Σοφία Μπεκατώρου: πρώτη φορά γυναίκα Σημαιοφόρος της Ολυμπιακής ομάδας – και οι σκοτεινές πλευρές

Συντάσσουν η Βέρα Σιατερλή και Σίσσυ Βωβού

Σπάει η προκατάληψη στην τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων  του Ρίο και η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της Ολυμπιακής ομάδας, εκπροσωπείται από Σημαιοφόρο γυναίκα!
Επίσης,  καθώς η χώρα μας, τιμητικά, από τη διοργάνωση του 1928 εισέρχεται πρώτη στο στάδιο της διοργανώτριας χώρας είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που μία γυναίκα μπαίνει πρώτη στο στάδιο κατά την παρέλαση των χωρών στην τελετή έναρξης.
Η «χρυσή» Σοφία Μπεκατώρου γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Όπτιμιστ. Από τα Όπτιμιστ πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe όπου και παρέμεινε μέχρι το 1997. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης αξιωματικός του Στρατού Ξηράς. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο, ο οποίος είναι επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής.
Η Ελληνίδα ιστιοπλόος, αθλήτρια του Ν.Ο. Τζιτζιφιών Καλλιθέας και δύο φορές Ολυμπιονίκης (2004, 2008), έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470.[1] Μετά την αποχώρηση της Αιμιλία Τσουλφά άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο.

Είναι μέλος  της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2009. Η σταδιοδρομία της Σοφίας Mπεκατώρου στην ιστιοπλοΐα ξεκίνησε σε ηλικία οχτώ χρόνων.  Η Σοφία, αν και άρχισε την ιστιοπλοΐα ως χόμπι σύντομα την υιοθέτησε ως τρόπο της ζωής. Σε ηλικία 14 χρόνων ήταν πρωταθλήτρια Βαλκανίων και πανελληνιονίκης στην κατηγορία των όπτιμιστ.

Σήμερα η 39χρονη αθλήτρια που είναι και μητέρα δύο παιδιών σήκωσε στη τελετή έναρξης την Ελληνική σημαία, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ως Σημαιοφόρος της Ολυμπιακής ομάδας.
Η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε για το γεγονός ότι θα είναι Σημαιοφόρος:

703289
«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, τιμή που αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του γεγονότος ότι είμαι η πρώτη γυναίκα που θα είμαι σημαιοφόρος. Εχω πάρει μέρος σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες σε τρεις διαφορετικές κλάσεις και νιώθω ότι επιβραβεύεται η προσπάθεια μου όλα αυτά τα χρόνια.

Χαίρομαι επίσης, ότι παρά τα πολλά προβλήματα που υπήρχαν, κατάφεραν ως τώρα σχεδόν 90 αθλητές και αθλήτριες να εξασφαλίσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι σίγουρος ότι όλα τα παιδιά θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όχι μόνο για την τιμή που μου έγινε, αλλά για το γεγονός ότι η έμπνευση του Προέδρου της Σπύρου Καπράλου, το πρόγραμμα ‘Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο’, πήρε σάρκα και οστά και βοήθησε πάρα πολλούς αθλητές να καταφέρουν να κερδίσουν το εισιτήριο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»

Πηγές: http://www.hoc.gr, www.hellenicwind.gr, https://el.wikipedia.org, http://www.iefimerida.gr

Οι σκοτεινές πλευρές των Ολυμπιακών του Ρίο

Εκτός από την επιτυχία που σηματοδοτεί για την ισότητα των δύο φύλων το να βρεθεί για πρώτη φορά γυναίκα σημαιοφόρος, υπάρχουν πολλές σκοτεινές πλευρές, περισσότερες μάλιστα από προηγούμενες διοργανώσεις σε άλλες χώρες. Οι Ολυμπιακοί του Ρίο συνάντησαν μεγάλη αντίσταση από πλατύτατα τμήματα του λαού εδώ και χρόνια, από τότε που η Βραζιλία διεκδικούσε τη διοργάνωση.
Κύριο αίτημα των διαμαρτυρομένων ήταν ότι η Βραζιλία χρειάζεται κοινωνική πολιτική, για τους πάμπολλους φτωχούς και δυστυχισμένους κατοίκους της, και όχι πανάκριβες φιέστες. Η τότε πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, που θεωρείται προοδευτική, ήταν αυτή που “πέτυχε” να κερδίσει η χώρα της τους Ολυμπιακούς αγώνες, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή. Πλήθος σκανδάλων, όπως συνήθως, συνδέθηκε με τα ολυμπιακά έργα του Ρίο, και υπονόμευσε επίσης την ίδια την πρόεδρο, που εδώ και λίγους μήνες έχει αποπεμφθεί και χρέη προέδρου εκτελεί έκτοτε ο τότε αντιπρόεδρος, Μάικελ Τέμερ, μέχρι που να εκδικαστεί η αποπομπή της.
Είδαμε πριν λίγες μέρες την συνεχή μαζική προσπάθεια να σβηστεί η Ολυμπιακή Φλόγα, που άναψε στην Ελλάδα τον Απρίλη, και στη συνέχεια την περιέφεραν σε 325 μεγάλες και μικρές πόλεις της χώρας. Οι διοργανωτές των διάφορων διαμαρτυριών καλούσαν τους πολίτες να “υποδεχτούν” τη φλόγα με κουβάδες νερού, πράγμα που έγινε σε πάμπολλές περιπτώσεις, και μάλιστα σε μια περίπτωση κατάφεραν να την σβήσουν.Υπήρχαν συνεχείς συγκρούσεις με την αστυνομία και μεγάλη καταστολή, όπου κι αν εμφανίστηκε η φλόγα, μέχρι πριν λίγες μέρες που μπήκε στο ολυμπιακό στάδιο. Η αστυνομοκρατία και η καταστολή συνεχίζονται, και φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι το τέλος των αγώνων.

Τα οικολογικά προβλήματα που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι οξύτατα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τα σκουπίδια και τη μόλυνση “κάτω από το χαλί”. Οι κωπηλάτες, όπως ακούσαμε στις ειδήσεις, κωπηλατούσαν μέσα σε μολυσμένα και δηλητηριασμένα νερά.
Επίσης, χιλιάδες εργάτες έμειναν απλήρωτοι, γι’ αυτό και υπήρξε σαμποτάζ στις κατασκευές που έφτιαξαν.

rio_astunomia

Ακόμα και οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες έκαναν δημόσια διαμαρτυρία, όπως φαίνεται στο πανό που κρατούσαν το τέλος Ιουνίου, το οποίο λέει «Καλώς ήρθατε στην Κόλαση. Οι αστυνομικοί  και οι πυροσβέστες δεν πληρώνονται, όποιος έρθει στο Ριο Ντε Τζανέιρο δεν θα είναι ασφαλής» προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια των αγώνων.

Εμείς δεν γνωρίζουμε τι χρέη θα αφήσουν αυτοί οι Ολυμπιακοί στη Βραζιλία, γνωρίζουμε όμως το τεράστιο κόστος των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004, που τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους παράγοντες υπερχρέωσης της χώρας.