσεις της στο περιοδικό People.

Αποστάσεις από τον Άντριου Κουόμο

Ως αντικυβερνήτης, πλάι στον Κουόμο εργάστηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και φρόντισε να διατηρήσει αποστάσεις από τον επικεφαλής του κυβερνώντος συνδυασμού στη Νέα Υόρκη.

Τους τελευταίους μήνες και όσο έρχονταν στο φως οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και τοξικό εργασιακό περιβάλλον σε βάρος του Άντριου Κουόμο, η Χότσουλ φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση της.

«Αποκρουστική» η συμπεριφορά του Άντριου Κουόμο

Στις αρχές Αυγούστου και αφού δημοσιεύτηκε το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας σε βάρος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, βγήκε μπροστά, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστική» τη συμπεριφορά του Άντριου Κουόμο.

Συγκεκριμένα, ο Άντριου Κουόμο φέρεται να παρενόχλησε τουλάχιστον 11 γυναίκες και στη συνέχεια επιτέθηκε σε βάρος εργαζόμενου στο γραφείο του, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε δημόσια για τις πράξεις του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης.

«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ανεπίτρεπτη σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας και ιδιαίτερα σε δημόσιες υπηρεσίες» δήλωσε η νέα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης «αδειάζοντας» τον Άντριου Κουόμο. «Η έρευνα της εισαγγελέα κατέδειξε μια αποκρουστική και παράνομη συμπεριφορά από τον κυβερνήτη σε βάρος πολλών γυναικών… κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» συνέχιζε με ανακοίνωσή της.

Στην αναφορά των 165 σελίδων, που περιλαμβάνει μαρτυρίες 179 πολιτών που σχετίζονται με την υπόθεση και την εξέταση χιλιάδων αρχείων, σημειώνεται επίσης πως στο γραφείο του Άντριου Κουόμο επικρατούσε φόβος και τρομοκρατία και πως αυτό αποτελούσε εχθρικό εργασιακό περιβάλλον για αρκετούς εργαζόμενους.

Μια μετριοπαθής πολιτικός του Δημοκρατικού κόμματος

Σύμφωνα με το CNN, παρότι αρχικά θεωρούνταν ένας πολιτικός με αρκετά συντηρητικές ιδέες εντός του Δημοκρατικού κόμματος – εναντιώθηκε στην έκδοση άδειας οδήγησης σε πρόσφυγες που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα – στη συνέχεια υποστήριξε πιο προοδευτική στάση σε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα.

Μαζί με την μητέρα της, σύστησε το 2006 ένα σπίτι υποδοχής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο Μπάφαλο. Όπως δήλωνε το 2014 στο Politico, η γιαγιά της υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που ώθησε εκείνη και την οικογένειά της να λάβουν ενεργό δράση στο θέμα.

«Η Κάθι απευθύνθηκε διαχρονικά σε ζητήματα που είναι σημαντικά για τις γυναίκες. Ταξιδεύοντας σε όλη την Πολιτεία, προώθησε τον εαυτό της ως η πιο ισχυρή γυναίκα πολιτικός στην Πολιτεία προκειμένου να ενθαρρύνει γυναίκες να δραστηροποιηθούν και να γίνουν μια φωνή αλλαγής» γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε σε αμερικανικό τραπεζικό ίδρυμα, ενώ δικηγόρος για δικηγορική εταιρεία στην Ουάσιγκτον. Η Κάθι Χότσουλ είναι παντρεμένη με τον πρώην εισαγγελέα της Δυτικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Τζέι Χότσουλ Τζούνιορ, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Πηγή : https://www.iefimerida.gr/kosmos/proti-gynaika-kybernitis-nea-yorki-politeia