Ημερολόγιο

Οκτ
3
Πε
Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα της Μόριας @ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΑΘΗΝΑ
Οκτ 3 @ 7:00 μμ
[:el]Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα της Μόριας[:] @ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΑΘΗΝΑ

Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα της Μόριας

Οι συνεχείς τραγωδίες στη Μόρια και το Αιγαίο δεν είναι ατυχήματα. Αποτελούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η πολιτική των κλειστών συνόρων, της Frontex, των στρατοπέδων, του γεωγραφικού αποκλεισμού, η πολιτική του «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο», αποτελεί μια μηχανή που παράγει διαρκώς θάνατο, βαρβαρότητα κι εξαθλίωση. Όταν κλείνεις τα σύνορα, όταν στοιβάζεις 13.000 ανθρώπους σε ένα χώρο που μετά βίας κάνει για 3.000, τότε το ερώτημα δεν είναι αν θα χαθούν ζωές, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό. Τα νησιά έχουν εξελιχθεί σε ζώνες εξαίρεσης δικαιωμάτων, ζώνες εξαίρεσης για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ζώνες θανατοπολιτικής.

Οι διαδοχικές τραγωδίες στη Μόρια και τα νησιά αντί να κάνουν την κυβέρνηση να δώσει ανάσες στους πρόσφυγες, αποτέλεσαν αφορμή για το αντίθετο. Πατώντας στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ (που έφτιαξε τη Μόρια και αποθέωσε τη συμφωνία της ντροπής με την Τουρκία), η Νέα Δημοκρατία απογειώνει το κρατικό ρατσισμό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δίνουν τη χαριστική βολή στο θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου και γεμίζουν τη χώρα φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή θα εγκλωβίσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους στα νησιά. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερους θανάτους.

Η έκφραση του αποτροπιασμού δεν αρκεί. Πρέπει να βγάλουμε την οργή μας στο δρόμο.

Την Πέμπτη 3/10 στις 7:00 συγκεντρωνόμαστε στα Προπύλαια για να φωνάξουμε δυνατά ότι είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, ότι δεν συνθηκολογούμε με τη βαρβαρότητα.

Καλούμε και άλλες συλλογικότητες, οργανώσεις και φορείς να πλαισιώσουν την κινητοποίηση της Πέμπτης. Η πρωτοβουλία μας παραμένει ανοιχτή.

Να κλείσει η Μόρια και όλα τα στρατόπεδα
Να ακυρωθεί η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας
Κάτω τα χέρια από το άσυλο
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/τριών, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Στέκι Μεταναστών, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Οκτ
5
Σα
Προβολή του ντοκιμαντέρ μας για την Παλαιστίνη στη Λέσβο @ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ-ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Οκτ 5 @ 7:00 μμ – 8:30 μμ

Οκτ
10
Πε
Η Νομοθετική Αντιμετώπιση των Έμφυλων Διακρίσεων στην Ελλάδα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ @ ΣΑΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οκτ 10 @ 6:00 μμ – Οκτ 12 @ 5:00 μμ
[:el]Η Νομοθετική Αντιμετώπιση των Έμφυλων Διακρίσεων στην Ελλάδα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ[:] @ ΣΑΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Οι διεργασίες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος έφεραν στο προσκήνιο τα ζητήματα των διαφορετικών πτυχών του φύλου και έθεσαν τις βάσεις για μια πιο βαθιά και ειλικρινή συζήτηση αυτών των ζητημάτων ταμπού. Κατέδειξαν πως η έμφυλη ταυτότητα δεν αναφέρεται μόνο στο βιολογικό φύλο ενός ατόμου, αλλά εμπεριέχει την έκφραση φύλου, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Πέρα από τοπικές ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικό των πατριαρχικών κοινωνιών είναι η άνιση κατανομή ισχύος μεταξύ αντρών και γυναικών, με τις γυναίκες να καταπιέζονται συστημικά και ουσιαστικά. Ορίζοντας κοινωνικούς ρόλους σε άνδρες και γυναίκες, δεν δίνεται χώρος στα άτομα, η ταυτότητα των οποίων υπερβαίνει αυτή τη διπολική «κανονικότητα».

24 Σεπτέμβριος 2019

Οκτ
11
Πα
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ @ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ-θεσσαλονικη
Οκτ 11 @ 4:30 μμ – 8:30 μμ
[:el]ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ[:] @ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ-θεσσαλονικη

Η έρευνα για το φύλο έχει τελευταία στραφεί και στη μελέτη της παρουσίας των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της κρίσης. Στην εσπερίδα που συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών  με τίτλο «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ», οι ομιλητές/τριες  θα αναφερθούν σε πρόσφατες έρευνες που αφορούν γυναίκες δικηγόρους, δικαστές και συμβολαιογράφους και ειδικότερα στη σχέση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής στην Ελλάδα της κρίσης.

Το πρόγραμμα της εσπερίδας περιλαμβάνει δύο ενότητες: Στην πρώτη ενότητα «ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ» συμμετέχουν οι Ι. Τσίγκανου, ο Γ. Κανδύλης και η Α. Τσαούση και προεδρεύει η Α. Κοτζάμπαση. Στη δεύτερη ενότητα «ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ: ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ», συμμετέχουν οι Α. Φραγκίσκου, Μ. Θανοπούλου, Ε. Φρονίμου και  προεδρεύει η Δ. Κογκίδου. Στο τέλος και των δύο ενοτήτων προβλέπεται συζήτηση με το κοινό. Την Εσπερίδα θα χαιρετίσουν η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Καθ. Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ Καθ. Δ. Κογκίδου και το μέλος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ αν. Καθ. Α. Τσαούση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου 2019 στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ (319), στον 3ο όροφο του κτιρίου της Νομικής Σχολής και ώρα 16:30-20:30.

Μαύρος Φεμινισμός: 3μερο με την Dr. Carole Boyce Davies
Οκτ 11 @ 5:00 μμ
[:el]Μαύρος Φεμινισμός: 3μερο με την Dr. Carole Boyce Davies[:]
Οκτ
12
Σα
Να σταματήσει ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων και της Ροτζάβα @ Προπύλαια
Οκτ 12 @ 5:30 μμ – 8:00 μμ
[:el]Να σταματήσει ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων και της Ροτζάβα[:] @ Προπύλαια

Ο πόλεμος του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων, που άρχισε εδώ και λίγες ημέρες, έχει ως πρώτο στόχο του την αυτόνομη περιοχή του Κομπάνι, όπου εδώ και τρία χρόνια υπάρχει αυτοδιοίκηση, δημοκρατία, ισότητα των φύλων πρωτοποριακή παγκοσμίως. Για το Κομπάνι και την Ροτζάβα έχει γράψει πολλές φορές το Μωβ, η τελευταία το Μάρτη, τώρα μας καλούν να διαμαρτυρηθούμε για την πολεμική επιχείρηση με σκοπό τον αφανισμό τους.

Εδώ η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν:

Ενάντια στην τουρκική κατοχή και την εθνοκάθαρση των Κούρδων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ήταν εξαιρετικά ασφαλή και δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ ένοπλες ενέργειες κατά της Τουρκίας. Στις πρόσφατες συνομιλίες -με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ- μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και του τουρκικού κράτους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) επέδειξαν την προθυμία τους να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας διαρκούς ειρήνης.

Με την πρόσφατη δήλωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος D. Trump παραβίασε τη συμφωνία μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και του τουρκικού κράτους. Η δήλωση αυτή καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους, με αποτέλεσμα μια περιοχή, η οποία μέχρι στιγμής υπήρξε όαση σταθερότητας και συνύπαρξης στη Συρία, να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας αιματηρής σύγκρουσης.

Ο Ερντογάν και το αυταρχικό καθεστώς του αντιπροσωπεύουν την ολοκληρωτική δικτατορία, τον μιλιταρισμό και τη βίαιη δίωξη των μειονοτήτων, των Κούρδων και των συμμάχων τους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Περισσότεροι από 11.000 άνδρες και γυναίκες από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν την περιοχή από την ISIS, να προστατεύσουν τους λαούς της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και να τους προσφέρουν
ένα καλύτερο μέλλον και περισσότεροι από 22.000 τραυματίστηκαν σε αυτόν τον αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος προστατεύτηκε από τη βιαιότητα της ISIS.
Μια εισβολή στην περιοχή εκ μέρους των τουρκικών δυνάμεων θα δημιουργήσει συνθήκες υπό τις οποίες η ISIS μπορεί να αναβιώσει και να διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να γίνει ξανά απειλή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τον κόσμο, προκαλώντας το θάνατο και την καταστροφή και εξωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση ενάντια στην τουρκική κατοχή και την επαπειλούμενη εθνοκάθαρση εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, στις 12 Οκτωβρίου 2019.
-Σταματήστε την τουρκική κατοχή!
-Σταματήστε την εθνοκάθαρση της Τουρκίας!
Αθήνα: 12 Οκτωβρίου 2019, 17.30’ συγκέντρωση στα Προπύλαια – Πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.

Προβολή και συζήτηση στην Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος @ Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος
Οκτ 12 @ 7:00 μμ – 9:00 μμ
[:el]Προβολή και συζήτηση στην Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος[:] @ Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος

Ευχαριστούμε την Palestinian community in Greece – Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος και την Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Πετρούπολης για την διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής αυτό το Σάββατο 12/10 στις 7μμ. στην έδρα της παροικίας στο Χαλάνδρι, διεύθυνση Θεσσαλονίκης 43 (μετρό Αγίας Παρασκευής). Προβολή του ντοκιμαντέρ “Peace vs Piece Ι: Η αντίσταση των Παλαιστινίων γυναικών στη Χεβρώνα” και συζήτηση.

Οκτ
15
Τρ
ΣΤΟΠ στην απέλαση της Ιρανής Sharareh Khademi και της κόρης της! @ Άρειος Πάγος
Οκτ 15 @ 9:30 πμ
[:el]ΣΤΟΠ στην απέλαση της Ιρανής Sharareh Khademi και της κόρης της![:] @ Άρειος Πάγος

Κάλεσμα στον Άρειο Πάγο στις 15/10 για να σταματήσουμε την απέλαση της Ιρανής Sharareh Khademi και της κόρης της Diana.

Η δίκη στις 8/10 στον Άρειο Πάγο αναβλήθηκε λόγω έλλειψης διερμηνέα για την επόμενη Τρίτη 15/10. Την νομική υπεράσπιση έχει αναλάβει η δικηγόρος Μαρία Παπαμηνά από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees

Να είμαστε όλες εκεί λοιπόν την Τρίτη 15/10 στις 9:30 (η δίκη θα γίνει στον 1ο όροφο).

Η Ιρανή Sharareh Khademi και η κόρης της Diana μας χρειάζονται!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥΣ!

Αναλυτικά η υπόθεση εδώ: http://artinews.gr/

Οκτ
19
Σα
ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΩΒ @ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Οκτ 19 @ 4:00 μμ – 8:00 μμ
[:el]ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΩΒ[:] @ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Καλούνται τα μέλη του σωματείου ΤΟ ΜΩΒ σε τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Σάββατο, στις 4 μ.μ. στον φιλόξενο χώρο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Νοταρά 12, Εξάρχεια. Η συνέλευση είναι εκλογική.

Θέματα της συνέλευσης:
Εκλογή προέδρου της συνέλευσης και γραμματέα της συνέλευσης, από τα παρευρισκόμενα μέλη.
Εκλογή Εφορευτικής επιτροπής για την ψηφοφορία.
Απολογισμός του ΔΣ για το χρόνο που πέρασε –  Πρόεδρος του σωματείου
Οικονομικός απολογισμός έτους – Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής
Οικονομικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος – Ταμίας
Προγραμματισμός δράσεων για το επόμενο έτος

Ανάλυση της σημερινής κατάστασης του φεμινιστικού κινήματος από μέλος του απερχόμενου Δ.Σ.

Θα ακολουθήσει γενική συζήτηση για τον απολογισμό και τις εξελίξεις στο φεμινιστικό κίνημα, ιδιαίτερα μετά την απεργία της 8ης Μάρτη παγκοσμίως και στην Ελλάδα, και τις σημαντικές κινητοποιήσεις για τη βία κατά των γυναικών.

Άλλα θέματα μπορούν να προταθούν για τη συνέλευση μέχρι τις 10-11-19, με μέιλ προς το Μωβ. Επίσης κατά την έναρξη της συνέλευσης μπορούν να προταθούν άλλα θέματα από τα μέλη, ώστε να προγραμματιστούν για τη συζήτηση.

Θα ακολουθήσει φανερή ψηφοφορία για το Διοικητικό απολογισμό, τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό.

Η συνέλευση είναι ανοιχτή για τα μέλη και τις φίλες του Μωβ. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη που είναι οικονομικά τακτοποιημένα μέχρι και την ημέρα της συνέλευσης. Όσες θέλουν να εγγραφούν νέα μέλη και να έχουν δικαίωμα ψήφου, πρέπει να το ζητήσουν μέχρι τις 10-10-19.

Οι εκλογές θα γίνουν μετά το τέλος της συνέλευσης. Η κάλπη θα ανοίξει περί τις 6.30 μ.μ. Όσες θέλουν να βάλουν υποψηφιότητα για τα δύο σώματα (Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή) παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Μωβ, στο μέιλ info@tomov.gr, έως τις 10 Οκτωβρίου.

Επίσης σύμφωνα με το καταστατικό υπάρχει δικαίωμα επιστολικής ψήφου. Τα σχετικά ψηφοδέλτια θα σταλούν στα εκτός Αθηνών μέλη μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Η κάλπη θα ανοίξει για καταμέτρηση την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου από την Εφορευτική Επιτροπή, η οποία θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα την ίδια ημέρα.

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Η πρόεδρος Σίσσυ Βωβού – Η Αντιπρόεδρος Αναστασία Γκολιομύτη

 

Υποψηφιότητες:

Σήμερα 11 Οκτωβρίου 2019, ανανεώνουμε το δημοσίευμά μας, για να ανακοινώσουμε τις υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο  του Μωβ και για την Εξελεγκτική Επιτροπή, όπως προβλέπει το καταστατικό:

Υποψήφιες για το Διοικητικό Συμβούλιο

Βωβού Σίσσυ

Γκολιομύτη Αναστασία

Μακρή Αλέκα

Ξυγκάκη Σοφία

Σάμου Στέλλα

Σιατερλή Βέρα

Στυλιανίδου Δώρα

Ταμιωλάκη Μαρία

Υποψήφιες για την Εξελεγκτική Επιτροπή

Κλαυδιανού-Δαβάκη Ασημίνα

Κώνστα Μάρω

Ρωμανού Δήμητρα

Τσουκαλά Πηνελόπη

Η φωτογραφία είναι από την συμμετοχή μας στην διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Οκτ
21
Δε
Arab Feminist Films @ State of Concept Athens
Οκτ 21 @ 6:00 μμ – 7:15 μμ
[:el]Arab Feminist Films[:] @ State of Concept Athens