Σύγχρονο Θέατρο: Δύο βραδιές αφιερωμένες στο έργο του Παντελή Μπουκάλα «Το αίμα της αγάπης» με εξαιρετικούς καλεσμένους

Από: 16/10/2022 12:00 πμ | Έως: 21/10/2022 12:00 πμ

Δύο βραδιές αφιερωμένες στο έργο του Παντελή Μπουκάλα «Το αίμα της αγάπης» (Εκδόσεις Άγρα), που έγινε η αφορμή για να δημιουργηθεί η παράσταση «Το σφαγείο του έρωτα» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, διοργανώνει το Σύγχρονο Θέατρο την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη λήξη της παράστασης.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ο Παντελής Μπουκάλας συνομιλεί εκ βαθέων με τους θεατές πάνω στο πόνημά του, ενώ την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ο συγγραφέας, μαζί με τον σκηνοθέτη και τις προσκεκλημένες Γεωργία Πετράκη (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Μαρία Γκασούκα (Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου) ανοίγουν τον διάλογο για τις θλιβερές αντιστοιχίες στο σήμερα.  Αφορμή είναι  «το άφθονο και ακατάσχετο αίμαπου ρέει στην επικράτεια του έρωτα, όπως το γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, απ’ τις παραλογές έως τα ερωτικά τραγούδια», πάντα με θύματα τις γυναίκες εκείνες που έπεσαν θύματα της παραδοσιακά πατριαρχικής κοινωνίας και των «αξιών» της, αμφισβήτησαν την κυριαρχία του άντρα-αφέντη ή διεκδίκησαν δικαιώματα και αυτονομία ή βρέθηκαν στον δρόμο μιας «κακιάς στιγμής».

 

Η παράσταση συνεχίζεται με επιτυχία έως τις 30 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή στις 21.00 και Σάββατο-Κυριακή στις 21.15. Προπώληση στο https://www.viva.gr/tickets/theater/to-sfageio-tou-erota/ .

Ενσωματωμένη εικόνα

ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ – Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι

Σκηνοθεσία

Θοδωρής Γκόνης

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

https://www.viva.gr/tickets/theater/to-sfageio-tou-erota/

 

Μέσα σε αυτή την πινακοθήκη των φονικών, που θα τα βρίσκαμε μέχρι πρόσφατα να περιγράφονται σε τίτλους ειδήσεων ως «εγκλήματα πάθους», τα περισσότερα έχουν για θύματα γυναίκες. Κάποιες αμφισβήτησαν την κυριαρχία του άντρα – αφέντη, άλλες διεκδίκησαν δικαιώματα και αυτονομία, κι άλλες ούτε που διανοήθηκαν όλα αυτά, παρά βρέθηκαν στο δρόμο μιας «κακιάς στιγμής».

 

Ξεκινώντας από τις αφηγήσεις αυτές της παράδοσης, ξεφυλλίζουμε δοκίμια του προηγούμενου αιώνα πάνω στις σχέσεις των φύλων και φτιάχνουμε ένα soundtrack από ερωτικά τραγούδια  σύγχρονα, γραμμένα από σημερινούς άντρες. Και εκεί όπου ο Μενούσης συναντά τον John Lennon και σιγοτραγουδούν μαζί «I didn’t mean to hurt you, I’m just a jealous guy», επιχειρούμε να πιάσουμε το νήμα μιας ενιαίας αφήγησης, ενός τρόπου σκέψης που είναι ζωντανός στο εδώ και το τώρα. Φιλοδοξία μας είναι να παρουσιάσουμε το φροντιστήριο των αιώνων, εκεί όπου όλες και όλοι σαν επιμελείς μαθητές και μαθήτριες φοιτήσαμε, και προετοιμαστήκαμε να αναλάβουμε τους ρόλους μας στην σκηνή της έμφυλης σύγκρουσης ως θύτες και ως θύματα.

«Άφθονο και ακατάσχετο ρέει το αίμα στην επικράτεια του έρωτα, όπως το γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, απ’ τις παραλογές έως το καθαυτό ερωτικό τραγούδι», σημειώνει στη μελέτη του για τη δημοτική ποίηση ο Παντελής Μπουκάλας.

 

Σύλληψη – Δραματουργία: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια, Ανδρέας Ανδρέου

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Σκηνικά: Ελένη Στρούλια

Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Ανδρέας Ανδρέου

Βοηθός σκηνογράφος: Ζαΐρα Φαληρέα

Παίζουν: Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Αναστασία Χατζάρα

Μουσικοί επί σκηνής: Αθηνά Λαμπίρη, Τάσος Μισυρλής, Δημήτρης Χατζηζήσης

Παραστάσεις Έως 30 Οκτωβρίου , Παρασκευή 21.00, Σάββατο & Κυριακή 21.15

Η παράσταση ανέβηκε με διαφορετική διανομή της σεζόν 2021-2022 σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Ευχαριστώ

 
Dr Aris Asproulis
Artistic Director of the Interbalkan Festival of Ancient Drama, Region of Attica, Greece
Director of Communication & Publicity of the Art Theater Karolos Koun, Greece
Sociologist – Publicist – Playwright | arisas84@yahoo.gr | +306934581624 | facebook.com/aris.asproulis