Aπαγόρευση του “μπουρκίνι” στις Κάννες

Παρουσίαση: Βέρα Σιατερλή

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου των Καννών, στη νοτιοανατολική Γαλλία, να απαγορεύσει στις πλαζ του δήμου τα «μπουρκίνι», δηλαδή τα γυναικεία μαγιό που αφήνουν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο.  Πολλές ενώσεις  κατηγορούν δήμαρχο των Καννών Νταβίντ Λινάρ για διαστρέβλωση της αρχής της κοσμικότητας και ότι τροφοδοτεί εντάσεις.
burkini-e1406209614891-1

Ο κ. Λινάρ, του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι», αποφάσισε στα τέλη Ιουλίου να απαγορεύσει την πρόσβαση στις παραλίες «οποιουδήποτε δεν έχει την σωστή περιβολή, η οποία δεν σέβεται τις ηθικές αρχές και την αρχή της κοσμικότητας». Μια ενδυμασία λουομένου που δηλώνει επιδεικτικά τη συμμετοχή σε μια θρησκευτική κοινότητα, την ώρα που η Γαλλία και οι τόποι λατρείας της αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, μπορεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη (…) κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να προληφθεί».
Έτσι απαγορεύονται στο εξής τα «μπουρκίνι» στις παραλίες των Καννών. … Ο δήμαρχος της κοσμοπολίτικης γαλλικής πόλης συσχετίζει τα μπουρκίνι, με το γεγονός ότι η Γαλλία είναι τρομοκρατικός στόχος και δήλωσε ότι τα μπουρκίνι είναι «σύμβολο εξτρεμισμού».
41471010509

«Ένδυση παραλίας που σηματοδοτεί επιδεικτικά τη συμμετοχή σε μία θρησκευτική κοινότητα, την ώρα που η Γαλλία και χώροι λατρείας είναι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, μπορεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη» αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα οδηγία της δημοτικής αρχής.
Στη γαλλική Ριβιέρα, όπως και ολόκληρη την Γαλλία, οι μνήμες από την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια είναι ακόμη νωπές.
Εκτός από την οδηγία για τα μπουρκίνι, ο δήμος των Καννών έχει εισάγει και διάφορα άλλα μέτρα ασφαλείας σε μια προσπάθεια, υποτίθεται, να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες για κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα σε κοσμοπολίτικη παραλία. Έτσι, στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνουν πλέον ακόμα και οι… μεγάλες τσάντες θαλάσσης!!

Η απαγόρευση αυτή των μαγιό που καλύπτουν όλο το σώμα “αφαιρεί από την αρχή της κοσμικότητας την ουσία της”, διαμαρτυρήθηκε η Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (LDH), η οποία σκοπεύει να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να ζητήσει ακύρωση της απόφασης αυτής, όπως άλλωστε και η επιτροπή κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία CCIF, η οποία εξέφρασε “βαθειά ανησυχία” όσον αφορά αυτήν την, όπως την χαρακτήρισε, “νέα επίθεση στις πιο θεμελιώδεις αρχές δικαίου”.

Μια τέτοια απόφαση απορρέει από μια “στρατηγική της έντασης”, κατήγγειλε παράλληλα η ένωση SOS racisme.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ,  σε  κάποιες ισλαμικές χώρες δεν μπορώ να κυκλοφορήσω «χωρίς μαντήλα», στην Γαλλία δεν μπορώ να πάω στο σχολείο «με μαντήλα» και τώρα στις Κάννες με μπουρκίνι. Τι θέλουν όλοι αυτοί από την κεφαλή και το σώμα μου; ΕΛΕΟΣ!

Πηγές:  http://www.inewsgr.com, http://www.ethnos.gr