Ημερολόγιο

Οκτ
24
Πε
Ανοιχτή συνέλευση για την προετοιμασία της 8 Μάρτη 2020 @ ΔΟΕ
Οκτ 24 @ 7:30 μμ – 10:30 μμ
[:el]Ανοιχτή συνέλευση για την προετοιμασία της 8 Μάρτη 2020[:] @ ΔΟΕ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
στην ανοιχτή συνέλευση για την προετοιμασία της 8 Μάρτη 2020

Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών 2020
Ανοιχτή συνέλευση Πέμπτη 24/10, 7:30μμ, στην ΔΟΕ

Η_solo performance_Αθήνα 24, 25, 26 & 27 Οκτωβρίου
Οκτ 24 @ 8:00 μμ – Οκτ 27 @ 10:00 μμ
[:el]Η_solo performance_Αθήνα 24, 25, 26 & 27 Οκτωβρίου[:]
Οκτ
25
Πα
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑΣ» @ Innovathens - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Οκτ 25 @ 9:30 πμ – 3:00 μμ

Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου και μέλος του ΜΩΒ Καθ. Γεωργία Πετράκη συμμετέχει στο πολύ ενδιαφέρον Διεθνές Συνέδριο “Μια ματιά σε μια σύνθετη πραγματικότητα: η περίπτωση της γυναικοκτονίας” την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου  2019 και ώρα 09:30- 15:00 στο Innovathens (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Αθήνα).

Το συνέδριο διοργανώνουν το  ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και το ΕΚΚΑ – Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η είσοδος είναι δωρεάν – απαραίτητη η προεγγραφή στον σύνδεσμο https://forms.gle/kJLd9zfgVHPe2xFz6. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία (Ελληνικά – Αγγλικά).

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα 

Οκτ
30
Τε
Ένας κόσμος φτιαγμένος από άντρες για άντρες;- βιβλίο @ Πολυχώρος Μεταίχμιο
Οκτ 30 @ 8:00 μμ – 10:00 μμ
[:el]Ένας κόσμος φτιαγμένος από άντρες για άντρες;- βιβλίο[:] @ Πολυχώρος Μεταίχμιο

Παρουσίαση καινούριου βιβλίου

ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – MOVIMIENT @ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οκτ 30 @ 9:00 μμ – Νοέ 3 @ 10:45 μμ

Το MOViEMENT σας προσκαλεί σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ταξίδι από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. 34 ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους, εξερευνούν τις διαστάσεις της μετανάστευσης στη Μεσόγειο αλλά και πέρα από αυτήν. Ταινίες από την Τυνησία, τον Λίβανο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα καλύπτουν θέματα όπως ο πόλεμος, ο εκτοπισμός, ο θεσμικός ρατσισμός, οι οικογενειακές σχέσεις, η οικιακή εργασία, η ένταξη και η αλληλεγγύη αποδομώντας τις κυρίαρχες αφηγήσεις και δημιουργώντας χώρο για σκέψη και διάλογο.

Το MOViEMENT δεν έχει διαγωνιστικό τμήμα ούτε βραβεία. Έχει όμως πολλές πρεμιέρες. Οι περισσότερες ταινίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως οι πολυβραβευμένες, «A Maid for Each» του Maher Abi Samra, «Babai» του Visar Morina, «Central Airport TFH» του Karim Ainuz και η μικρού μήκους ταινία «Atlantiques» της Mati Diop, που κέρδισε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες με μια ταινία που βασίζεται σε αυτή τη μικρού μήκους. Πέντε ταινίες κάνουν στο MOViEMENT την παγκόσμια πρεμιέρα τους: «Exilees» της Ager Oueslati, «Searching for Ghazala» του Bassam Mortada, «Across the Horn» του Oualid Khelifi, «Trilogy of Embrace» της Ελευθερίας Αστρινάκη και «Lost Youth» του Ανδρέα Δερμάνη.

Παράλληλα με τις προβολές το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις του κοινού με τους δημιουργούς των ταινιών (Q&A) καθώς και τέσσερις ανοιχτές συζητήσεις σε πάνελ με κινηματογραφιστές, ηθοποιούς και ακτιβιστές:

  • Τετάρτη 30.10 στις 21:00 | Η ανεπαίσθητη παρουσία των οικιακών βοηθών
  • Πέμπτη 31.10 στις 20:00 | Οπτικοακουστική παραγωγή, πολιτική και εξορία: Η περίπτωση της Συρίας
  • Παρασκευή 1.11 στις 22:00 | Νεκροί κρατούμενοι: Ο θεσμικός ρατσισμός ως ηθικός αυτουργός
  • Κυριακή 3.11 στις 19:00 | Κάλεσμα για ειρήνη στην Τουρκία και την εξορία

Τέλος, το δίκτυο μεταναστριών Melissa θα παρουσιάσει την κινηματογραφική του λέσχη και η Action for Women την έκθεση φωτογραφίας «Seen». Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ MOViEMENT είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας.

Το πρόγραμμα για Σάββατο και Κυριακή

MOViEMENT invites you to a unique cinematic journey from Wednesday 30.10.2019 until Sunday 3.11.2019 at the Greek Film Archive (Tainiothiki tis Elladas). 34 short and feature, documentary and fiction films explore the dimensions of migration around the Mediterranean and beyond. Films from a wide range of countries including Tunisia, Lebanon, Spain, Italy, Germany, Egypt, Turkey and Greece are covering issues such as war, displacement, institutional racism, family relations, domestic labour, integration and solidarity, deconstructing dominant narratives and creating space for thought and dialogue.

No competition, no prizes, but many premieres. Most of the films are being screened in Greece for the first time, such as the multi-award-winning “A Maid for Each” by Maher Abi Samra, “Babai” by Visar Morina, “Central Airport TFH” by Karim Ainuz and the short film “Atlantiques” by Mati Diop, who won the Grand Prix in Cannes this year with a feature film that is based on this short film. MOViEMENT also presents five world premieres: “Exilees” by Ager Oueslati, “Searching for Ghazala” by Bassam Mortada, “Across the Horn” by Oualid Khelifi, “Trilogy of Embrace” by Eleftheria Astrinaki and “Lost Youth” by Andreas Dermanis.

Along with the screenings the programme includes Q&As with directors, as well as panel discussions with filmmakers, actors and activists:

  • Wednesday 30.10 at 21:00 | The unfelt presence of domestic workers
  • Thursday 31.10 at 20:00 | Image production, politics and exile: the case of Syria
  • Friday 1.11 at 22:00 | Death in custody: institutional racism as an accessory
  • Sunday 3.11 at 19:00 | Calling for peace in Turkey and from Exile

Finally, Melissa-Network of Migrant Women in Greece will present its filmclub and Action for Women will present the photo exhibition “Seen”. All screenings are with Greek and English subtitles. Entrance is free.

MOViEMENT film festival is an iniative of the Rosa-Luxemburg Stiftung Office in Greece.

Νοέ
16
Σα
Προετοιμασία δρώμενου για τη βία κατά των γυναικών @ Πολιτιστικός σύλλογος Gallopar
Νοέ 16 @ 6:00 μμ – 8:00 μμ
[:el]Προετοιμασία δρώμενου για τη βία κατά των γυναικών[:] @ Πολιτιστικός σύλλογος Gallopar

Το Μωβ σε συνεργασία με την Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας και την Nimertis Action Art προετοιμάζουμε ένα δρώμενο για τις γυναικοκτονίες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο, εν όψει της 25ης Νοέμβρη, παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σκοπός του δρώμενου η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Οι συμμετέχουσες θα έχουν επιλέξει και θα λένε μια αληθινή ιστορία γυναικοκτονίας η καθεμία, από οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ παράλληλα θα υπάρχει κοινό που θα μοιράζει φυλλάδιο για την ημέρα. Ελάτε στην προετοιμασία. Η κάθε μια να φέρει ένα ζευγάρι άχρηστα παπούτσια, τα οποία θα βάψουμε κόκκινα με σπρέι για τις ανάγκες του δρώμενου.

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, 6 μ.μ. στον πολιτιστικό σύλλογο Gallopar στη διεύθυνση Γραβιάς 7 (μικρό δρομάκι, ανάμεσα στην Ακαδημίας και την Σόλωνος, κάθετος στην Εμμανουήλ Μπενάκη και την Θεμιστοκλέους) κοντά στην Ομόνοια, Αθήνα. Συνιστούμε την μετακίνηση με μετρό, γιατί την ημέρα εκείνη, λόγω των προετοιμασιών για την επέτειο του Πολυτεχνείου που είναι την επόμενη ημέρα και στην οποία συμμετέχουμε, μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις στις οδικές συγκοινωνίες.

Νοέ
18
Δε
Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης #TDoR 2019 – Αθήνα
Νοέ 18 @ 5:00 μμ – 9:30 μμ
[:el]Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης #TDoR 2019 - Αθήνα[:]
Συζήτηση για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα
Νοέ 18 @ 7:00 μμ – 10:00 μμ
[:el]Συζήτηση για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα[:]
Νοέ
20
Τε
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ – ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ @ Πολυχώρος Καχραμάνογλου
Νοέ 20 @ 6:00 μμ – Νοέ 22 @ 9:00 μμ
[:el]ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ - ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ[:] @ Πολυχώρος Καχραμάνογλου

3ΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
«Ούτε μια λιγότερη»

Στις εκρηκτικές διαστάσεις της βίας κατά των γυναικών και την ανάγκη ενημέρωσης για ανάληψη άμεσης και συντονισμένης δράσης στη χώρα μας και παγκοσμίως, είναι αφιερωμένο το τριήμερο (20-22 Νοεμβρίου) δράσης, που διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας στον πολυχώρο του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου με ελεύθερη είσοδο.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο του Δήμου μας διοργανώνει μια σειρά από δράσεις πάνω στις έννοιες της έμφυλης βίας, της ισότητας των φύλων και των υγιών συντροφικών σχέσεων. Όπως ανέφεραν στο site του Δήμου, οι σύμβουλοι του Κέντρου, «ο λόγος που προχωρήσαμε σε αυτό το 3ήμερο δράσης πηγάζει από την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με το σοβαρό ζήτημα της έμφυλης βίας». Παράλληλα, υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που παίζει το Συμβουλευτικό Κέντρο για τις γυναίκες της πόλης που έχουν δεχθεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο. «Σκοπός των υπηρεσιών μας», ανέφεραν, «είναι η ενδυνάμωση των γυναικών, η επανάκτηση της αυτοπεποίθησής τους και η ενθάρρυνση να σπάσουν τη σιωπή τους, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής τους».

«Δημιουργία για ζωή»

Στις δράσεις που ξεκίνησαν χθες, με την εκδήλωση «Μιλάμε ανοιχτά για τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα του σήμερα», ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ταινία μικρού μήκους, των Λ. Καλοβυρνά και Μ. Σιαφάκα, με τίτλο «Εγκλήματα απάθειας» που πραγματεύεται το ζήτημα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα – δεδομένα και αφηγήσεις στα media», με την ομάδα του SexHarassMap, η οποία ασχολείται με την καταγραφή της έμφυλης βίας στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, τον χώρο του πολυχώρου του Καχραμάνογλου κοσμούν ορισμένα μοναδικά έργα ζωγραφικής που επιμελήθηκαν 16 μαθήτριες και μαθητές που φοιτούν στο Καλλιτεχνικό Σχολείο της πόλης. Σε πρώτο πλάνο τα έργα αποτυπώνουν τις έννοιες της ισότητας των φύλων, των ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών, της εξάλειψης της έμφυλης βίας και έμφυλων στερεοτύπων. Όπως σημείωσαν μάλιστα στο site του Δήμου, ορισμένες και ορισμένοι από τις δημιουργούς, «στα έργα τους προσπάθησαν να νοηματοδοτήσουν τον ψυχικό πόνο που φέρνει η βία και να τον μετουσιώσουν σε δημιουργία και ζωή».

Το τριήμερο συνεχίζεται σήμερα και αύριο με τις συμβούλους του Κέντρου Γυναικών να σχεδιάζουν επιπλέον δράσεις ευαισθητοποίησης. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται αποκλειστικά σε μαθητές- τριες των Γενικών Λυκείων του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας και στόχο έχουν να μεταδώσουν το ηχηρό μήνυμα «ούτε μια λιγότερη», τονίζοντας ότι οι γυναικοκτονίες δεν είναι απλές ανθρωποκτονίες, αλλά εγκλήματα στοχευμένα στο γυναικείο φύλο.

Γυναίκες και εκπαίδευση
Νοέ 20 @ 6:30 μμ – 9:30 μμ
[:el]Γυναίκες και εκπαίδευση[:]