Ημερολόγιο

Οκτ
30
Τε
Ένας κόσμος φτιαγμένος από άντρες για άντρες;- βιβλίο @ Πολυχώρος Μεταίχμιο
Οκτ 30 @ 8:00 μμ – 10:00 μμ
[:el]Ένας κόσμος φτιαγμένος από άντρες για άντρες;- βιβλίο[:] @ Πολυχώρος Μεταίχμιο

Παρουσίαση καινούριου βιβλίου

ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – MOVIMIENT @ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οκτ 30 @ 9:00 μμ – Νοέ 3 @ 10:45 μμ

Το MOViEMENT σας προσκαλεί σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ταξίδι από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. 34 ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους, εξερευνούν τις διαστάσεις της μετανάστευσης στη Μεσόγειο αλλά και πέρα από αυτήν. Ταινίες από την Τυνησία, τον Λίβανο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα καλύπτουν θέματα όπως ο πόλεμος, ο εκτοπισμός, ο θεσμικός ρατσισμός, οι οικογενειακές σχέσεις, η οικιακή εργασία, η ένταξη και η αλληλεγγύη αποδομώντας τις κυρίαρχες αφηγήσεις και δημιουργώντας χώρο για σκέψη και διάλογο.

Το MOViEMENT δεν έχει διαγωνιστικό τμήμα ούτε βραβεία. Έχει όμως πολλές πρεμιέρες. Οι περισσότερες ταινίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως οι πολυβραβευμένες, «A Maid for Each» του Maher Abi Samra, «Babai» του Visar Morina, «Central Airport TFH» του Karim Ainuz και η μικρού μήκους ταινία «Atlantiques» της Mati Diop, που κέρδισε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες με μια ταινία που βασίζεται σε αυτή τη μικρού μήκους. Πέντε ταινίες κάνουν στο MOViEMENT την παγκόσμια πρεμιέρα τους: «Exilees» της Ager Oueslati, «Searching for Ghazala» του Bassam Mortada, «Across the Horn» του Oualid Khelifi, «Trilogy of Embrace» της Ελευθερίας Αστρινάκη και «Lost Youth» του Ανδρέα Δερμάνη.

Παράλληλα με τις προβολές το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις του κοινού με τους δημιουργούς των ταινιών (Q&A) καθώς και τέσσερις ανοιχτές συζητήσεις σε πάνελ με κινηματογραφιστές, ηθοποιούς και ακτιβιστές:

  • Τετάρτη 30.10 στις 21:00 | Η ανεπαίσθητη παρουσία των οικιακών βοηθών
  • Πέμπτη 31.10 στις 20:00 | Οπτικοακουστική παραγωγή, πολιτική και εξορία: Η περίπτωση της Συρίας
  • Παρασκευή 1.11 στις 22:00 | Νεκροί κρατούμενοι: Ο θεσμικός ρατσισμός ως ηθικός αυτουργός
  • Κυριακή 3.11 στις 19:00 | Κάλεσμα για ειρήνη στην Τουρκία και την εξορία

Τέλος, το δίκτυο μεταναστριών Melissa θα παρουσιάσει την κινηματογραφική του λέσχη και η Action for Women την έκθεση φωτογραφίας «Seen». Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ MOViEMENT είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας.

Το πρόγραμμα για Σάββατο και Κυριακή

MOViEMENT invites you to a unique cinematic journey from Wednesday 30.10.2019 until Sunday 3.11.2019 at the Greek Film Archive (Tainiothiki tis Elladas). 34 short and feature, documentary and fiction films explore the dimensions of migration around the Mediterranean and beyond. Films from a wide range of countries including Tunisia, Lebanon, Spain, Italy, Germany, Egypt, Turkey and Greece are covering issues such as war, displacement, institutional racism, family relations, domestic labour, integration and solidarity, deconstructing dominant narratives and creating space for thought and dialogue.

No competition, no prizes, but many premieres. Most of the films are being screened in Greece for the first time, such as the multi-award-winning “A Maid for Each” by Maher Abi Samra, “Babai” by Visar Morina, “Central Airport TFH” by Karim Ainuz and the short film “Atlantiques” by Mati Diop, who won the Grand Prix in Cannes this year with a feature film that is based on this short film. MOViEMENT also presents five world premieres: “Exilees” by Ager Oueslati, “Searching for Ghazala” by Bassam Mortada, “Across the Horn” by Oualid Khelifi, “Trilogy of Embrace” by Eleftheria Astrinaki and “Lost Youth” by Andreas Dermanis.

Along with the screenings the programme includes Q&As with directors, as well as panel discussions with filmmakers, actors and activists:

  • Wednesday 30.10 at 21:00 | The unfelt presence of domestic workers
  • Thursday 31.10 at 20:00 | Image production, politics and exile: the case of Syria
  • Friday 1.11 at 22:00 | Death in custody: institutional racism as an accessory
  • Sunday 3.11 at 19:00 | Calling for peace in Turkey and from Exile

Finally, Melissa-Network of Migrant Women in Greece will present its filmclub and Action for Women will present the photo exhibition “Seen”. All screenings are with Greek and English subtitles. Entrance is free.

MOViEMENT film festival is an iniative of the Rosa-Luxemburg Stiftung Office in Greece.

Νοέ
16
Σα
Προετοιμασία δρώμενου για τη βία κατά των γυναικών @ Πολιτιστικός σύλλογος Gallopar
Νοέ 16 @ 6:00 μμ – 8:00 μμ
[:el]Προετοιμασία δρώμενου για τη βία κατά των γυναικών[:] @ Πολιτιστικός σύλλογος Gallopar

Το Μωβ σε συνεργασία με την Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας και την Nimertis Action Art προετοιμάζουμε ένα δρώμενο για τις γυναικοκτονίες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο, εν όψει της 25ης Νοέμβρη, παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σκοπός του δρώμενου η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι συμμετέχουσες θα έχουν επιλέξει και θα λένε μια αληθινή ιστορία γυναικοκτονίας η καθεμία, από οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ παράλληλα θα υπάρχει κοινό που θα μοιράζει φυλλάδιο για την ημέρα. Ελάτε στην προετοιμασία. Η κάθε μια να φέρει ένα ζευγάρι άχρηστα παπούτσια, τα οποία θα βάψουμε κόκκινα με σπρέι για τις ανάγκες του δρώμενου.

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, 6 μ.μ. στον πολιτιστικό σύλλογο Gallopar στη διεύθυνση Γραβιάς 7 (μικρό δρομάκι, ανάμεσα στην Ακαδημίας και την Σόλωνος, κάθετος στην Εμμανουήλ Μπενάκη και την Θεμιστοκλέους) κοντά στην Ομόνοια, Αθήνα. Συνιστούμε την μετακίνηση με μετρό, γιατί την ημέρα εκείνη, λόγω των προετοιμασιών για την επέτειο του Πολυτεχνείου που είναι την επόμενη ημέρα και στην οποία συμμετέχουμε, μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις στις οδικές συγκοινωνίες.

Νοέ
18
Δε
Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης #TDoR 2019 – Αθήνα
Νοέ 18 @ 5:00 μμ – 9:30 μμ
[:el]Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης #TDoR 2019 - Αθήνα[:]
Συζήτηση για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα
Νοέ 18 @ 7:00 μμ – 10:00 μμ
[:el]Συζήτηση για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα[:]
Νοέ
20
Τε
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ – ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ @ Πολυχώρος Καχραμάνογλου
Νοέ 20 @ 6:00 μμ – Νοέ 22 @ 9:00 μμ
[:el]ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ - ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ[:] @ Πολυχώρος Καχραμάνογλου

3ΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
«Ούτε μια λιγότερη»

Στις εκρηκτικές διαστάσεις της βίας κατά των γυναικών και την ανάγκη ενημέρωσης για ανάληψη άμεσης και συντονισμένης δράσης στη χώρα μας και παγκοσμίως, είναι αφιερωμένο το τριήμερο (20-22 Νοεμβρίου) δράσης, που διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας στον πολυχώρο του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου με ελεύθερη είσοδο.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο του Δήμου μας διοργανώνει μια σειρά από δράσεις πάνω στις έννοιες της έμφυλης βίας, της ισότητας των φύλων και των υγιών συντροφικών σχέσεων. Όπως ανέφεραν στο site του Δήμου, οι σύμβουλοι του Κέντρου, «ο λόγος που προχωρήσαμε σε αυτό το 3ήμερο δράσης πηγάζει από την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με το σοβαρό ζήτημα της έμφυλης βίας». Παράλληλα, υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που παίζει το Συμβουλευτικό Κέντρο για τις γυναίκες της πόλης που έχουν δεχθεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο. «Σκοπός των υπηρεσιών μας», ανέφεραν, «είναι η ενδυνάμωση των γυναικών, η επανάκτηση της αυτοπεποίθησής τους και η ενθάρρυνση να σπάσουν τη σιωπή τους, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής τους».

«Δημιουργία για ζωή»

Στις δράσεις που ξεκίνησαν χθες, με την εκδήλωση «Μιλάμε ανοιχτά για τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα του σήμερα», ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ταινία μικρού μήκους, των Λ. Καλοβυρνά και Μ. Σιαφάκα, με τίτλο «Εγκλήματα απάθειας» που πραγματεύεται το ζήτημα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα – δεδομένα και αφηγήσεις στα media», με την ομάδα του SexHarassMap, η οποία ασχολείται με την καταγραφή της έμφυλης βίας στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, τον χώρο του πολυχώρου του Καχραμάνογλου κοσμούν ορισμένα μοναδικά έργα ζωγραφικής που επιμελήθηκαν 16 μαθήτριες και μαθητές που φοιτούν στο Καλλιτεχνικό Σχολείο της πόλης. Σε πρώτο πλάνο τα έργα αποτυπώνουν τις έννοιες της ισότητας των φύλων, των ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών, της εξάλειψης της έμφυλης βίας και έμφυλων στερεοτύπων. Όπως σημείωσαν μάλιστα στο site του Δήμου, ορισμένες και ορισμένοι από τις δημιουργούς, «στα έργα τους προσπάθησαν να νοηματοδοτήσουν τον ψυχικό πόνο που φέρνει η βία και να τον μετουσιώσουν σε δημιουργία και ζωή».

Το τριήμερο συνεχίζεται σήμερα και αύριο με τις συμβούλους του Κέντρου Γυναικών να σχεδιάζουν επιπλέον δράσεις ευαισθητοποίησης. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται αποκλειστικά σε μαθητές- τριες των Γενικών Λυκείων του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας και στόχο έχουν να μεταδώσουν το ηχηρό μήνυμα «ούτε μια λιγότερη», τονίζοντας ότι οι γυναικοκτονίες δεν είναι απλές ανθρωποκτονίες, αλλά εγκλήματα στοχευμένα στο γυναικείο φύλο.

Γυναίκες και εκπαίδευση
Νοέ 20 @ 6:30 μμ – 9:30 μμ
[:el]Γυναίκες και εκπαίδευση[:]
“Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω” – θέατρο @ Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
Νοέ 20 2019 @ 9:00 μμ – Φεβ 27 2020 @ 9:00 μμ
[:el]“Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω” - θέατρο[:] @ Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

O Πολυχώρος Vault

παρουσιάζει την παράσταση

“Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω”

από τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

Μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους

Επιλογή, τελική μορφή κειμένων και σκηνοθεσία:
Κοραή Δαμάτη

Από
την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου
(Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού),
έως
την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου,
κάθε
Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 μ. μ.

… “Στο μέλλον θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας όχι τόσο για τις άσχημες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών”…
Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ
O Πολυχώρος Vault παρουσιάζει την παράσταση “Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω” από τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα. Μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Επιλογή, τελική μορφή κειμένων και σκηνοθεσία : Κοραή Δαμάτη. Από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού), έως την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 μ. μ.

Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο, στοιχεία από έγκυρους οργανισμούς, γραπτά σημαντικών ανθρώπων για το παιδί, ιστορικά ντοκουμέντα των τελευταίων εβδομήντα ετών, μαζί με αναφορές σε στατιστικές, συγκρίσεις και έρευνες πάνω στον γενικό όρο κακοποίηση του παιδιού, αλλά και στις άπειρες υποδιαιρέσεις του.

Μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο για την πολλαπλής μορφής κακοποίησή τους.

Παρόλο που, κατά γενική ομολογία, έχει βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των παιδιών σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια παιδιά που ζούνε σε τραγικά άσχημες συνθήκες.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 168 εκατομμύρια παιδιά –το ένα στα δέκα παγκοσμίως–, εργάζονται στους τομείς της γεωργίας, στις κατασκευές, τη βιοτεχνία και τη βαριά βιομηχανία, αμειβόμενα με ψίχουλα.
Παιδιά ζητιανεύουν όλη μέρα στους δρόμους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.
Παιδιά πρόσφυγες αφήνουν μια εμπόλεμη ζώνη προσπαθώντας με δυσκολία να επιβιώσουν και να ενταχθούν σε ένα ξένο γι’ αυτά κοινωνικό σύνολο.
Παιδιά του τρίτου κόσμου πεθαίνουν καθημερινά από την ασιτία και από επιδημίες.
Παιδιά στρατολογούνται χωρίς τη θέλησή τους βιώνοντας καθημερινά απάνθρωπες καταστάσεις.
Παιδιά πέφτουν θύματα βίαιης και σκληρής μεταχείρισης είτε από τους ίδιους τους γονείς, είτε από συγγενείς, είτε από διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.
Παιδιά δέχονται μορφές κακομεταχείρισης μέσα σε διάφορα ιδρύματα από τους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί.
Παιδιά έχουν τιμωρηθεί με βάναυσο τρόπο, έχουν υποστεί ξυλοδαρμό, έχουν διωχθεί από το σπίτι, έχουν γίνει αποδέκτες απειλών και μόνιμου εκφοβισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιλογή, τελική μορφή κειμένων και σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Κούκλες-μάσκες: Ελένη Σουμή
Μουσική: Χρήστος Κότσι
Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Παύλος Ιωάννου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη
Αντώνης Καραθανασόπουλος
Ντίνα Κούκου
Δημήτρης Μακρής
Σοφία Ρούβα
Γιάννης Τριαντάκης
Αναστασία Τσούτση

Φωνές: Περικλής Μοσχολιδάκης
Κοραής Δαμάτης

Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Κοραής Δαμάτης
& Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος παράστασης: Δημήτρης Μακρής
Τυπογραφείο για την έκδοση του προγράμματος: Εκδόσεις ΚΨΜ

Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας
Trailer παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Το trailer της παράστασης (link): https://youtu.be/vT64mPumqdI

*Ευχαριστούμε θερμά την μικρή Αθανασία Γκόγκα και τον μικρό Μαρίνο Παπαγεωργίου που μας χάρισαν τις φωνές τους για την ολοκλήρωση του ακουστικού υλικού της παράστασης.

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.
*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

INFO!
ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΜΕ Ή ΣΕ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΩ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 έως την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 μ. μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80′ (χωρίς διάλειμμα)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Προπώληση viva : 10 ευρώ : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/
Φοιτητές / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ
Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
https://vaulttheatre.gr
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
Προπώληση viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)
Email: vaultvotanikos@gmail.com
FB Page : http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Νοέ
22
Πα
Κρείττον σιγάν; βιβλίο μνήμη Σούλας Παναρέτου @ Πολυχώρος ΣΠΟΥΤΝΙΚ
Νοέ 22 @ 6:30 μμ – 8:30 μμ
[:el]Κρείττον σιγάν; βιβλίο μνήμη Σούλας Παναρέτου[:] @ Πολυχώρος ΣΠΟΥΤΝΙΚ

Κρείττον σιγάν;

Μνήμη Σούλας Παναρέτου. Απάνθισμα κειμένων

Ανθολόγηση/επιμέλεια: Ιλεάνα Σακκά

(Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς │ Εκδόσεις Νήσος)

Θα μιλήσουν οι:

Ντίνα Βαΐου, καθηγήτρια ΕΜΠ

Ειρήνη Φερέτη, πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

Νίκος Φίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ιλεάνα Σακκά, αν. μέλος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Σούλα Παναρέτου υπήρξε μία σπουδαία γυναίκα, μία πληθωρική, αυθεντική, οξυδερκής και διορατική προσωπικότητα. Το ολοκληρωτικό δόσιμό της στην υπόθεση της αριστεράς και στα κινήματα τη χαρακτήρισε ως το τέλος της ζωής της.

Η συμβολή της στην ενδυνάμωση των ιδεών της αριστεράς και στην ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων ως ανθρώπινων δικαιωμάτων υπήρξε αναμφίβολα καθοριστική. Τα κείμενά της το αποδεικνύουν, όπως, επίσης, αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα και τη διορατικότητα της σκέψης της. Ήταν μία γυναίκα με τεράστια εμβέλεια και διακομματική αποδοχή.

Η εβδομαδιαία στήλη «κρείττον σιγάν;», απάνθισμα της οποίας αποτελεί η παρούσα έκδοση, σχολίαζε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, εθνική ή διεθνή, με πολιτική εμβρίθεια. Η στήλη αυτή αποτέλεσε για χρόνια μία πολύτιμη βοήθεια στη διαμόρφωση σφαιρικής άποψης γύρω από εθνικά και διεθνή γεγονότα. Αυτά τα κείμενα αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά για να πορευόμαστε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Πέρα από την επιλογή των άρθρων της στήλης «κρείττον σιγάν;» η παρούσα έκδοση συμπληρώνεται τόσο από κομβικές ομιλίες της ίδιας της Σούλας Παναρέτου όσο και από κείμενα που έγραψαν για εκείνη άνθρωποι που τη γνώρισαν μέσα από τη δράση της.

Νοέ
23
Σα
Τέρμα στις Γυναικοκτονίες – Δρώμενο στο Σύνταγμα
Νοέ 23 @ 12:00 μμ – 1:00 μμ
[:el]Τέρμα στις Γυναικοκτονίες - Δρώμενο στο Σύνταγμα[:]

Το Μωβ σε συνεργασία με την ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ και την Nimertis Action Art σας καλούμε σε ένα δρώμενο για τις γυναικοκτονίες εν όψει της 25ης Νοέμβρη, παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σκοπός του δρώμενου, το οποίο διοργανώνουμε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου από τις 12:00 έως τις 13:00 στο μετρό Συντάγματος, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις γυναικοκτονίες και η κινητοποίηση όλων μας.

Οι συμμετέχουσες θα λέμε μια αληθινή ιστορία γυναικοκτονίας η καθεμία, από οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ παράλληλα θα μοιράζουμε φυλλάδιο για την ημέρα και θα δημιουργήσουμε ένα εικαστικό με κόκκινα παπούτσια, τα οποία αποτελούν πλέον σύμβολο διεθνώς της βίας κατά των γυναικών.

Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών – Η πιο ακραία μορφή είναι οι γυναικοκτονίες.

Σε όλο τον κόσμο αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, κάθε μέρα, σε κάθε τόπο.
Στην Ελλάδα δυστυχώς είχαμε ακραίες μορφές έμφυλης βίας, όπως ο βιασμός και φόνος της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο και της Σούζαν Ίτον στην Κρήτη. Επίσης ο φόνος της Αγγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα από τον πατέρα της στην αρχή της χρονιάς. Είχαμε όμως και τις “συνηθισμένες γυναικοκτονίες, 8 μέχρι τον Μάιο του 2019.
Οι καθημερινές μορφές “συνηθισμένης” βίας κατά των γυναικών ενισχύονται από διάφορες σκουπιδοεκπομπές της τηλεόρασης, όπως έγινε με την εκπομπή του Λιάγκα στον Σκάι όπου λοιδωρούσαν και χλεύαζαν τη σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, που ευτυχώς ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, κάτι που δημιουργεί ελπίδα για την κατάργηση της κατάπτυστης εκπομπής.
Επιπλέον οι προσφύγισσες δέχονται συστηματική σεξιστική βία από τις κρατικές υπηρεσίες και την έλλειψη ασφαλούς περιβάλλοντος που επιτρέπουν καθημερινές πράξεις βίας εναντίον τους.
Ο σεξισμός, οι ύβρεις και οι επιθέσεις εναντίον γυναικών από τις αστυνομικές δυνάμεις χτύπησαν κόκκινο τον τελευταίο καιρό, δίνοντας το σύνθημα ότι όλα επιτρέπονται.
Στις 25 Νοέμβρη και κάθε μέρα του χρόνου διαμαρτυρόμαστε, αγωνιζόμαστε, δουλεύουμε για την ενίσχυση του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος που θα βάλει τέρμα στη βία κατά των γυναικών.
Απαιτούμε κατάλληλες και επαρκείς δομές στήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας από την πολιτεία. Απαιτούμε επαρκή κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό για τις δομές αυτές για την έγκαιρη και αποτελεσματική νομική τους στήριξη αλλά και για την πιο μακρόχρονη αρωγή στις γυναίκες των οποίων καταστρέφεται η ζωή λόγω βίας.
Και τέλος επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για Παρατηρητήριο για τις Γυναικοκτονίες, όπως το θέσαμε και στην σχετική ημερίδα στο Πάντειο: https://tomov.gr/2019/03/15/femicide/