Το Μωβ https://tomov.gr Sun, 22 Sep 2019 19:13:54 +0000 el hourly 1 https://tomov.gr/wp-content/uploads/2018/04/cropped-tomov_fav1-53x53.png Το Μωβ https://tomov.gr 32 32 Junko Tabei: 80 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης γυναίκας που κατέκτησε το Έβερεστ https://tomov.gr/2019/09/22/junko-tabei-80-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%cf%85/ Sun, 22 Sep 2019 19:13:54 +0000 https://tomov.gr/?p=26004 Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή Το 1975, η Junko Tabei έκανε το αδιανόητο για πολλούς. Άφησε την κόρη της στο σπίτι με τον άντρα της και έβαλε στόχο κατακτήσει την κορυφή Έβερεστ, το ψηλότερο σημείο της οροσειράς των Ιμαλαΐων και ολόκληρης της Γης. Στις 16 Μαΐου του 1975, η Junko Tabei, 36 ετών τότε, έγινε η …

The post Junko Tabei: 80 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης γυναίκας που κατέκτησε το Έβερεστ appeared first on Το Μωβ.

]]>
Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Το 1975, η Junko Tabei έκανε το αδιανόητο για πολλούς. Άφησε την κόρη της στο σπίτι με τον άντρα της και έβαλε στόχο κατακτήσει την κορυφή Έβερεστ, το ψηλότερο σημείο της οροσειράς των Ιμαλαΐων και ολόκληρης της Γης. Στις 16 Μαΐου του 1975, η Junko Tabei, 36 ετών τότε, έγινε η πρώτη γυναίκα που στεκόταν στη στέγη του κόσμου ως μέλος μια ιαπωνικής ορειβατικής ομάδας που αποτελούνταν από 15 γυναίκες και έξι οδηγούς βουνού από τη φυλή Σέρπα.

Η ίδια εξάλλου ήταν μια από τις πρωτοπόρες γυναίκες αναρριχήτριες (ξεκίνησε την αναρρίχηση σε ηλικία 10 ετών). Μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία κατάφερε να ιδρύσει το Ladies Climbing Club το 1969, καθώς οι περισσότεροι άνδρες ορειβάτες δεν δέχονταν να σκαρφαλώσουν μαζί της. Φυσικά, το εγχείρημά της να κατακτήσει το Έβερεστ δεν ήταν διόλου εύκολη υπόθεση. Μάλιστα, η ομάδα της, κατασκηνώνοντας στα 6.300 μέτρα, πιάστηκε απροετοίμαστη από μια χιονοστιβάδα και η Junko Tabei έπεσε αναίσθητη και θάφτηκε για έξι λεπτά κάτω από το πυκνό χιόνι πριν τελικά σωθεί.

Κι όμως, συνέχισε από εκεί μέχρι την κορυφή, αφού πρώτα χρειάστηκε να μείνει τρεις μέρες στην κατασκήνωση για να αναρρώσει. Στις 16 Μαΐου κατάφερε να πατήσει την στέγη του κόσμου, μαζί με έναν Σέρπα, τον Αng Tshering. Επιστρέφοντας στην Ιαπωνία έλαβε συγχαρητήρια από τον αυτοκράτορα, την πριγκίπισσα και πολλούς άλλους επίσημους. Το επίτευγμά της είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. «Χρειάστηκε να περάσουν δυο μήνες μέχρι να μείνουμε ήσυχοι στο σπίτι μας. Η τρίχρονη κόρη μου, για καιρό, φοβόταν τις τηλεοπτικές κάμερες», είχε δηλώσει.

Η Ταμπέι συνέχισε με αμείωτο ενθουσιασμό τις αναρριχήσεις της και στις 26 Ιουνίου 1992 έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε την κορυφή Πουντζάκ Τζάγια της Ινδονησίας, κατακτώντας και τις «7 Κορυφές», το όνειρο κάθε ορειβάτη.

Ενδιάμεσα πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην οικολογία και δραστηριοποιήθηκε στην προστασία των βουνών. Δεν σταμάτησε να ορειβατεί ακόμη και όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες το 2012.

Πηγές: pontos-news.gr, sansimera.gr

Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη γέννηση (22 Σεπτεμβρίου 1939) της Junko Tabei, στο Miharu Machi της Ιαπωνίας, και η Google το γιορτάζει με ένα επετειακό Doodle για την… ατρόμητη ορειβάτισσα που έφυγε από τη ζωή στις 20 Οκτωβρίου του 2016, σε ηλικία 77 ετών.

The post Junko Tabei: 80 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης γυναίκας που κατέκτησε το Έβερεστ appeared first on Το Μωβ.

]]>
«Ο,τι μπορώ επιτέλους να σας πω», βιβλίο της Σεγκολέν Ρουαγιάλ https://tomov.gr/2019/09/22/%ce%bf%cf%84%ce%b9-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%8e-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%82-%cf%80%cf%89-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf/ Sun, 22 Sep 2019 06:46:53 +0000 https://tomov.gr/?p=25988 H Σεγκολέν Ρουαγιάλ μεταξύ οικολογίας και φεμινισμού Αλιεύει και συντάσσει η Βέρα Σιατερλή Με αφομή την παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα που διαρκεί από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου του 2019, αλλά και την γενέθλια ημέρα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίο που αναφέρουμε στον τίτλο (εκδόθηκε το 2018), που ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα …

The post «Ο,τι μπορώ επιτέλους να σας πω», βιβλίο της Σεγκολέν Ρουαγιάλ appeared first on Το Μωβ.

]]>
H Σεγκολέν Ρουαγιάλ μεταξύ οικολογίας και φεμινισμού

Αλιεύει και συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Με αφομή την παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα που διαρκεί από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου του 2019, αλλά και την γενέθλια ημέρα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίο που αναφέρουμε στον τίτλο (εκδόθηκε το 2018), που ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα φεμινισμού και περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουμε πολλά στοιχεία από τη ζωή και τους αγώνες της συγγραφέως. Β.Σ.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ (Marie Ségolène Royal, 22 Σεπτεμβρίου 1953) είναι Γαλλίδα πολιτικός, υποψήφια του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Βιογραφία

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ γεννήθηκε στη Σενεγάλη στις 22 Σεπτεμβρίου 1953. Ο πατέρας της, Ζακ Ρουαγιάλ, ήταν ένας αυταρχικός στρατιωτικός. Οι γονείς της απέκτησαν οκτώ παιδιά μέσα σε εννέα χρόνια. Δεν έχει υπάρξει παντρεμένη.

Αφού σπούδασε Οικονομικά σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο της περιοχής Deux-Sèvres αποφάσισε έπειτα από προτροπή της μεγαλύτερης αδελφής της να δώσει τις κατατακτήριες εξετάσεις για το φημισμένο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, γνωστό αλλιώς και ως Sciences Po, σχολή-φετίχ για τους γόνους της γαλλικής ελίτ, στο οποίο φοίτησε τελικά με υποτροφία. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον φεμινισμό και τα ταξικά ζητήματα. Το 1972, σε ηλικία 19 ετών, η Ρουαγιάλ έκανε μήνυση στον πατέρα της όταν εκείνος αρνήθηκε να δώσει διαζύγιο στη μητέρα της και να πληρώσει διατροφή για εκείνη και τα αδέλφια της. Κέρδισε την υπόθεση έπειτα από πολυετή δικαστική μάχη, η οποία έληξε λίγο προτού ο Ζακ Ρουαγιάλ πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα το 1981.

Όπως οι περισσότεροι πολιτικοί της Γαλλίας, πέρασε στη συνέχεια από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Στο ίδιο έτος βρισκόταν ο μετέπειτα σύντροφός της Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν (πρωθυπουργός του Ζακ Σιράκ).

Από τα τέλη της δεκαετίας ’70 μέχρι το 2007 συζούσε με τον μετέπειτα νικητή των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας του 2012, Φρανσουά Ολάντ (François Hollande, επίσης διατελέσαντα πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας από το 1997 έως το 2008), με τον οποίο απέκτησε εκτός γάμου ή συμφώνου «πολιτικής ένωσης» (που επίσημα αναγνωρίζει τη συμβίωση δύο ατόμων ανεξαρτήτως φύλου), τέσσερα παιδιά τους, Τομά, Κλεμάνς, Ζυλιά και Φλορά Ολάντ.

Η δημόσια ανακοίνωση τερματισμού της σχέσης τους το βράδυ του 2ου γύρου των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2007, ήρθε ως είδηση μέσω πρακτορείου ειδήσεων. Σύμφωνα με κατοπινά δημοσιεύματα του Guardian, η Ρουαγιάλ είχε ζητήσει από τον επί 30ετίας σύντροφό της να «εγκαταλείψει τον κοινό χώρο διαβίωσής τους και να αφοσιωθεί στο νέο του ερωτικό εδιαφέρον, το οποίο λεπτομερώς αναφέρεται στον Τύπο» της εποχής (εννοώντας την ήδη επί ενός έτους κρυφή σχέση του με την δημοσιογράφο Valérie Trierweiler).

Αρχικά εργάστηκε ως δικαστής διοικητικών δικαστηρίων και το 1982 προσελήφθη στο επιτελείο του Φρανσουά Μιτεράν.

Στην πολιτική της καριέρα διετέλεσε πολλές φορές βουλεύτρια. Ήταν Υπουργός Περιβάλλοντος στην Κυβέρνηση του Πιέρ Μπερεγκοβουά μεταξύ των ετών 1992 και 1993, υποψήφια Πρόεδρος του Γαλλικού Κοινοβουλίου, Υφυπουργός Παιδείας και Υφυπουργός Οικογένειας στην Κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν μεταξύ των ετών 2000 και 2002. Στις περιφερειακές εκλογές εξελέγη πρόεδρος περιφέρειας (αντίστοιχο του νομάρχη) με ποσοστό 55%.

Στις 16 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη από τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποψήφια του κόμματος αυτού για τις Προεδρικές Εκλογές του 2007.
Προκειμένου να εμπλακούν οι πολίτες στις πολιτικές διαδικασίες, πρότεινε την αξιολόγηση των πεπραγμένων των εκλεγμένων πολιτικών από επιτροπές πολιτών, που θα αναδεικνύονται μέσω κλήρωσης. Η πρόταση αυτή προκάλεσε αμέσως ζωηρές αντιδράσεις πολιτικών και αρθρογράφων τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς, που την παρομοίασαν με το Μάο, τους αβράκωτους του 1793, τον Πεταίν, τον Πολ Ποτ, τους σοβιετικούς, επειδή κατά τη γνώμη τους «‘πρόκειται για ένα μέτρο που γειτνιάζει με την ηλιθιότητα», που «ενστερνίζεται το λαϊκισμό, που θα κάνει χαρούμενη την ακροδεξιά», και αντίδραση του συλλόγου δημάρχων της Γαλλίας.

Σε επίσκεψή της στην Κίνα, στις 9 Ιανουαρίου 2007, έκανε αναφορά στην έλλειψη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορικά με τις εκλογές του στις 22 Απριλίου 2007 στον πρώτο γύρο, η Ρουαγιάλ ήρθε δεύτερη , με γύρω στο 26% των ψήφων, έναντι 31% για το Νικολά Σαρκοζύ, ο οποίος την κέρδισε τελικά στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου 2007, με 53% των ψήφων έναντι 46% για εκείνη.

Μετά την οδυνηρή ήττα από την Μαρτίν Ομπρί στις εκλογές για την ηγεσία του κατακερματισμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ορίζει ως στόχο της το 2012, το έτος κατά το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει επισήμως ότι θα κατέλθει ως υποψήφια.

Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Απορρίπτω το σύστημα αρσενικής εξουσίας

Η 67χρονη σήμερα Σεγκολέν ανέφερε πως ήταν οι αντιδράσεις στα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης του Χόλιγουντ και το κίνημα #ΜeToo αλλά και οι επίμονες παρακλήσεις γυναικών και ανδρών που της ζητούσαν να ρίξει φως στο παρασκήνιο όσων έχει ζήσει που τη βοήθησαν να βρει το κουράγιο να αφηγηθεί την ιστορία της.

Το αποτέλεσμα αυτής της επιρροής ήταν το βιβλίο της Γαλλίδας πολιτικού, με τίτλο «Ce que je peux enfin vous dire» («Ο,τι μπορώ επιτέλους να σας πω») που κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Fayard, προκαλώντας αίσθηση με τις αποκαλύψεις που περιέχει για τον σεξισμό στην κεντρική πολιτική σκηνή της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας αλλά και με τις εκμυστηρεύσεις της Ρουαγιάλ σχετικά με την προσωπική ζωή της και τις απόψεις της για το «φαινόμενο» Μακρόν. Στο πόνημά της συγκρίνει μάλιστα την κακοποίηση που υφίσταται η φύση από τον άνθρωπο με την καταπίεση και τη βία – λεκτική, ψυχολογική και σωματική – που ασκείται στις γυναίκες εδώ και αιώνες, συνδέοντας τον αγώνα για ισότητα των φύλων με το κίνημα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος καθιστώντας το βιβλίο πολύ επίκαιρο.

Η τωρινή πρέσβειρα της Γαλλίας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο πιάνει το νήμα από τις μάχες που έχει η ίδια δώσει ως υπουργός Οικολογίας, Αειφόρου Ανάπτυξης και Ενέργειας για την απαγόρευση καρκινογόνων φυτοφαρμάκων ενάντια στα επιχειρηματικά λόμπι και στις παλινωδίες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια αναφέρεται στις μισογυνικές παρατηρήσεις που έχει ακούσει σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας της, και γνωρίζει για τι μιλάει αφού εξελέγη πολλές φορές βουλευτής, έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, υφυπουργός Παιδείας και υφυπουργός Οικογένειας, ενώ στις περιφερειακές εκλογές του 2004 είχε εκλεγεί επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Poitou-Charentes με ποσοστό 55%.

«Ο σεξισμός είναι μια μορφή ρατσισμού, τρέφεται από την ίδια σκοταδιστική θεωρία: διαφορετικός άρα υποδεέστερος» γράφει και εξηγεί ότι οι γυναίκες στη γαλλική πολιτική αντιμετωπίζονταν ανέκαθεν ως παρείσακτες, ως εισβολείς σε έναν χώρο που ανήκει δικαιωματικά στον ανδρικό πληθυσμό. Οι μειωτικές απορίες του τύπου «Ποιου κυρίου είστε βοηθός;» έδιναν και έπαιρναν. Το 1998, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο βήμα της Βουλής, ως νέα βουλευτής, άκουσε έναν συνάδελφό της να της φωνάζει «À poil!» που σημαίνει κάτι σαν «Γδύσου!», με διάφορους γύρω του να τον επευφημούν και να γελούν μαζί της. Το 2000, όταν την όρισαν μέλος σε επιτροπή της Βουλής για τις ζωοτροφές, ο πρόεδρος της επιτροπής την αποκάλεσε στην πρώτη συνεδρίαση «τρελή αγελάδα», ενώ για τις συμβούλους της επιφύλασσαν τον χαρακτηρισμό «μήτρες με πόδια».

Σχεδόν όλες οι γυναίκες που ασχολούνταν με τη γαλλική πολιτική έρχονταν αντιμέτωπες με αντίστοιχες συμπεριφορές. Φυσικά στον πόλεμο που είχε δεχθεί, ο οποίος έφθασε στο αποκορύφωμά του το 2007 όταν η Ρουαγιάλ έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που διεκδίκησε την Προεδρία της Γαλλίας, βρήκε και συμμάχους, όπως η φημισμένη σκηνοθέτρια Αριάν Μνουσκίν που είχε γράψει ένα κείμενο συμπαράστασης, το οποίο παραθέτει μάλιστα στο «Ce que je peux enfin vous dire». Η Σεγκολέν ραίνει επίσης με κολακευτικούς χαρακτηρισμούς τον φιλόσοφο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο οποίος υπήρξε άψογος στη συμπεριφορά του απέναντί της, «ένας αληθινός τζέντλεμαν».

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ εστιάζει στο βιβλίο της στις δικές της, επιτυχημένες ή αποτυχημένες, προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου ή στον περιορισμό φαινομένων βίας και εκφοβισμού στα σχολεία. Αφιερώνει επίσης αρκετό χώρο στην προετοιμασία της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, για την υπογραφή της οποίας η ίδια έπαιξε ενεργό ρόλο, συνεργαζόμενη μάλιστα με τον «ασύγκριτα χαρισματικό» Μπαράκ Ομπάμα και τον γνωστό για τα οικολογικά του αισθήματα σταρ Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ούσα μια έξυπνη γυναίκα, γνωρίζει ωστόσο καλά πως προκειμένου να διαβαστούν όλα όσα έχει να καταθέσει για τον σεξισμό, αλλά και προκειμένου να δοθεί λίγη έστω βαρύτητα στις πολιτικές απόψεις της, στις ιδέες της περί συμμετοχικής δημοκρατίας ή στην πεποίθησή της πως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, τα πρώτα της θύματα αλλά και οι πιο μαχητικές οικολόγοι, θα έπρεπε να δελεάσει τους αναγνώστες υποσχόμενη λίγη πρόσβαση στις σκέψεις της για τις περιπέτειες της προσωπικής ζωής της, μιλώντας δηλαδή για τη σχέση της με τα παιδιά της, κάνοντας τον απολογισμό της σχετικά με την εκστρατεία του 2007 και, κυρίως, αναλύοντας την αντιμετώπιση που της επεφύλασσε ο μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο έζησαν μαζί 29 χρόνια και απέκτησαν τέσσερα τέκνα.

Ο Ολάντ διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τη δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ το 2007, ενώ ζούσε ακόμη μαζί της. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου δίνει ουσιαστικά απαντήσεις στα ερωτήματα που η ίδια πιστεύει ότι όσοι διαβάζουν το βιβλίο της θα ήθελαν να της θέσουν. Εκεί ασχολείται με την ευεργετική αξία της γιόγκα και μας περιγράφει τη φιλοσοφία ζωής που τη διέπει: «Όταν μπαίνετε στον πειρασμό να νιώσετε θλίψη επειδή τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια, θα ήταν προτιμότερο να σκεφθείτε ότι τα αγκάθια έχουν τριαντάφυλλα. Απλό και όμορφο δεν είναι;» λέει κάπου, ενώ εξηγεί πως έπρεπε να φθάσει στην ωριμότητα για να κατανοήσει τη σημασία του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού: «Έχω καταλάβει πως είναι σημαντικότερο να είσαι προετοιμασμένος για τις επικρίσεις και να τρολάρεις εσύ πρώτος τον εαυτό σου παρά να περιμένεις να σε γελοιοποιήσουν οι άλλοι».

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αφιερώνει φυσικά πολλές σελίδες στο ενδιαφέρον, καλογραμμένο σύγγραμμά της και στον Εμανουέλ Μακρόν. Χάριν ουσίας, αλλά και χάριν επικαιρότητας: («Με ρωτούν συχνά αν γνώριζα καλά τον Εμανουέλ Μακρόν. Δεν τον γνώριζα πραγματικά. Είχαμε διασταυρωθεί σε κάποιες συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο. Συχνά υποστηρίζαμε την ίδια πολιτική γραμμή, για τα πυρηνικά ας πούμε. Ωστόσο, έβρισκα πολύ συμπαθητικό και σεβαστό το γεγονός ότι είχε τολμήσει να παντρευτεί μια γυναίκα περισσότερα από είκοσι χρόνια μεγαλύτερή του. Πίστευα ότι και οι δυο τους χρειάστηκαν πολλή επιμονή, κουράγιο και αγάπη για να αντιμετωπίζουν την κριτική, τον σαρκασμό, τη βλακεία και την κακοήθεια. Τους καταλάβαινα και τους δύο επιπλέον, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν σήμερα, είχα βάναυσα προδοθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 για μια γυναίκα δέκα χρόνια νεότερή μου (σ.σ.: τη δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ), την οποία στη συνέχεια πρόδωσαν για μια άλλη γυναίκα, επίσης δέκα χρόνια νεότερη σ.σ.: την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ)».

Τα συναπαντήματά της με άλλους σημαντικούς άνδρες της γαλλικής πολιτικής σκηνής τροφοδοτούν ένα μικρό κομμάτι του βιβλίου που λέγεται «Πορτρέτα». Εκεί μιλάει για τη σουρεαλιστική συνάντησή της με έναν πρόσχαρο Σαρκοζί που την κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τόσο για να δει το γραφείο που θα μπορούσε να είχε γίνει δικό της όσο και για να τη ρωτήσει αν έχει προσέξει το ακριβό ρολόι του. Από τον «εξόχως απολαυστικό» Ζακ Σιράκ διατηρεί τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις, ενώ από την επαγγελματική συνύπαρξή της με τον Φρανσουά Μιτεράν, για τον οποίο κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή η φήμη ότι ήταν πατέρας της, θα θυμάται για πάντα τη ρήση: «Η Δεξιά διαθέτει λίγες ιδέες πέραν αυτών που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της. Η Αριστερά τυφλώνεται συχνά από τις βεβαιότητές της. Κατ’ ουσία, το ένα ηθικό σύστημα αντικαθίσταται από κάποιο άλλο και ο καθένας μας κάνει την επιλογή του».

Στο βιβλίο της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δίνει και τον δικό της ορισμό στον φεμινισμό. «Το να είσαι φεμινίστρια δεν σημαίνει να είσαι εχθρική απέναντι στους άνδρες αλλά να απορρίπτεις ένα σύστημα αρσενικής εξουσίας στο οποίο και οι ίδιοι οι άνδρες είναι αιχμάλωτοι. Η χειραφέτησή μας είναι και δική τους χειραφέτηση, όσο δύσκολο κι αν τους είναι να το παραδεχθούν». Από τους άνδρες περιμένει να δοθεί οριστικό τέλος στη φαλλοκρατία και στον σεξισμό και κάνει φινάλε στον επίλογό της με το δημοφιλές χάσταγκ #TimesUp. Πάντως ο δικός της πολιτικός χρόνος δεν έχει απαραίτητα τελειώσει.

Πηγή: el.wikipedia.org, tovima.gr (02.12.2018-Νάστος Γιώργος- BHMAgazino- Σεγκολέν Ρουαγιάλ : Απορρίπτω το σύστημα αρσενικής εξουσίας )

The post «Ο,τι μπορώ επιτέλους να σας πω», βιβλίο της Σεγκολέν Ρουαγιάλ appeared first on Το Μωβ.

]]>
Νίκη των συνταξιούχων χηρείας – Στο 70% η αναπλήρωση https://tomov.gr/2019/09/21/%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%87%cf%89%ce%bd-%cf%87%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-70-%ce%b7-%ce%b1/ Sat, 21 Sep 2019 19:46:08 +0000 https://tomov.gr/?p=25994 Αλιεύει και σχολιάζει η Σίσσυ Βωβού Μετά από συντονισμένους αγώνες που έγιναν από το σωματείο ΑΞ.Ι.Α. που συγκρότησαν χήρες που πλήττονταν από το νόμο Κατρούγκαλου, οι συντάξεις χηρείας επανέρχονται στο 70% της σύνταξης θανόντος συζύγου. Επίσης, καταργούνται τα όρια ηλικίας που είχαν τεθεί για τη λήψη της σύνταξης. Ο Γιώργος Ρωμανιάς, επαίων στα συνταξιοδοτικά και …

The post Νίκη των συνταξιούχων χηρείας – Στο 70% η αναπλήρωση appeared first on Το Μωβ.

]]>
Αλιεύει και σχολιάζει η Σίσσυ Βωβού

Μετά από συντονισμένους αγώνες που έγιναν από το σωματείο ΑΞ.Ι.Α. που συγκρότησαν χήρες που πλήττονταν από το νόμο Κατρούγκαλου, οι συντάξεις χηρείας επανέρχονται στο 70% της σύνταξης θανόντος συζύγου. Επίσης, καταργούνται τα όρια ηλικίας που είχαν τεθεί για τη λήψη της σύνταξης. Ο Γιώργος Ρωμανιάς, επαίων στα συνταξιοδοτικά και υποστηρικτής του αγώνα του σωματείου, είχε καταγγείλει ότι ο νόμος αυτός ήταν προϊόν διεστραμμένου εγκεφάλου. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Ενότητα είχαν υποστηρίξει αυτό τον αγώνα, ενώ ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής είχε κάνει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, στις 23-7-2018, ζητώντας να μην περικοπούν οι συντάξεις χηρείας ή να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια. Οι συντάξεις χηρείας αφορούν βεβαίως και τα δύο φύλα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες. Αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών από iefimerida ΤΗΣ 20-9-19:

Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ μιλάει σε συγκέντρωση των αγωνιζόμενων

Σε λίγες ημέρες μπαίνει τέλος στην αγωνία 65.850 δικαιούχων. Οι συντάξεις χηρείας που θα τους καταβληθούν στο τέλος του μήνα θα είναι αυξημένες κατά 40%. Είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά… καθυστέρησε η λειτουργία του λογισμικού που υπολόγιζε τα νέα ποσά! Ποιοι τις δικαιούνται, τι ισχύει για τα παιδιά.

Οι συντάξεις χηρείας θα είναι αυξημένες κατά 40% περίπου, ενώ τα αναδρομικά από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν με την σύνταξη του Νοεμβρίου, δηλαδή στο τέλος του επόμενου μήνα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κλείνει άμεσα και την εκκρεμότητα που κληρονόμησε όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας. «Το κάναμε πράξη. Δεν ήταν εύκολο. Αποτελούσε δέσμευση δική μου και της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου ψηφίστηκαν στις 17 Μαΐου του 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρξε όμως σημαντική καθυστέρηση στη λειτουργία του νέου λογισμικού συστήματος που απαιτείται για να υπολογιστούν τα νέα αυξημένα ποσά.

Στην πράξη, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 του μήνα, και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

Παράλληλα, και βάσει του νόμου και της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, από τα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους έχει καταργηθεί και το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου. Συνεπώς, ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Από την ίδια ημερομηνία επανακαθορίζεται το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70%. Συγκεκριμένα, εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, αυτός δικαιούται το 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών. Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει 50%. Εάν ο θανών αφήνει πίσω του πάνω από δύο παιδιά, τότε:

Εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας στον αγώνα των συνταξιούχων γυναικών

α) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.
β) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.
Προσοχή: για όλα τα δικαιοδόχα μέλη ισχύουν τα κατώτατα όρια των 360 – 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Σύνταξη θανάτου, μάλιστα, δικαιούνται τα τέκνα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 ετών, ακόμη κι αν δεν σπουδάζουν.

Στην περίπτωση που ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και πέθανε μετά τις 13 Μαΐου του 2016, τότε η νέα σύνταξη προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών, τη σύνταξη που καταβαλλόταν στον θανόντα έως τις 12 Μαΐου του 2016, την επανυπολογισμένη σύνταξη που προκύπτει με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και το κατώτατο όριο των 360 – 384 ευρώ. Στην πράξη, ο δικαιούχος λαμβάνει το πιο συμφέρον ποσό από τα τρία.

Ας σημειωθεί ότι το νέο αυξημένο ποσό αφορά και όσους έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη λόγω θανάτου και δεν την έχουν λάβει ακόμη ή λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Σε αυτούς, και για το διάστημα έως τον Μάιο του 2019, θα καταβληθεί, όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση, το παλαιό ποσό, ήτοι το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος, ενώ από τη σύνταξη Ιουνίου 2019 και μετά, η παροχή θα αυξηθεί στο 70%, βάσει του νέου νόμου.

Παλιότερο αναλυτικό δημοσίευμα του ΜΩΒ: https://tomov.gr/2018/02/05/%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%cf%87%ce%ae%cf%81/

Στην αρχική φωτογραφία η Δέσποινα Σπανού από την ΑΔΕΔΥ σε παρουσία συμπαράστασης μπροστά στο υπ. Εργασίας

The post Νίκη των συνταξιούχων χηρείας – Στο 70% η αναπλήρωση appeared first on Το Μωβ.

]]>
Κοινωνική Φροντίδα σήμερα – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ https://tomov.gr/2019/09/21/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%ce%b1-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bc%ce%ae-%cf%84/ Sat, 21 Sep 2019 07:07:22 +0000 https://tomov.gr/?p=25977 Αλιεύει και σχολιάζει η Βέρα Σιατερλή Με την ευκαιρία της 21ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ, θέλω να φωτίσω το καθεστώς τις φροντίδας και της μέριμνας αυτών που νοσούν με στόχο τις εργαζόμενες ως φροντίστριες. Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ καθιερώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και …

The post Κοινωνική Φροντίδα σήμερα – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ appeared first on Το Μωβ.

]]>
Αλιεύει και σχολιάζει η Βέρα Σιατερλή

Με την ευκαιρία της 21ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ, θέλω να φωτίσω το καθεστώς τις φροντίδας και της μέριμνας αυτών που νοσούν με στόχο τις εργαζόμενες ως φροντίστριες. Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ καθιερώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας. Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν και γνωρίζοντας όπως όλος ο κόσμος ότι αυτές που ασχολούνται με τους ανθρώπους που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο και όχι μόνο είναι γυναίκες (εργαζόμενες και κόρες), παρεκτός κι αν πρόκειται για κανένα μοναχογιό, θέλω να παραθέσω ένα παλαιότερο κείμενο που παρουσιάζει συνέντευξη της Νάνσυ Φρέιζερ που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «Η εποχή» το 2016 με τίτλο: Η κρίση της Κοινωνικής Φροντίδας στο σύγχρονο καπιταλισμό.

Βέρα Σιατερλή

Can’t buy me love
Everybody tells me so
Can’t buy me love (The Beatles, 1964)

Σύμφωνα με τους στίχους ενός εκ των δημοφιλέστερων τραγουδιών των «Σκαθαριών», «κανείς δεν μπορεί να μου αγοράσει την αγάπη/can’t buy me love», ωστόσο είναι πράγματι αλήθεια αυτό μέσα στις συνθήκες του χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού (financialized capitalism); Κι αν δεν ισχύει αυτό για την αγάπη, με την φροντίδα τί γίνεται; Η καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Νew School της Νέας Υόρκης Νάνσυ Φρέιζερ, αν και ενδεχόμενα να εκτιμά την ανεπανάληπτη δημιουργικότητα των Σκαθαριών, έχει μάλλον διαφορετική γνώμη.

Όντας η φετινή προσκεκλημένη στην ετήσια διάλεξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς (7.12.2016, Ινστιτούτο Γκαίτε) η Νάνσυ Φρέιζερ μίλησε για την κρίση της φροντίδας ως μιας κύριας όψης των αντιφάσεων της διαδικασίας κοινωνικής αναπαραγωγής στο σύγχρονο καπιταλισμό. Η Φρέιζερ προσεγγίζει σήμερα το ζήτημα της οργάνωσης της φροντίδας ως κομβικό πόλο αναπαραγωγής του καπιταλισμού, έχοντας μελετήσει συστηματικά σε ολόκληρο το έργο της την ιστορική εξέλιξη της σχέσης των μηχανισμών κοινωνικής αναπαραγωγής με τις κυρίαρχες ανισότητες (ταξικές, έμφυλες, φυλετικές) στον καπιταλισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάκριση μεταξύ αναδιανεμητικού και αναγνωριστικού χαρακτήρα των κοινωνικών διεκδικήσεων*, η οποία σχεδόν συνέχει ολόκληρο το έργο της, και αναδιατυπώνοντας εκ νέου την υπόθεση της «μερικότητας» και κατά συνέπεια του δυνάμει ενσωματώσιμου χαρακτήρα της «πολιτικής των ταυτοτήτων», η Φρέιζερ προσεγγίζει τις νέες μορφές κοινωνικής αναπαραγωγής –οι οποίες αναδύονται με φόντο την κρίση των θεσμικών δομών κοινωνικής πολιτικής/κοινωνικής φροντίδας- ως τους κύριους μηχανισμούς αναπαραγωγής δομικών ανισοτήτων (και σε αυτήν την περίπτωση ταξικών, έμφυλων και φυλετικών).

Ειδικότερα, η Φρέιζερ αναγνωρίζοντας την κοινωνική αναπαραγωγή ως το θεμέλιο της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης στον καπιταλισμό διακρίνει ιστορικά τρεις μεγάλες ενότητες στη σφαίρα της κοινωνικής αναπαραγωγής εντός του.

Η φροντίδα ως κοινωνική αναπαραγωγή

Πρώτον, την κοινωνική αναπαραγωγή στον ανταγωνιστικό καπιταλισμό του 19ου αιώνα, όπου σε συνδυασμό με την αποικιοκρατική επέκταση αυτό το καθεστώς άφηνε τους εργάτες να αναπαραχθούν με έναν τρόπον τινά αυτόνομο και συγκυριακό, καλλιεργώντας ταυτόχρονα το «αστικό φαντασιακό της «οικιακότητας» και εισάγοντας έτσι τη διάκριση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας. Δεύτερον, την κοινωνική αναπαραγωγή στο πλαίσιο του κρατικά διαχειριζόμενου καπιταλισμού του 20ου αιώνα (state- managed capitalism) μέσω του μοντέλου του «οικογενειακού μισθού» –family wage- από την πρόσβαση στα οφέλη του οποίου αποκλείονταν αρκετές κοινωνικές κατηγορίες του πληθυσμού. Και τρίτον, την κοινωνική αναπαραγωγή στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού (financialized capitalism), όπου παράλληλα με την εισαγωγή του μοντέλου της οικογένειας «των δύο κουβαλητών/the two earner family», -και με συνέπεια την έμπρακτη αμφισβήτηση του έμφυλου καταμερισμού των ρόλων μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας- και τη διάλυση της θεσμικής κοινωνικής φροντίδας, δημιουργούνται νέοι άτυποι χώροι κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου το βάρος της επωμίζονται άλλες κοινωνικές κατηγορίες, για παράδειγμα οι μετανάστες και οι μετανάστριες.

Και οι τρεις φάσεις που περιγράφει η Φρέιζερ διαπερνιούνται από το φαινόμενο της κρίσης της κοινωνικής αναπαραγωγής –η οποία είναι το θεμέλιο της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Ωστόσο οι στρατηγικές που αναπτύχθηκαν για την υπέρβασή της στις δύο πρώτες φάσεις, φαίνεται πως υπήρξαν «επιτυχημένες» από τη σκοπιά της διατήρησης της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης –στρατηγικές οι οποίες βασίστηκαν, βέβαια, στην με διαφορετικούς τρόπους αναπαραγωγή κι ενίσχυση δομικών έμφυλων και φυλετικών ανισοτήτων**. Αντίθετα, η τρίτη φάση, σύμφωνα με την Φρέιζερ, σηματοδοτεί τη σοβαρότερη, και για την ώρα μη «αντιμετωπίσιμη», κρίση της κοινωνικής αναπαραγωγής.

Εξάλλου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγηση της: «Ιστορικά αυτή η δουλειά της κοινωνικής αναπαραγωγής έχει κατηγοριοποιηθεί ως μία γυναικεία υποχρέωση, ωστόσο και οι άνδρες ανά περιόδους έχουν συμβάλλει σε αυτήν. Συμπεριλαμβάνοντας, τόσο τη συμβολική/ συναισθηματική όσο και την οικονομική εργασία, και συχνά επιτελούμενη απλήρωτη, είναι απαραίτητη για την κοινωνία. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρχει, πολιτισμός, οικονομία και πολιτική οργάνωση. Καμία κοινωνία που συστηματικά την υπονομεύει, δεν μπορεί να επιβιώσει. Ωστόσο, φαίνεται πως σήμερα μια νέα μορφή καπιταλιστικής κοινωνίας κάνει ακριβώς αυτό. Το αποτέλεσμα, όπως θα εξηγήσω, είναι μία κεφαλαιώδης κρίση, όχι μόνο της φροντίδας, αλλά της κοινωνικής αναπαραγωγής ευρύτερα».

Φεμινισμός του όλου

Με άλλα λόγια, η Φρέιζερ ισχυρίζεται ότι η κύρια «αναβάθμιση» που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού συντελείται στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας και κατά συνέπεια της κοινωνικής αναπαραγωγής και πιο συγκεκριμένα, λαμβάνει χώρα με τη μορφή της πλήρους εγκατάλειψης της κοινωνικής φροντίδας και άρα της έγνοιας για την κοινωνική αναπαραγωγή. Ξεπερνώντας τη φορμαλιστική προσέγγιση των δύο προηγηθέντων φάσεων του καπιταλισμού ως μιας γραμμικής συναίνεσης μεταξύ κράτους, οικονομίας και κοινωνικών δρώντων, η Φρέιζερ αναδεικνύει μέσω αυτής της μεθοδολογίας τις καταβολές των σύγχρονων κυρίαρχων ταξικών, έμφυλων και φυλετικών ανισοτήτων.

Στο σημείο αυτό, η Φρέιζερ καταλήγει στην ανάγκη επανεφεύρεσης τρόπων διεκδίκησης που θα θέτουν ως κύριο στόχο τη συνολική ρήξη με τις κυρίαρχες μορφές οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ρύθμισης στον σύγχρονο καπιταλισμό και οι οποίες θα «οδηγούνται» από την αγωνία/έγνοια εξάλειψης όλων των μορφών ταξικής, έμφυλης και φυλετικής ανισότητας. Με αυτό τον τρόπο, επανεισάγει τρόπον τινά μια εκδοχή «φεμινισμού του όλου» στη βάση της αναγνώρισης των άρρηκτα συνδεόμενων μεταξύ τους πολλαπλών όψεων της σύγχρονης κοινωνικής ανισότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προσέγγιση της αυτή συνδέεται με την προηγούμενη δουλειά της αναφορικά με τις θεωρητικές και πολιτικές συνέπειες της θεωρίας/πολιτικής των ταυτοτήτων ως ενίοτε μονοθεματικής.

Παρά τις διαφωνίες που μπορεί να εγείρει μία επιμέρους ή συνολικότερη παραγνώριση της συμβολής της θεωρίας και πολιτικής των ταυτοτήτων στην ανάδειξη των δύο άλλων κεντρικών αντιθέσεων, πέραν αυτής μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, δηλαδή της έμφυλης και της φυλετικής -επιμέρους διαφωνίες τις οποίες συμμερίζεται και η υποφαινόμενη- είναι αλήθεια πως το αίτημα για ένα «φεμινισμό του όλου» αναδεικνύεται ως κρίσιμο στις μέρας μας, μέσα σε συνθήκες όπου συχνά στο όνομα της ισότητας υλοποιούνται πολιτικές που την αμφισβητούν στην πράξη.

Αλίκη Κοσυφολόγου
Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης

*Η διάκριση αναφέρεται στην «έκβαση» μιας κοινωνικής διεκδίκησης, δηλαδή αν οδηγεί στην αναγνώριση της διαφοράς/διάκρισης ή αν συμβάλλει έστω μερικώς στην κοινωνική αναδιανομή, Fraser, Nancy; Honneth, Axel (2003). Redistribution or recognition?: A political-philosophical exchange. London New York: Verso
**Είτε με τις γυναίκες ως κοινωνικής κατηγορίας αποκλεισμένες από την σφαίρα της (οικονομικής) παραγωγής, είτε εντάσσοντας τες ως «εργασιακή εφεδρεία».

Πηγή: epohi.gr

The post Κοινωνική Φροντίδα σήμερα – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ appeared first on Το Μωβ.

]]>
Να αποσυρθεί ρεπορτάζ της ΕΡΤ που αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού https://tomov.gr/2019/09/20/%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b8%ce%b5%ce%af-%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%84-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80/ Fri, 20 Sep 2019 20:35:55 +0000 https://tomov.gr/?p=25985 Στο Μωβ λάβαμε και αναπαράγουμε σοβαρή καταγγελία από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ, για ρεπορτάζ της ΕΡΤ της 22/8/19, που αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού. Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προσέφυγε το Κέντρο Διοτίμα για το ρεπορτάζ «Εικονικές καταγγελίες βιασμών από τουρίστριες»,  ζητώντας την απόσυρσή του, καθώς αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού. Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρο …

The post Να αποσυρθεί ρεπορτάζ της ΕΡΤ που αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού appeared first on Το Μωβ.

]]>
Στο Μωβ λάβαμε και αναπαράγουμε σοβαρή καταγγελία από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ, για ρεπορτάζ της ΕΡΤ της 22/8/19, που αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού.

Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προσέφυγε το Κέντρο Διοτίμα για το ρεπορτάζ «Εικονικές καταγγελίες βιασμών από τουρίστριες»,  ζητώντας την απόσυρσή του, καθώς αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού. Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και σκεπτικισμό παρακολουθήσαμε το «ρεπορτάζ» «Εικονικές καταγγελίες βιασμών από τουρίστριες» στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (22/08/2019), το οποίο βρίσκεται ακόμα (20/9/2019) αναρτημένο στο website του σταθμού.

Το ρεπορτάζ ξεκινά «πληροφορώντας» το κοινό για πρόσφατο «περιστατικό» που «συνέβη στην Κρήτη», με  Γερμανίδα που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από ντόπιο. «Η καταγγελία ανακλήθηκε όταν η τουρίστρια έμαθε τις συνέπειες που θα είχε αν διαπιστωνόταν, μετά την έρευνα, ότι είχε πει ψέματα» αναφέρει χαρακτηριστικά -όσο και αόριστα- το «ρεπορτάζ».

Εκκινώντας από ένα μεμονωμένο «περιστατικό», το οποίο επί πλέον  ουδείς αρμόδιος εκ των αστυνομικών αρχών δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής, το «ρεπορτάζ» αυθαιρέτως υποστηρίζει ότι έχει στηθεί «φάμπρικα εικονικών βιασμών από τουρίστριες» στα ελληνικά νησιά, με στόχο την απόσπαση αποζημιώσεων για «ψυχική οδύνη».

Για τη στοιχειοθέτηση των παραπάνω, το «ρεπορτάζ» αρκείται στη μαρτυρία του προέδρου εστιατόρων Ρόδου, ο οποίος ανέφερε ότι «Στα τόσα χρονιά που γίνονται καταγγελίες στη Ρόδο σχεδόν κανείς δεν καταδικάστηκε», αλλά και στην παρουσίαση της ατομικής εμπειρίας ενός δικηγόρου, ο οποίος δήλωσε ότι «σε μια καριέρα 28 ετών είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που πραγματικά υπήρχε βιασμός».

Από το ρεπορτάζ απουσίαζε παντελώς η «άλλη άποψη», η φωνή τόσο των δεκάδων γυναικών που έχουν βιαστεί όσο και των δικηγόρων που τις έχουν υπερασπίσει μέσα στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και η εμπεριστατωμένη γνώση επαγγελματιών (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, δικηγόρων κ.ά.) από φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας.

Με αυτά τα δεδομένα φυσικά εγείρεται σοβαρότατο ζήτημα έλλειψης  ισομέρειας, αντικειμενικότητας, εγκυρότητας  και συμμόρφωσής με τους βασικούς κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι το ρεπορτάζ αναπαράγει έναν από τους βασικούς μύθους της κουλτούρας του βιασμού: ότι οι γυναίκες λένε ψέματα για το βιασμό τους. Μύθο που αφήνει στο απυρόβλητο τους δράστες και ενοχοποιεί τα θύματα. Συμβάλλει έτσι στην αμφισβήτηση –για άλλη μια φορά– των λόγων και των βιωμάτων των θυμάτων, στον επανα-τραυματισμό τους, αλλά και στην εμπέδωση την αντίληψης ότι δύσκολα θα βρει μια γυναίκα το δίκιο της αν βιαστεί. 

Η σεξουαλική βία και ο βιασμός δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά σημαντικότατο κοινωνικό ζήτημα, τραυματική καθημερινότητα για εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

Τα στοιχεία άλλωστε είναι σοκαριστικά: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για τη βία κατά των γυναικών (FRA 2014) μία στις 20 γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα βιασμού, δηλαδή 9 εκατομμύρια γυναίκες! Επιπλέον, μία στις 10 γυναίκες δηλώνει ότι βίωσε κάποια μορφή σεξουαλικής βίας από ενήλικα, πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ το 2018, κάθε δύο μέρες καταγγέλλεται ένας βιασμός (τετελεσμένος ή απόπειρα). Κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε την πλήρη εικόνα, καθώς μόλις το 13%-14 % των γυναικών καταγγέλλουν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας (FRA 2014).

Μάλιστα, όπως διαπιστώνουν οι έρευνες, τα θύματα συνήθως δεν καταγγέλλουν από το φόβο ότι δεν θα γίνουν πιστευτά (FBI UniformCrime Reports, 1991, όπως αναφέρεται στο Lonsway&Fitzgerald, 1994).

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι  η ευθύνη των ΜΜΕ,  στον αγώνα για την εξάλειψη αυτού του κακοποιητικού  κοινωνικού φαινομένου, είναι μεγάλη, με δεδομένο μάλιστα ότι αποτελούν κύρια πηγή πληροφόρησης για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στη διαμόρφωση κοινωνικών προτύπων και στάσεων. 

Μονομερή ρεπορτάζ, που δεν τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, και αναπαράγουν τους βασικούς μύθους της κουλτούρας του βιασμού, που προβάλλουν το σεξισμό ως κάτι ακίνδυνο και «φυσιολογικό», όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη του φαινομένου, αλλά οδηγούν –εκών άκων– στην αναπαραγωγή του.

Με αυτά τα δεδομένα και στο πλαίσιο του δικαιώματος των πολιτών για αντικειμενική ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση με στόχο πάντα την αναζήτηση της αλήθειας, ζητάμε την απόσυρση του ρεπορτάζ από το website του καναλιού.

Κέντρο Διοτίμα

Η εικόνα είναι από διαμαρτυρία του Μωβ για το βιασμό, στην πλατεία Βικτωρίας, πριν μερικούς μήνες, στο πλαίσιο ευρύτερης κινητοποίησης.

The post Να αποσυρθεί ρεπορτάζ της ΕΡΤ που αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού appeared first on Το Μωβ.

]]>
Η Μαρία Λουίζα των Μεδίκων και η καλλιτεχνική κληρονομιά της Φλωρεντίας https://tomov.gr/2019/09/19/%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%af%ce%b6%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%cf%84/ Thu, 19 Sep 2019 08:28:34 +0000 https://tomov.gr/?p=25971 Η γυναίκα που διέσωσε την καλλιτεχνική κληρονομιά της Φλωρεντίας: Αννα Μαρία Λουίζα των Μεδίκων Γράφει η Δώρα Στυλιανίδου Αν ήξεραν οι Μέδικοι ότι η Αννα Μαρία Λουίζα, η τελευταία απόγονος τους, φρόντισε να γίνει η Φλωρεντία η πόλη της ακμής και της δόξας τους, μια πόλη-μουσείο, θα καυχιόνταν γιαυτό, γιατί είχαν συγκεντρώσει την μεγαλύτερη συλλογή …

The post Η Μαρία Λουίζα των Μεδίκων και η καλλιτεχνική κληρονομιά της Φλωρεντίας appeared first on Το Μωβ.

]]>
Η γυναίκα που διέσωσε την καλλιτεχνική κληρονομιά της Φλωρεντίας: Αννα Μαρία Λουίζα των Μεδίκων

Γράφει η Δώρα Στυλιανίδου

Αν ήξεραν οι Μέδικοι ότι η Αννα Μαρία Λουίζα, η τελευταία απόγονος τους, φρόντισε να γίνει η Φλωρεντία η πόλη της ακμής και της δόξας τους, μια πόλη-μουσείο, θα καυχιόνταν γιαυτό, γιατί είχαν συγκεντρώσει την μεγαλύτερη συλλογή καλλιτεχνικών αριστουργημάτων του κόσμου που έκανε το όνομα τους αθάνατο.

Ο Οίκος των Μεδίκων που κυριάρχησε στην οικονομική, κοινωνική, καλλιτεχνική και πολιτική ζωή της Φλωρεντίας ήταν η πιο πλούσια οικογένεια, που είχε την εξουσία από τον 15 αιώνα ως τα μέσα του 18ου. Η ιστορική σημασία του ρόλου της οικογένειας αυτής της πόλης-κράτους ήταν καθοριστική για την ιστορία της Ιταλίας.

Η δραστήρια και πεισματική Άννα Μαρία Λουίζα κληροδότησε τον τεράστιο αριθμό πινάκων, έργων γλυπτικής καθώς και την γκαλερί των Ουφίτσι, το Παλάτσο Βέκιο και τα Παρεκλήσσια των Μεδίκων στην πόλη της Φλωρεντίας για να τα προστατεύσει και να τα διαφυλάξει, βεβαιώνοντας έτσι την σίγουρη επιβίωση της ανά τους αιώνες. Αν δεν το είχε κάνει αυτό, τα έργα θα χάνονταν ή θα καταστρέφονταν για πάντα.

Γκαλερί Ουφίτσι

Η Αννα Μαρία Λουίζα γεννήθηκε στη Φλωρεντία, στις 11 Αυγούστου 1667. Ήταν μοναχοκόρη και το δεύτερο παιδί του Κόζιμο του τρίτου, μεγάλου δούκα της Τοσκάνης και της γυναίκας του Μαργαρίτας Λουίζας της Ορλεάνης, ανηψιάς του Λουδοβίκου του ΙΓ΄ της Γαλλίας.

Η σχέση των γονιών της ήταν ταραγμένη. Η μητέρα της πρόσβαλε δημόσια τον άνδρα της, ακόμα και μπροστά στον Παπικό Νούντσιο, εκτοξεύοντας του πικρόχολες προσβολές ότι ήταν «άθλιος γαμπρός». Το 1674 ο Κόζιμο συμφωνεί να κλειστεί η γυναίκα του σε παρισινό μοναστήρι, και η Άννα Μαρία Λουίζα δεν θα την ξαναδεί ποτέ. Αυτή και τα αδέλφια της θα κληρονομήσουν την περιουσία της μετά τον θάνατο της.

Παντρεύεται τον Γιόχαν Βίλχελμ ΙΙ δούκα του Neuburg και εκλέκτορα του Παλατινάτου και γίνεται πριγκίπισσα του Παλατινάτου. Το 1717, μετά τον θάνατο του συζύγου της, επιστρέφει στη Φλωρεντία από την Γερμανία, όπου θα παραμείνει μέχρι το θάνατο της. Η οικογενειακή εχθρότητα που ταλάνιζε την οικογένεια των Μεδίκων την οδηγεί να μετακομίσει από το παλάτι Πίττι στη βίλλα «La Quiete».

Παλάτσο Βέκιο

Παρόλο που δεν συμπαθούσε καθόλου τον αδελφό της, συμβάλλει θετικά στην αποκατάσταση της εικόνας του ως Μεγάλου Δούκα, ο οποίος επειδή δεν εμφανιζόταν σχεδόν καθόλου δημόσια, υπήρχαν φήμες ότι είχε πεθάνει. Μετά τον θάνατο του αδελφού της Γκαστόνε, όλη η περιουσία των Μεδίκων, χρήματα, τεράστιες συλλογές έργων τέχνης, κρατικά κτίρια και εδάφη του πρώην Δουκάτου του Ουρμπίνο, περνάει στα χέρια της.
Είχε πλήρη επίγνωση ότι ήταν η τελευταία απόγονος των Μεδίκων, της σπουδαιότερης οικογένειας που είχε εξουσία στην Φλωρεντία. Γίνεται επίσημα και νόμιμα η τελευταία απόγονος, διότι παρά τις απόπειρες του Κόζιμο του τρίτου να αλλάξει την κληρονομιά όταν πέθανε ο γιός του και να αφήσει την περιουσία στους συγγενείς που είχαν απομείνει, αυτό δεν έγινε δεκτό από τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και τον αυτοκράτορα των Αψβούργων.

Τον ίδιο χρόνο, το 1737, η Αννα Μαρία Λουίζα υπογράφει μια συμφωνία με την Αγία Ρωμαική Αυτοκρατορία και το Φραγκίσκο της Λωραίνης που θα σώσει για πάντα τη Φλωρεντία, την λεγόμενη Patto di Famiglia (συμφωνία για την οικογένεια). Η σημαντικότερη προϋπόθεση αυτής της συμφωνίας ήταν να μην μεταφερθεί ποτέ έξω απο την Φλωρεντία η προσωπική περιουσία των Μεδίκων που η ίδια έδωσε στην δυναστεία της Λωραίνης, και να παραμείνει για πάντα στην Φλωρεντία.

Τότε ξεκινά και η ιστορία της πιο σημαντικής πινακοθήκης στον κόσμο, της γκαλερί Ουφίτσι. Η Άννα Μαρία Λουίζα στεγάσθηκε σε μια ξεχωριστή πτέρυγα του Παλάτσο Πίττι από όπου επόπτευε το τελείωμα της πρόσοψης της Βασιλικής του Αγίου Λαυρεντίου. Η πρακτική αυτή γυναίκα ήταν και οραματίστρια, γιατί φαντάστηκε τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Φλωρεντίας ασφαλείς και στη διάθεση του κόσμου που θα τους απολάμβανε.

Η θαρραλέα με τόση πυγμή για μια γυναίκα της εποχής της Αννα Μαρία Λουίζα, πέθανε τον Φεβρουάριο του 1743 και θάφτηκε με τιμές. Ο λαός την θρήνησε όχι μόνο γιατί ήταν αγαπητή αλλά γιατί νοσταλγούσε την δοξασμένη εποχή των Μεδίκων στη Φλωρεντία που έκλεινε με τον θάνατο της τελευταίας απογόνου τους.

Η Αννα Μαρία Λουίζα των Μεδίκων έκανε άθελα της την Φλωρεντία μια πόλη-μουσείο που όχι μόνο άκμαζε χάρη στον συνεχή και τεράστιο τουρισμό της, με τους κατοίκους της να βιοπορίζονται και να προοδεύουν από αυτόν, αλλά και διαφύλαττε, συντηρώντας τα, τα αριστουργήματα της αναγεννησιακής τέχνης διαμέσου των αιώνων για τις επόμενες γενεές.Οι πολίτες της Φλωρεντίας, οι προστάτες/προστάτιδες και οι λάτρεις της τέχνης, γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο, θα την μνημονεύουν πάντα με ευγνωμοσύνη.

Πηγές βικιπαίδεια στα ελληνικά/αγγλικά
Η άνοδος και η πτώση του Οίκου των Μεδίκων, 1974, Christopher Hibbert

Η αρχική εικόνα, Άννα Μαρία Λουίζα των Μεδίκων, του Antonio Franchi 1690-1691, Palazzo Pitti

The post Η Μαρία Λουίζα των Μεδίκων και η καλλιτεχνική κληρονομιά της Φλωρεντίας appeared first on Το Μωβ.

]]>
Μανιφέστο για τη σχεσιακή αναρχία https://tomov.gr/2019/09/19/%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b1/ Thu, 19 Sep 2019 07:36:31 +0000 https://tomov.gr/?p=25967 Το σύντομο εκπαιδευτικό μανιφέστο για τη σχεσιακή αναρχία μετέφρασε και έστειλε στο Μωβ για δημοσίευση η Μιράντα Γκανέτσου Εκ μέρους του Μωβ θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι στην μετάφραση του πολύ ενδιαφέροντος κειμένου, χρησιμοποιείται μόνο το αρσενικό γένος, πράγμα που αντιβαίνει στον αγώνα μας για τη χρήση και των δύο γενών, στο πλαίσιο της προσπάθειας να …

The post Μανιφέστο για τη σχεσιακή αναρχία appeared first on Το Μωβ.

]]>
Το σύντομο εκπαιδευτικό μανιφέστο για τη σχεσιακή αναρχία μετέφρασε και έστειλε στο Μωβ για δημοσίευση η Μιράντα Γκανέτσου

Εκ μέρους του Μωβ θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι στην μετάφραση του πολύ ενδιαφέροντος κειμένου, χρησιμοποιείται μόνο το αρσενικό γένος, πράγμα που αντιβαίνει στον αγώνα μας για τη χρήση και των δύο γενών, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταπολεμήσουμε τον σεξισμό στη γλώσσα. Σ.Β.

Η Σχεσιακή αναρχία ή σχεσιακός αναρχισμός (relationship anarchy), ως μορφή προσωπικής στενής σχέσης, αποτελεί μέρος του κινήματος της πολυσυντροφικότητας (polyamory) και των εν γένει ανοιχτών σχέσεων, οι οποίες απορρίπτουν την ιδέα της μονογαμίας ως κοινωνική και χρηματοοικονομική σχέση. O όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από την Άντι Νόρντγκρεν το 2006, όταν όρισε και διερεύνησε αυτή τη σχεσιακή δυναμική στο «σύντομο εκπαιδευτικό μανιφέστο για την σχεσιακή αναρχία».

Βασική αρχή της σχεσιακής αναρχίας αποτελεί η παραδοχή ότι οι προσωπικές σχέσεις δεν δύναται να κατηγοριοποιηθούν και να ετεροπροσδιορισθούν με βάση τις κοινωνικές νόρμες και ιεραρχήσεις αλλά το περιεχόμενο και η μορφή τους διαμορφώνεται ελεύθερα και ευέλικτα, αναπτύσσεται δυναμικά και αποκλειστικά από τα άτομα που μετέχουν σε αυτές. Για την κατανόηση της σχεσιακής αναρχίας ως μη μονογαμικής είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι η ελευθερία διαμόρφωσης του περιεχομένου εκάστης σχέσης δεν ταυτίζεται με την απουσία δέσμευσης. Στην πραγματικότητα, η σχεσιακή αναρχία συνδέεται με την απουσία των προσδοκιών που συνδέονται με τους έμφυλους ρόλους και την κοινωνικά επιβληθείσα τάση διάκρισης των προσωπικών σχέσεων σε σεξουαλικές, ρομαντικές, φιλικές ή πλατωνικές.

Το «Σύντομο εκπαιδευτικό μανιφέστο για την σχεσιακή αναρχία» της Άντι Νόρντγκρεν δημοσιεύθηκε πρώτα στα Σουηδικά ως «Relationsanarki i 8 punkter», ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 2012, μεταφράστηκε από την ίδια στα Αγγλικά (https://log.andie.se/post/26652940513/the-short-instructional-manifesto-for-relationship). Στο φυλλάδιο αυτό επιχειρείται η θέση των βάσεων και των αρχών του κινήματος της σχεσιακής αναρχίας. Το κείμενο του παρατίθεται αυτούσια μεταφρασμένο κατωτέρω :

Η αγάπη είναι άφθονη και κάθε σχέση είναι μοναδική

H σχεσιακή αναρχία αμφισβητεί την ιδέα ότι η αγάπη είναι μια περιορισμένη έννοια που μπορεί να είναι αληθινή μόνο αν περιοριστεί σε ένα ζευγάρι. Έχεις την ικανότητα να αγαπάς περισσότερα από ένα άτομα, και η σχέση με ένα άτομο δεν αναιρεί ούτε μειώνει την ικανότητα να συνάψεις σχέση και να αγαπήσεις και κάποιο άλλο άτομο. Δεν πρέπει να βαθμολογείς και να κατηγοριοποιείς ανθρώπους και σχέσεις · αγαπάς ξεχωριστά το κάθε άτομο και συνδέεσαι με μοναδικό τρόπο με αυτό. Ένα άτομο στη ζωή σου δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί ως «πρωτεύον» για να νοείται η σχέση ως αληθινή. Στην πραγματικότητα, κάθε σχέση είναι ανεξάρτητη και δημιουργείται μεταξύ αυτόνομων και ελεύθερων ατόμων.
Αγάπη και σεβασμός αντί για δικαίωμα.

Η απόφαση να μην βασιστεί μια σχέση στο θεμέλιο του αυτονόητου δικαιώματος συνδέεται άμεσα με τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης των προσώπων. Τα συναισθήματά σου για ένα άτομο, η εξέλιξη της σχέσης σας και οι βιωμένες κοινές στιγμές σας δεν σου δίνουν αυτόματα και αυτονόητα το δικαίωμα περιορισμού και ελέγχου του ετέρου ατόμου ώστε να συμμορφωθεί με τη συμπεριφορά που θεωρείται «φυσιολογική και αποδεκτή» μέσα στη σχέση. Είναι σημαντικό να εξερευνήσει ο καθένας την έννοια της συνύπαρξης και της δέσμευσης, με σεβασμό στα προσωπικά όρια και τις πεποιθήσεις του κάθε μέρους. Ας επιλέξουν οι αγαπημένοι μας κατά την διαμόρφωση των προσωπικών τους σχέσεων τα μονοπάτια εκείνα που κρατούν την ακεραιότητά τους άθικτη, χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς οποιαδήποτε ελεύθερη επιλογή να δημιουργεί κρίση στη σχέση. Πραγματικά αμοιβαία είναι η σχέση στην οποία δεν υπάρχουν έννοιες όπως «αυτονόητο δικαίωμα», «περιορισμός» και «απαίτηση». Η αγάπη, άλλωστε, δεν είναι πιο «πραγματική» όταν οι άνθρωποι συμβιβαστούν με τα κοινωνικώς αποδεκτά ή επειδή αυτό είναι αναμενόμενο.

Βρίσκοντας το βασικό σύστημα σχεσιακών αξιών

Πώς θέλεις να σου συμπεριφέρονται; Ποια είναι τα βασικά όρια και οι προσδοκίες σου στις σχέσεις; Με τι είδους ανθρώπους θα ήθελες να περάσεις τη ζωή σου, και πώς θα ήθελες να προχωρήσουν οι σχέσεις σου; Βρες τις βασικές αρχές που προσδιορίζουν τις σχέσεις όπως τις αντιλαμβάνεσαι και εφάρμοσέ τες σε όλες τις μετέπειτα σχέσεις που θα δημιουργήσεις. Μην φτιάχνεις ειδικούς κανόνες και εξαιρέσεις που αποκλίνουν από τις προσωπικές σχεσιακές σου αξίες προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δείξεις στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου ότι τους αγαπάς «πραγματικά».

Ο Ετεροσεξισμός βρίσκεται παντού και είναι αχαλίνωτος, αλλά μην αφήσεις τον φόβο να σε οδηγήσει

Να θυμάσαι ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κανονιστικό σύστημα και δομημένα πρότυπα στο παιχνίδι που υπαγορεύει τι είναι η πραγματική αγάπη, και πώς οι άνθρωποι θα πρέπει να ζήσουν. Πολλοί θα αμφισβητούν τόσο εσένα όσο και την εγκυρότητα των σχέσεων σου όταν δεν ακολουθείς αυτούς τους κανόνες. Χρειάζεται συνεχής και από κοινού προσπάθεια με τα άτομα που έχουμε δίπλα μας ώστε να αντιμετωπιστούν οι συμπεριφορές και οι συνεχείς αρνητικές κριτικές που απορρέουν από τις πιο τοξικές νόρμες. Βρες θετικά αντίβαρα και μην αφήνεις τον φόβο να οδηγεί τις σχέσεις σου.

Προσπάθησε για το απροσδόκητο

Το να είσαι ελεύθερος, να είσαι αυθόρμητος, να εκφράζεις τον εαυτό σου χωρίς να φοβάσαι τις συνέπειες, απαλλαγμένος από τα «κοινωνικά πρέπει» είναι αυτό που νοηματοδοτεί τη ζωή και τις σχέσεις που βασίζονται στην σχεσιακή αναρχία. Η βάση των σχέσεων είναι η επιθυμία συνάντησης, εξερεύνησης του άλλου ατόμου και αλληλεπίδρασης με αυτό και όχι ετεροκαθορισμένες και κοινωνικά επιβεβλημένες υποχρεώσεις και απαιτήσεις που δημιουργούν αυτόματα απογοήτευση όταν δεν ικανοποιούνται.

Προσποιήσου μέχρι να το καταφέρεις

Μερικές φορές μπορεί να αισθανθείς ότι χρειάζεται υπεράνθρωπη προσπάθεια για να διαχειριστείς όλες τις δυσκολίες που συνδέονται με την αποδόμηση των κοινωνικών στερεοτύπων που διαποτίζουν τις συντροφικές σχέσεις. Μια συμβουλή είναι : «Προσποιήσου μέχρι να το πετύχεις» · όταν αισθάνεσαι σιγουριά, προσήλωση και αυτοπεποίθηση σκέψου πως σε φαντάζεσαι να ενεργείς, μετέτρεψε το σε απλές πρακτικές καθημερινές συμβουλές και ακολούθησε τες όταν τα πράγματα μοιάζουν πιο δύσκολα. Μίλησε και ζήτησε υποστήριξη από άλλους που ακολουθούν παρόμοια στάση ζωής, από άτομα που αμφισβητούν τις νόρμες και σπάνε τους κανόνες και ποτέ μην κατηγορείς τον εαυτό σου όταν λόγω κοινωνικής πίεσης εξαναγκάζεσαι σε συμπεριφορές που δεν θέλεις.

Η εμπιστοσύνη είναι προτιμότερη

Αν επιλέξεις να θεωρείς εξαρχής ότι το άτομο που έχεις δίπλα σου δεν θέλει να σε βλάψει, θα ακολουθείς μια πολύ πιο θετική και παραγωγική διαδρομή στη σχέση από ότι αν -παραμένοντας δύσπιστος, επιφυλακτικός, γεμάτος ανασφάλειες – αναζητάς διαρκώς την επιβεβαίωση. Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν τόσα εγκλωβισμένα συναισθήματα μέσα τους που δεν υπάρχει καθόλου ενέργεια για να προσεγγίσουν, να ενδιαφερθούν ουσιαστικά και να φροντίσουν τους άλλους. Δημιούργησε μια σχέση βασισμένη στην ελευθερία επιλογής, δώσε στους ανθρώπους που είναι δίπλα σου την ευκαιρία να παραμείνουν ή να φύγουν από την σχέση ελεύθερα, μην εγκλωβίζεσαι σε επιλογές, συγχώρησε. Δημιούργησε μια σχέση όπου το άτομο δίπλα σου θα μπορεί να μιλήσει, να επικοινωνήσει, να εξηγήσει, να αντιληφθεί τα προσωπικά όρια και τις ανάγκες σου και να παραμένει υπεύθυνος και συμμέτοχος στην εξέλιξη της σχέσης. Όμως πάντα να θυμάσαι τις βασικές σχεσιακές αξίες σου, να παραμένεις συνεπής και να φροντίζεις τον εαυτό σας!

Η αλλαγή θα έρθει μέσω της επικοινωνίας

Για τις περισσότερες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής υπάρχει κάποιο κανονιστικό και κοινωνικά προσδιορισμένο πρότυπο. Αν θέλεις να παρεκκλίνεις από αυτή τη νόρμα θα πρέπει να επικοινωνήσεις ουσιαστικά με το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεσαι. Διαφορετικά, τα πράγματα τείνουν να παίρνουν τον δρόμο που η νόρμα ορίζει, καθώς τα άτομα υποσυνείδητα εν πρώτοις συμπεριφέρονται κατά τα κοινωνικώς αποδεκτά. Η επικοινωνία και η από κοινού προσπάθεια για την αλλαγή είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από τα επιβαλλόμενα. Οι ριζοσπαστικές σχέσεις πρέπει να βασίζονται στην στενή και ουσιαστική επικοινωνία και στην συζήτηση-όχι ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο για να λύσουν «προβλήματα». Να επικοινωνείτε σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας και ειλικρινούς εμπιστοσύνης. Είναι πλέον τόσο συνηθισμένο οι άνθρωποι να μην λένε ποτέ ελεύθερα και με σαφήνεια τι σκέφτονται και τι αισθάνονται, ώστε καταλήγουμε να αναλώνουμε τον χρόνο μας προσπαθώντας να διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές και να κρίνουμε εκ των υστέρων την πορεία των πραγμάτων προκειμένου να αντιληφθούμε τι πραγματικά εννοούσαν. Οι προσεγγίσεις όμως αυτές και η προσπάθεια ερμηνείας των συμπεριφορών μπορούν να βασιστούν μόνο σε προηγούμενες εμπειρίες και άρα είναι απόλυτα επισφαλείς. Ρωτήστε το άτομο που είναι δίπλα σας για κάθε κατάσταση που βιώνετε και ζητήστε να είναι σαφές στις απαντήσεις του!

Προσαρμόστε και ορίστε οι ίδιοι τις δεσμεύσεις σας

Η καθημερινότητα, οι ευχάριστες στιγμές και οι δυσκολίες, αλλά και η ζωή στο σύνολό της δεν θα είχε νόημα αν δεν την περνούσαμε μαζί με άλλους ανθρώπους. Η απόκτηση και η ανατροφή παιδιών, η αγορά ενός σπιτιού, η προσωπική ωρίμανση μέσα από τις καθημερινές κακουχίες οικοδομούνται πάνω σε σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη και αφοσίωση. Η σχεσιακή αναρχία δεν σχετίζεται με την απόρριψη και την απουσία οποιασδήποτε δέσμευσης. Αντίθετα, στην σχεσιακή αναρχία το κάθε άτομο σχεδιάζει και αυτοπροσδιορίζει την έννοια των δεσμών που το συνδέουν με τους ανθρώπους γύρω του και απελευθερώνεται από τους κανόνες που υπαγορεύουν ότι η αληθινή αγάπη απαιτεί ορισμένου είδους δεσμεύσεις, ή ότι κάποιες δεσμεύσεις όπως η ανατροφή των παιδιών ή η συγκατοίκηση πρέπει να συνοδεύονται εξ ορισμού από ορισμένα συναισθήματα. Ξεκινήστε από το μηδέν και να παραμένετε σαφείς σχετικά με το είδος των δεσμεύσεων που θέλετε από τους άλλους ανθρώπους!

The post Μανιφέστο για τη σχεσιακή αναρχία appeared first on Το Μωβ.

]]>
Το πλαστικό κρεοπωλείο του έρωτα στην Κίνα https://tomov.gr/2019/09/18/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bf%cf%80%cf%89%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd/ Wed, 18 Sep 2019 12:13:54 +0000 https://tomov.gr/?p=25961 Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη Άλλη μια εκπαίδευση σεξισμού, και συχνά με ανήλικες όπως φαίνεται από τα χαρακτηριστικά τους, γυναίκες πλαστικά ρομπότ. Από 2.250 δολάρια και συχνά αρκετά λιγότερο, ο κάθε φαλλοκράτης μπορεί να έχει μια γυναίκα αντικείμενο, αντί να χρησιμοποιεί τις πραγματικές γυναίκες ως αντικείμενα. Κατάντημα, προέκταση της πορνογραφίας, ξεπεσμός των ανθρωπίνων σχέσεων, ή όλα …

The post Το πλαστικό κρεοπωλείο του έρωτα στην Κίνα appeared first on Το Μωβ.

]]>
Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Άλλη μια εκπαίδευση σεξισμού, και συχνά με ανήλικες όπως φαίνεται από τα χαρακτηριστικά τους, γυναίκες πλαστικά ρομπότ. Από 2.250 δολάρια και συχνά αρκετά λιγότερο, ο κάθε φαλλοκράτης μπορεί να έχει μια γυναίκα αντικείμενο, αντί να χρησιμοποιεί τις πραγματικές γυναίκες ως αντικείμενα. Κατάντημα, προέκταση της πορνογραφίας, ξεπεσμός των ανθρωπίνων σχέσεων, ή όλα αυτά μαζί; Σ.Β.

Οι δουλειές πάνε ρολόι. Στη Γκουανγκντόνγκ της Κίνας οι εργάτες της φίρμας WM Doll κατασκευάζουν σεξορομπότ. Το χρώμα του σώματος, το σχήμα των ματιών των προϊόντων δεν μοιάζουν με τα δικά τους. Η αγορά έχει προτίμηση στη φυλή Caucasian.

Η γραμμή παραγωγής έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Όπως με τα αθλητικά παπούτσια, όπου οι αγοραστές συχνά έχουν δικαίωμα πάνω στα χρώματα που τα επιθυμούν, έτσι και εδώ οι πελάτες έχουν δικαίωμα να παραγγείλουν χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών της κούκλας που επιθυμούν.

Μέσα από ενσωματωμένα ηχεία οι κούκλες μπορούν να συμμετέχουν σε απλούς διαλόγους. Τα χείλη και τα άκρα τους κουνιούνται “απαντώντας” σε προγραμματισμένους ερεθισμούς.

Τα κορμιά των προϊόντων θυμίζουν κάτι από κρεοπωλείο πλαστικών.
Υπάρχουν πολλοί άνδρες που μετρίασαν την κοινωνική τους ζωή στον πραγματικό κόσμο εξαιτίας προϊόντων που “αναπαριστούν” κομμάτια της πραγματικής ζωής.

Το σεξ είναι μια καλή επένδυση.

πηγή: https://www.mirror.co.uk

The post Το πλαστικό κρεοπωλείο του έρωτα στην Κίνα appeared first on Το Μωβ.

]]>
Έπιασαν νεαρή γυναίκα στη Νίκαια που γεννούσε παιδιά επί παραγγελία https://tomov.gr/2019/09/18/%ce%ad%cf%80%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%bf%cf%8d/ Wed, 18 Sep 2019 10:50:25 +0000 https://tomov.gr/?p=25956 Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη Μια αποτρόπαια υπόθεση αγοραπωλησίας βρέφους ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά ένα παιδί  που γεννήθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Οι πτυχές της υπόθεσης που αποκαλύπεται είναι ανατριχιαστικές. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για απόπειρα αγοραπωλησίας ενός  βρέφους, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, που φέρνει την υπόθεση στο …

The post Έπιασαν νεαρή γυναίκα στη Νίκαια που γεννούσε παιδιά επί παραγγελία appeared first on Το Μωβ.

]]>
Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Μια αποτρόπαια υπόθεση αγοραπωλησίας βρέφους ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά ένα παιδί  που γεννήθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Οι πτυχές της υπόθεσης που αποκαλύπεται είναι ανατριχιαστικές.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για απόπειρα αγοραπωλησίας ενός  βρέφους, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, που φέρνει την υπόθεση στο προσκήνιο, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό το περιστατικό να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Κι αυτό διότι υπάρχουν υποψίες πως ίσως ένα ολόκληρο κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών να δρα στην χώρα μας!

Τι γνωρίζουμε για το κύκλωμα

Πρωταγωνίστρια της υπόθεσης μια γυναίκα 19 ετών που γέννησε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους δύο κιλών και 600 γραμμαρίων. Η γυναίκα είχε μαζί της την ταυτότητα μιας άλλης γυναίκας και όταν το προσωπικό της κλινικής διαπίστωσε την απάτη, ειδοποίησε τις Αρχές. Το πρώτο στοιχείο, είναι πως με βάση την ομολογία της, μάλιστα, η ταυτότητα άνηκε στην γυναίκα με την οποία είχε συμφωνήσει για την… αγορά του βρέφους!

Κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως το βρέφος θα «περνούσε»… κανονικά και με τον νόμο ως παιδί της γυναίκας στην οποία ανήκε η ταυτότητα.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως το παιδί αυτό, ήταν το τέταρτο (!) παιδί που φέρνει στον κόσμο η γυναίκα. Από το 2015 κι έπειτα, γεννά ένα παιδί τον χρόνο. Παρόλα αυτά είναι ανύπαντρη, συνεπώς οι Αρχές πλέον προσπαθούν να διαπιστώσουν πού βρίσκονται τα υπόλοιπα τρία παιδιά.

Πού βρίσκονται τα παιδιά

Εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο πως η γυναίκα στην οποία ανήκει η ταυτότητα με την οποία θα γινόταν… η αγορά, αναζητείται εδώ και δέκα ημέρες, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί. Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να είναι μέλος στο κύκλωμα και η ταυτότητά της να «ανακυκλώνεται» σε τέτοιες ανατριχιαστικές αγοραπωλησίες.

Ερωτηματικά για το… σπίτι – χωράφι

Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι το σπίτι στο οποίο θεωρητικά διέμενε η 19χρονη. Η διεύθυνση του σπιτιού που αναγράφεται στην ταυτότητα που έδωσε η 19χρονη στο νοσοκομείο δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση υπάρχει, ωστόσο εκεί υπάρχει μόνο ένα χωράφι.

Τέλος, ο σταθμός εντόπισε τον άνθρωπο στον οποίο ανήκει το τηλέφωνο που δόθηκε από την 19χρονη μητέρα ως τηλέφωνο επικοινωνίας. Είναι τοπογράφος – μηχανικός και φυσικά δεν έχει ιδέα το πώς το τηλέφωνό του εμπλέκεται στην υπόθεση. Τονίζει, δε, μάλιστα πως η Αστυνομία δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του.

Το νεογέννητο παιδί, παραμένει στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με εισαγγελική απόφαση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 17-9-19

The post Έπιασαν νεαρή γυναίκα στη Νίκαια που γεννούσε παιδιά επί παραγγελία appeared first on Το Μωβ.

]]>
Δολοφονία Τοπαλούδη: Στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ο 21χρονος https://tomov.gr/2019/09/18/%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%84/ Wed, 18 Sep 2019 10:34:58 +0000 https://tomov.gr/?p=25952 Αλιεύει και σχολιάζει η Βέρα Σιατερλή Στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού και σε συνθήκες απομόνωσης μεταφέρθηκε μετά τις 10/9 (η ακριβής ημερομηνία δεν αναφέρεται πουθενά) ο ένας κατηγορούμενος για την δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη, που έγινε στις 28 Νοεμβρίου του 2018. Ο νεαρός ροδίτης οδηγήθηκε εκεί, πιθανόν μετά από απόφαση των φυλακών Γρεβενών …

The post Δολοφονία Τοπαλούδη: Στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ο 21χρονος appeared first on Το Μωβ.

]]>
Αλιεύει και σχολιάζει η Βέρα Σιατερλή

Στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού και σε συνθήκες απομόνωσης μεταφέρθηκε μετά τις 10/9 (η ακριβής ημερομηνία δεν αναφέρεται πουθενά) ο ένας κατηγορούμενος για την δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη, που έγινε στις 28 Νοεμβρίου του 2018.

Ο νεαρός ροδίτης οδηγήθηκε εκεί, πιθανόν μετά από απόφαση των φυλακών Γρεβενών όπου και κρατούνταν (εδώ και 10 μήνες). Σύμφωνα με την Real News, η μεταφορά του 21χρονου στη Αθήνα κρίθηκε αναγκαία, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε επιδείξει επιθετική συμπεριφορά, ενώ είχε προβεί και σε απόπειρες αυτοτραυματισμού. Μάλιστα, η πλευρά του 21χρονου φέρεται να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από τον 21χρονο ούτε και από τους γονείς του. Ακόμη από το περιβάλλον του τονίζεται ότι ο νεαρός δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον και έχει μόνο «φωτεινές διαλείψεις».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Ροδίτης δέχτηκε στις 11/09 το πρώτο επισκεπτήριο από τη μητέρα του. Από την άλλη μέλη της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη έλεγαν με πικρία: «Οταν σκότωνε την Ελένη μας είχε σώας τα φρένας».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πατέρα της αδικοχαμένης Ελένης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 είχε ζητήσει να δικαστούν οι γονείς των δύο κατηγορουμένων για την άγρια δολοφονία της κόρης του.

Με πληροφορίες από iefimerida και Realnews

Εν τω μεταξύ γνωρίζουμε ότι ο 19χρονος Αλβανός, που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη  δείχνει να γνωρίζει ότι ο Έλληνας συγκατηγορούμενός του, τον κατονομάζει ως ένοχο. Ερωτηθείς πώς αντιδρά που ο Ροδίτης δηλώνει αθώος και «ρίχνει» επάνω του το φταίξιμο, ο Αλβανός, ο οποίος είχε σοκάρει με την ομολογία του, απαντά: «Δε με νοιάζει τι βγαίνει και λέει ο Έλληνας. Εγώ έχω δικηγόρο».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του πατέρα της Ελένης: «Η αλήθεια είναι για εμάς ξεκάθαρη. Και οι δύο έκαναν αυτά που έκαναν. Αν θέλουν, να αποδείξουν ποιος από τους δύο τη χτύπησε, ποιος από τους δύο έβαλε το μαχαίρι, ποιος από τους δύο την πέταξε στη θάλασσα» λέει ο Γιάννης Τοπαλούδης, υποστηρίζοντας ότι ένα άτομο δεν μπορούσε να το κάνει μόνο του.

Οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη δεν έχουν καμία επαφή.

Βέρα Σιατερλή

The post Δολοφονία Τοπαλούδη: Στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ο 21χρονος appeared first on Το Μωβ.

]]>