ΗΜΕΡΙΔΑ- Βία κατά των γυναικών-“Ενδοοικογενειακή βία”

Κατηγορία: Εκδήλωση
Από: 13/11/2021 2:30 μμ | Έως: 13/11/2021 7:30 μμ
Με αφορμή και όχι μόνο, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να ανακηρύξει στις 17 Δεκεμβρίου 1999 την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών,για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Παρεμβαίνουμε, σε τοπικό επίπεδο μέσα από την ημερίδα που διοργανώνουμε, με την βοήθεια και την εμπειρία των γυναικών που ασχολούνται χρόνια με τα γυναικεία ζητήματα , όπως
το «Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων «το μωβ»,
το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα»
«Ο όρος βία κατά των γυναικών σημαίνει κάθε πράξη βίας, βάσει φύλου, που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών τέτοιων πράξεων, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνει σε δημόσια ή ιδιωτική ζωή.
Βία κατά των γυναικών σημαίνει:
– βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία, η οποία επίσης διακρίνεται σε ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική).
– βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).
Στην Ελλάδα μόνο το 2021 είναι καταγεγραμμένες 13 γυναικοκτονίες,( αναδεικνύοντας το μέγεθος της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας) . Αν δεν ανοίξουν τα στόματα, αν τα θύματα δεν καταγγείλουν τη βία, αν εμείς που είμαστε γύρω τους, δίπλα τους δεν τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, αν δεν ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτό το έγκλημα, δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο.
ΠΟΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΟΝΗ
O γυναικείος Συνεταιρσμός “μελανθώ” θα βρίσκεται στο χώρο με τα γευστικά του εδέσματα και..
οι «Ζυγιά αλάι +1»
Γιάννης Μαυριτσάκης: βιολί
Μαίη Αγγελάκη: λαούτο
Κωνσταντίνα Παπαχρήστου: Bendir
θα γλυκάνουν την μέρα με παραδοσιακά ακούσματα