Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Δουβλίνο υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση

Η κυβέρνηση θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την πλήρη απελευθέρωση των αμβλώσεων το 2017

Χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές έκαναν πορεία στο Δουβλίνο, όπως και Ιρλανδοί σε όλο τον κόσμο το Σάββατο 24/9 για να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να καταργήσει τους περιοριστικούς νόμους για τις εκτρώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η νομοθεσία στην καθολική Ιρλανδία είναι από τις πιο αυστηρές σε όλο τον κόσμο και τον επόμενο μήνα o πρωθυπουργός Enda Kenny θα ζητήσει τη γνωμοδότηση της συνέλευσης των πολιτών για το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να διευρύνει την πρόσβαση στην άμβλωση.
Οι διαδηλώτριες και διαδηλωτές βάδισαν μέσα στη βροχή σε κυβερνητικά κτίρια στο Δουβλίνο χτυπώντας τύμπανα και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “δικό μου το σώμα, δική μου και η απόφαση”.

“Είναι δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέξει και είναι γελοίο να λέμε ότι οποιοσδήποτε άλλος, η εκκλησία, το κράτος έχει το δικαίωμα να πει στην κάθε γυναίκα τι θα κάνει με το σώμα της” δήλωσε η 42χρονη Sal Roche πρώην δασκάλα χορού που πήγε στην πορεία με τον 2 ετών γιο της.

abortion

Η έκτρωση είναι ένα θέμα που διχάζει για δεκαετίες την Ιρλανδία, όπου μετά από ογκώδεις διαδηλώσεις και από τις δύο πλευρές, έγινε άρση μίας πλήρους απαγόρευσης το 2013, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν και η ζωή κάποιας γυναίκας ήταν σε κίνδυνο.

Αλλά οι κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν το θέμα υπό τον φόβο ότι θα έχαναν συντηρητικούς ψηφοφόρους και παρά το γεγονός ότι το 2015 η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τον γάμο ομοφυλόφιλων προσφεύγοντας στη λαϊκή ετυμηγορία.

Η Ιρλανδή υπουργός για τα Παιδιά Katherine Zappone είπε στο Reuters ότι η πιο κοντινή ημερομηνία για ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για τις εκτρώσεις, είναι το τέλος του 2017. “Ελπίζω ότι αυτό που κάνουμε σήμερα διασφαλίζει ότι θα γίνει δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα” είπε η ίδια που πήρε μέρος στην πορεία.

Οι αντίπαλοι της απελευθέρωσης των εκτρώσεων υποστηρίζουν ότι τα ίσα δικαιώματα της μητέρας και του αγέννητου μωρού της θα πρέπει να παραμείνουν και το σλόγκαν που ήταν γραμμένο σε ένα φορτηγό, έλεγε ότι “η έκτρωση είναι βία ενάντια στα μωρά και τις μητέρες”.

Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 20 πόλεις σε όλο τον κόσμο από το Γουέλινγκτον της Ν. Ζηλανδίας ως το Μόντρεαλ του Καναδά και υπάρχουν στα social media φωτογραφίες διαδηλωτών από το Λονδίνο, τη Μελβούρνη, το Βερολίνο και το Κατμαντού του Νεπάλ.

Στο Δουβλίνο, πολλοί ταξίδεψαν από όλη την Ιρλανδία, όπως η 32χρονη Paula Dennan, που έκανε οκτώ ώρες να φτάσει στην πρωτεύουσα από το Kerry. “Κάναμε πορεία για αλληλεγγύη στις 56 γυναίκες που ταξίδεψαν το 2015 στην Αγγλία και έδωσαν διευθύνσεις του Kerry” ανέφερε η Dennnan που ίδρυσε και την οργάνωση “Το Κerry είναι επιλογή”. Είναι αφιερωμένη στις 3.500 γυναίκες που ταξίδεψαν στην ιρλανδική θάλασσα το 2015.

“Άφησαν το Kerry για να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ήρθαμε εδώ για να τους δείξουμε ότι ο κόσμος είναι μαζί τους και αυτό πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση”.

Από Πρακτορείο Reuters – www.bankingnews.gr