Ποιες Είμαστε

Ποιες Είμαστε

 

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ: 

Η φεμινιστική μας συλλογικότητα ΤΟ ΜΩΒ έχει και νομικό πρόσωπο με τη μορφή σωματείου, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015.  Διαβάστε εδώ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΩΒ.

 

ΑΙΡΕΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ:

Οι εκλογές γίνονται κάθε δύο χρόνια. Μετά τις τελευταίες εκλογές, της 23ης Οκτωβρίου 2021, τα όργανα του σωματείου διαμορφώθηκαν ως εξής:

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Πρόεδρος: Μακρή Αλεξάνδρα

Αντιπρόεδρος: Βωβού Διονυσία (Σίσσυ)

Γραμματέας: Παναγιώτα (Πέννυ) Παραλίκα

Ταμίας: Σιατερλή Βαρβάρα (Βέρα)

Μέλη: Σπύρου Κατερίνα, Παλαμπουίκη Σοφία, Γκολιομύτη Αναστασία

 

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Ρωμανού Δήμητρα

Κώνστα Μαρία (Μάρω)

Κλαυδιανού Ασημίνα (Άση)

Αναπληρωματική: Τσουκαλά Πηνελόπη

 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Την 1η Αυγούστου 2014, άρχισε το ταξίδι της ηλεκτρονικής εφημερίδας γυναικείων δικαιωμάτων και γυναικείων θεμάτων ΤΟ ΜΩΒ tomov.gr, με καθημερινές αναρτήσεις. Η απήχησή του αυξήθηκε κατά τα χρόνια που λειτουργεί, γι’ αυτό και τον Απρίλιο του 2018 παραδίδουμε στο αναγνωστικό μας κοινό την ανασχεδιασμένη της μορφή, για να γίνει πιο δυναμική και πιο διαδραστική.

Στα χρόνια που πέρασαν φιλοξενήσαμε στις ηλεκτρονικές μας σελίδες θέματα ενημέρωσης, δικαιωμάτων, διεκδικήσεων, καθημερινής ζωής, ποιότητας ζωής, ισοτιμίας μεταξύ ντόπιων και μεταναστριών, σεξουαλικού προσανατολισμού,  ταυτότητας φύλου, ιδεολογικών αναλύσεων και μελετών, νομοθεσίας, συμβολής των γυναικών στην τέχνη και την επιστήμη, νέων γυναικών, βιβλίου, βιογραφιών, δραστηριοτήτων για τα γυναικεία δικαιώματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διεθνιστικής αλληλεγγύης, ειρηνιστικών, αντιπολεμικών και αντιμιλιταριστικών δραστηριοτήτων.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα παίζει το σημαντικό της ρόλο στην ενημέρωση για τις δραστηριότητες της φεμινιστικής ομάδας ΤΟ ΜΩΒ και άλλων γυναικείων και φεμινιστικών συλλογικοτήτων. Ακόμα, προβάλλουμε και ενημερώνουμε για γενικότερες δραστηριότητες στις οποίες μετέχει η φεμινιστική μας ομάδα, όπως αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, αντίστασης στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, αντιπολεμικές. Επίσης, σε ειδική στήλη αναρτούμε εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες γενικότερου φεμινιστικού ενδιαφέροντος.

Η ηλεκτρονική “εφημερίδα” μας, υπονομεύει και ανατρέπει τις υπάρχουσες πατριαρχικές νοοτροπίες, λογικές, στερεότυπα, ιεραρχίες και εξουσίες, και έχει έναν συνολικό λόγο για την κοινωνική αλλαγή, από τη σκοπιά της ισότητας των φύλων και του φεμινισμού. Στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική συνεισφορά της συντακτικής επιτροπής αλλά και υποστηρικτριών και υποστηρικτών.

Συνεχίσαμε από εκεί όπου αφήσαμε το «Φύλο Συκής» στα μέσα του Απρίλη 2014, αφού κάποιες από εμάς ήμασταν ιδρυτικά και δραστήρια μέλη της συντακτικής επιτροπής από την εκκίνησή του, τον Οκτώβρη του 2012, και άλλες στον κύκλο υποστηρικτριών του. Τα θέματα που είχαμε αναρτήσει στο Φύλο Συκής, τα έχουμε αναδημοσιεύσει στο Μωβ.

Στα πεντέμισυ χρόνια της συνολικής ηλεκτρονικής μας παρουσίας, αποδείχθηκε ότι και θέλουμε και μπορούμε να στηρίξουμε ένα φιλόδοξο εγχείρημα αυτού του είδους, και έχουμε πλέον δεδομένη την υποστήριξη πολλών γυναικών και κάποιων ανδρών για να εκπληρωθεί ο στόχος της δυναμικής παρουσίας του γυναικείου και φεμινιστικού λόγου στο δημόσιο χώρο.

Με τη δραστηριότητά μας αυτή επιβεβαιώνουμε από ένα ακόμα μετερίζι ότι δεν είμαστε αντικείμενα της πατριαρχικής εξουσίας, αλλά ενεργοί παράγοντες υπονόμευσής της, με σκοπό την πλήρη εξάλειψή της, την ισότητα των φύλων και την γυναικεία απελευθέρωση.

Καλούμε στη συνέχιση και διεύρυνση τόσο του κύκλου αναγνωστριών και αναγνωστών, όσο και στη συμβολή με υλικό για δημοσίευση.

Τα άρθρα και οι δημοσιεύσεις που αναρτούμε είναι συμβολές των μελών της συντακτικής επιτροπής ή άλλων γυναικών, αναδημοσιεύσεις θεμάτων από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και οι σημαντικές ανακοινώσεις γυναικείων οργανώσεων και άλλων συλλογικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε υποστηρίκτρια μπορεί να στέλνει ένα δικό της κείμενο ή να αλιεύει κάτι ενδιαφέρον που έχει δημοσιευθεί. Σημαντικό στοιχείο δημοσίευσης και διάδοσης είναι επίσης το Facebook, το οποίο ήδη ακολουθούν περισσότερα από 13.000 άτομα. Το Μωβ είναι δημοκρατική και πλουραλιστική εφημερίδα, με ανοιχτή πολιτική δημοσίευσης.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα-ιστότοπος διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα διάφορες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα γυναικεία δικαιώματα, ώστε η συντακτική μας κολλεκτίβα, μαζί με την ομώνυμη φεμινιστική μας συλλογικότητα, να συναντιέται με τον ευρύτερο κύκλο υποστηρικτριών και υποστηρικτών, και να είναι ανοιχτή για διεύρυνση.

Αναρτούμε θέματα σε τρεις γλώσσες εκτός της ελληνικής (Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά), με σκοπό να ενημερώνουμε κατά το δυνατόν γυναίκες στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν τα ελληνικά ή δεν τα γνωρίζουν καλά, αλλά επίσης να δικτυωνόμαστε με διεθνείς φεμινιστικές δραστηριότητες.

Κάθε θέμα που βάζουμε μεταφρασμένο το αναρτούμε επίσης στην γλώσσα στην οποία δημοσιεύθηκε, ενώ κάποια θέματα τα βάζουμε στις άλλες γλώσσες χωρίς να τα μεταφράζουμε.

Καλούμε τις φίλες και φίλους να συμβάλλουν στην δυναμική παρουσία και του διεθνούς τμήματος του «Μωβ».

Η συντακτική επιτροπή:

Σίσσυ Βωβού

Βέρα Σιατερλή

Αλεξία Τσούνη

Πέννυ Παραλίκα

Κατερίνα Πράπα

Bάσια Τσαμίχα

Πλέον την σελίδα μας στο Facebook την ακολουθούν πάνω από 30.000 άτομα, ενώ έχουμε και προφίλ στο Ιnstagram την οποία ακολουθούν πάνω από 2.800 άτομα.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ:

  • Ειρήνη Κόντου (Ιρέν) εθελοντικά από τις αρχές Απριλίου 2018 έως το τέλος του έτους
  • Ελένη-Μαρία Κομματά μέσω ΑΤΛΑΣ από τις 10/04/2019 έως 09/06/2019
  • Κλέα Δουμπλίδου (Κλέα) μέσω ΑΤΛΑΣ από 16/06/2020 έως 15/09/2020 και εθελοντικά έως σήμερα
  • Κατερίνα Πράπα εθελοντικά από 01/02/2021 έως σήμερα
  • Παρασκευή Ειρήνη Κυπαρίσση (Εύη) μέσω ΑΤΛΑΣ από 01/03/2021 έως 30/04/2021 και εθελοντικά έως σήμερα
  • Στυλιανή Τσέρρι (Στέλλα) μέσω ΑΤΛΑΣ από 01/03/2021 έως 31/05/2021 και εθελοντικά έως σήμερα
  • Βασιλική Τσαμίχα (Βάσια) μέσω ΑΤΛΑΣ από 01/07/2021 έως 31/08/2021 και εθελοντικά έως σήμερα
  • Φωτεινή Κατσίρα μέσω ΑΤΛΑΣ από 01/07/2021 έως 30/09/2021
  • Δημήτρης Καλατζής εθελοντικά από 01/09/2022 έως σήμερα

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Κολλεκτίβα εργασίας για την τεχνολογία ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ.


 

Η Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ» λειτουργεί ως Πανελλαδικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητο από πολιτικά κόμματα και κρατικούς φορείς.

Ως μέλος του Μωβ μπορείς κι εσύ να λαμβάνεις τακτική ενημέρωση και να παίρνεις μέρος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, έχοντας το δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύεσεις καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα αιρετά όργανα του Σωματείου.

Έτσι συμμετέχεις ενεργά και συνειφέρεις στην προώθηση και προστασία των σκοπών του Σωματείου που είναι:

1. η υποστήριξη των γυναικείων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων,

2. η εξάλειψη της έμφυλης βίας,

3. η υπεράσπιση της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού της γυναικείας υπόστασης και του γυναικείου σώματος,

4. η εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού,

5. η αποδοχή της διαφορετικότητας της άλλης/ άλλου,

6. η εξάλειψη της πατριαρχίας,

7. η υποστήριξη της κοινωνικής δικαιοσύνης σε κάθε της εκδοχή,

8. η υποστήριξη της ειρήνης και της αντίρρησης συνείδησης στη στράτευση, η αντίσταση στον πόλεμο, τον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό και το φασισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως,

9. η υποστήριξη δραστηριοτήτων προστασίας της φύσης.

Αν θες να γίνεις μέλος του Μωβ στείλε μας συμπληρωμένη την ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, την οποία μπορείς να βρεις εδώ σε DOC και σε PDF.