Σάββατο 12/11, ώρ 7.30 μμ Η εξέγερση στο Ιράν και ο αγώνας ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλισμούς: Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία!” Εκδήλωση -συζήτηση

Κατηγορία: Εκδήλωση
Πότε: 12/11/2022 7:30 μμ

Εκδήλωση-συζήτηση:

“Η εξέγερση  στο Ιράν και ο αγώνας ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλισμούς: Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία!

Εδώ και εβδομάδες η κοινωνία του Ιράν βγαίνει στους δρόμους προχωρώντας σε γενικευμένη εξέγερση, έχοντας πλήρη επίγνωση της βαρβαρότητας που εξαπολύει το καθεστώς επάνω της. Θεωρούμε κρίσιμο σήμερα να δώσουμε το δημόσιο βήμα στους ίδιους τους ανθρώπους που είναι από εκεί ώστε να μας μεταφέρουν απευθείας το κλίμα και το τι συμβαίνει, σπάζοντας την αλυσίδα διαφόρων ψευδών ειδήσεων που βρίσκουν τον χώρο να αναπαραχθούν. Για αυτό τον σκοπό, 4 διαφορετικά διαδικτυακά εγχειρήματα ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωρούμε στη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης-συζήτησης:

“Η εξέγερση  στο Ιράν και ο αγώνας ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλισμούς: Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία!

Ομιλητής:

Siyâvash Shahabi (Ιρανός εξόριστος, δημοσιογράφος)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα διαβαστούν θέσεις Ιρανών γυναικών

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση

Η κρατική δολοφονία μιας 22χρονης γυναίκας ονόματι Mahsa επειδή φορούσε ακατάλληλη χιτζάμπ πυροδότησε μια μεγάλη εξέγερση στο Ιράν που τώρα πρέπει να την ονομάσουμε επανάσταση. Μιας γυναίκας της οποίας το κούρδικό της όνομα ήταν Zhina, που σημαίνει ζωή. Η δολοφονία μιας Ζωής, λοιπόν, πυροδότησε την αρχή μιας μεγάλης επανάστασης ώστε να τερματιστεί η ζωή ενός καθεστώτος που σκοτώνει, να τερματιστεί η ζωή του τέρατος του πολιτικού Ισλάμ. Η δολοφονία μιας Ζωής πυροδότησε μια μεγάλη επανάσταση στην αρχή του 21ου αιώνα, η οποία με τη νίκη της θα σώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων από τα νύχια ενός εκ των πιο σκληρών καθεστώτων στην ιστορία του είδους μας. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης που ονομάζεται ήδη γυναικεία και το σύνθημα “γυναίκα, ζωή, ελευθερία” είναι χαραγμένο στο μέτωπό της.

Η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία ήταν το αποτέλεσμα της καταστολής της Ιρανικής Λαϊκής Επανάστασης του 1979 και η οποία ήρθε στην εξουσία με τη συνενοχή των δυτικών χωρών και τη σιωπή της Σοβιετικής Ένωσης, αποικίζει και εκμεταλλεύεται τον ιρανικό λαό και την εργατική τάξη με τον πιο βάναυσο τρόπο εδώ και 43 χρόνια. Η λογοκρισία και η καταστολή κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, συνέβαλαν στο ότι οι προοδευτικές, αντικαπιταλιστικές και αντιφασιστικές διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν αποκτήσει μια επαρκή κατανόηση των συνθηκών αυτής της χώρας. Τα τελευταία 40 χρόνια, το ισλαμικό καθεστώς έχει επανειλημμένως επιτεθεί σε διαμαρτυρίες γυναικών, εργαζομένων και φοιτητών. Οι διαμαρτυρίες κατά των ιδιωτικοποιήσεων στο Ιράν καταστέλλονταν πάντα με τον πιο σκληρό τρόπο ενώ δεκάδες αγωνιστές/τριες έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία ότι δρούσαν ενάντια στην εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, οι εθνοτικές καταπιέσεις στο Ιράν κατά των Αράβων, των Κούρδων και των Μπαλούτσι έχουν προχωρήσει έντονα. Σε αυτές τις αθέατες πλευρές του καθεστώτος θέλουμε να ρίξουμε φως στην επικείμενη εκδήλωσή μας.

Πίσω στο 1979, οι Ιρανοί σταλινικοί υποστήριξαν τον Χομεϊνί λόγω της αντιιμπεριαλιστικής ρητορικής του. Αλλά, αφού εδραίωσε την εξουσία του με την υποστήριξή τους, το καθεστώς του προχώρησε στη σφαγή τους, μαζί με όλους τους αντιφρονούντες.

Η υποστήριξη των ψευδο-αντιιμπεριαλιστών προς το ισλαμικό κράτος του Ιράν είναι ξένη με την αναγκαία αντίσταση στις απειλές για στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν ή στις κυρώσεις κατά της χώρας που πλήττουν τους απλούς πολίτες.

Σε αρκετές περιπτώσεις επεκτείνεται σε σιωπηρή υποστήριξη σε ό,τι κάνει το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του να εξάγει το δεξιό τζιχαντιστικό του σχέδιο. Το σκεπτικό είναι απλό: Το Ιράν αντιτίθεται στις ΗΠΑ, επομένως η υποστήριξη του θεοκρατικού καθεστώτος συνιστά “αντιιμπεριαλισμό”. Ωστόσο, αυτή η θέση πάσχει πολιτικά, αρνούμενη τη διεθνή αλληλεγγύη στους Ιρανούς που αντιτίθενται στη δική τους ιμπεριαλιστική εξουσία και αγωνίζονται για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Πέρα από αυτά, στην εκδήλωση θα προσπαθήσουμε να δούμε επίσης τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων εδώ; Πώς χρησιμοποιεί η Ρωσία το Ιράν ως εργαλείο στις πολιτικές κατά του μπλοκ του ΝΑΤΟ; Τι οφέλη έφερε η ύπαρξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή; Τι θα συμβεί με την Παλαιστίνη;

Σάββατο 12/11 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Τρισέ (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Ώρα: 7.30μμ

Διοργάνωση:

Ελευθεριακός τόπος & εκδόσεις Αυτολεξεί  ,  https://www.aftoleksi.gr/

OmniaTv  ,  https://omniatv.com/

Elaliberta ,  https://www.elaliberta.gr/

Περιοδικό Τέσσερα  ,  https://tpt4.org/