Άγιον Όρος η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Στη χερσόνησο του Άθω συνεδρίασαν τα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και εξέλεξαν 17μελές Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο, για την καθοδήγηση του κινήματος. Όπως ήταν φυσικό, σε τέτοιο περιβάλλον δεν μπορούσαν παρά να εκλεγούν μόνο άνδρες, αφού απαγορεύεται η γυναικεία παρουσία στη συγκεκριμένη περιοχή, εδώ και 1.000 χρόνια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Μωβ, η επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που προέδρευε της σύσκεψης, είχε μεταβεί εκεί με γένια και μουστάκια, για να μην αναγνωριστεί ως γυναίκα και αποκλειστεί από την συνεδρίαση, από τους ιερείς που φιλοξενούσαν τη σύνοδο και είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να φυλάσσουν το άβατο από οποιεσδήποτε πιθανότητες καταπάτησής του.

Σύμφωνα με άλλες αποκλειστικές πληροφορίες μας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλία με την κυρία Γεννηματά, στην οποία της ζητούσε επιμόνως τη συνταγή για την εξαφάνιση των γυναικών από τις θέσεις ευθύνης του κόμματος, γιατί, όπως είπε, ο ίδιος αδυνατεί να τις εξαφανίσει ακόμα, παρά τις συστηματικές προσπάθειές του και τις προόδους που έχει κάνει, έτσι έχει 14% γυναίκες στην κυβέρνησή του, οι οποίες στερούν υπουργικές καρέκλες από άνδρες του κόμματος. Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλο να έχει 17% μέλη στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, γιατί αυτό το ποσοστό αφαιρείται από τους άνδρες.

Στη σχετική συνομιλία, η κυρία Γεννηματά του απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα άνδρας ή γυναίκα στις θέσεις ευθύνης, γιατί αυτή πιστεύει στους άριστους. Και αφού οι άριστοι είναι άνδρες, δεν μπορεί να βάζει με τεχνητό τρόπο θέματα φύλου. Και η ίδια, τον διαβεβαίωσε ότι βγήκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι γιατί είναι γυναίκα, ούτε γιατί είναι κόρη του ζεύγους Γεννηματά, αλλά επειδή είναι άριστη.

Επιπλέον τον ενημέρωσε ότι πρόκειται να προσβάλει το νόμο της ποσόστωσης φύλου στις εκλογές κατά 1/3, τον οποίο μας έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί πιστεύει ότι είναι αναχρονιστικός και κάνει διακρίσεις εις βάρος των άξιων. Το ίδιο θα κάνει για την πρόνοια της ποσόστωσης φύλου στις διοικητικές θέσεις στο δημόσιο τομέα. Πρόσθεσε όμως ότι στην ενέργεια αυτή θα προβεί αργότερα, γιατί δεν θέλει να εκληφθεί ως αντιευρωπαϊκή πολιτική και ως προσπάθεια υπονόμευσης της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Στο προκείμενο ο Αλέξης Τσίπρας την διαβεβαίωσε ότι για τις εκλογές δεν πειράζει η πρόνοια του 1/3, γιατί μπορεί με τη μέθοδο της λίστας να βάζει τις γυναίκες σε μη εκλόγιμες θέσεις, οπότε ο ίδιος δεν θα στηρίξει τις προτάσεις της, γιατί έχει αρκετά κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για αντιευρωπαϊκή πολιτική, και δεν θα ήθελε να δώσει πατήματα σε κάτι που έτσι κι αλλιώς μπορεί να διαχειριστεί, όπως έκανε στις τελευταίες εκλογές.

Καταλήγοντας θέλω να κάνω την αυτοκριτική μου για την λανθασμένη πρόβλεψη που είχα κάνει στις 17 Ιουνίου, σε άρθρο μου στο Μωβ, όπου διαπραγματευόμουν το θέμα της εκλογής της κ. Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο κατέληγα:

“Έχω όμως και μια υποψία ότι μπορεί τώρα να ανακαλύψει η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα γυναικεία δικαιώματα και την άνοδο των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, αν θέλει να ξαναβάλει υποψηφιότητα, γιατί αν μάθει ότι οι γυναίκες είναι της μόδας, μπορεί να ελπίσει ότι αυτό θα την βοηθήσει”.

Όχι, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί. Η κ. Γεννηματά δεν αναφέρεται σε θέματα ισότητας και ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, τελεία και παύλα.

Σίσσυ Βωβού