Γυναίκες σκιτσογράφοι στο αραβικό κόσμο

Αίγυπτος

«Το πρόβλημα που συμβολίζει την πιο έντονη ανδρική κηδεμονία στις χώρες μας, είναι το ζήτημα των παντρεμένων γυναικών σε μικρή ηλικία” λέει η βραβευμένη αιγύπτια σκοτσογράφος χιουμορίστρια  Doaa el-Adl.

«Υπάρχει η τάση στους πλούσιους άντρες των χωρών του Κόλπου να ταξιδεύουν στις επαρχίες για να βρουν φτωχές Αιγύπτιες ως πρόσκαιρες συζύγους πολύ μικρότερές τους”.

Ως σκοτσογράφος του πολιτικού χιούμορ, χτυπάει αδυσώπητα τα θέματα ταμπύ όπως η αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η σεξουαλική παρενόχληση, η el-Adl στηλιτεύει συχνά τις αντιφάσεις και έτσι η ίδια καγηρογείται για βλασφημία.

 
image003

Την κόρη σου την έδειραν και την βίασαν – Ναι, αλλά ο βιαστής θέλει να την παντρευτεί – Ούφ, τη σώσαμε την τιμή μας

Τυνησία

«Όταν άρχισα να σκιτσάρω το έκανα ανώνυμα και όλος ο κόσμος υπέθετε ότι ήμουν άντρας” είπε η τυνήσια σκιτσογράφος Nadia Khiari.

“Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μια γυναίκα μπορούσε να σκιτσάρει, πολύ περισσότερο να κάνει περσόνες με χιούμορ και πνεύμα”.

Η Khiari είναι η δημιουργός του Willis της Τυνησίας, ενός γάτου με χιουμοριστικό σκίτσο που οι περιπέτειές του εισάγουν ειρωνικό σχολιασμό στη μετεπαναστατική Τυνησία.

image004
Μαρόκο

Η Riham Elhour, ήταν η πρώτη σκιτσογράφος-χιούμορ που δημοσίευσε στον μαροκινό τύπο. Γεννήθηκε στις 8 Μάρτη, την διεθνή ημέρα των γυναικείων δικαιωμάτων, και λέει ότι “γεννήθηκε φεμινίστρια”. Αυτό που άρχισε σαν χόμπι όταν ήταν παιδί, έγινε επάγγελμα όταν κέρδισε το Βραβείο της Ουνέσκο, εδώ και 15 χρόνια. Την κόρη σου την έδειραν και την βίασαν – Ναι, αλλά ο βιαστής θέλει να την παντρευτεί – Ούφ, τη σώσαμε την τιμή μας

Το θέμα που διάλεξε για το σκίτσο της είναι το ταξίδι στο εξωτερικό, και τον αριθμό των Μαροκινών που χρησιμοποιούν το νόμο για να εμποδιζουν τις γυναίκες τους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους νόμους της ανδρικής κηδεμονίας στο Μαρόκο μεταρρυθμίστηκαν το 2004 και το 2014, οι γυναίκες ακόμα χρειάζονται με βάση τους νόμους την επίσημη άδεια του συζύγου για να φύγουν από τη χώρα αν θέλουν να πάρουν μαζί τα παιδιά τους. Οι άνδρες το χρησιμοποιούν αυτό για να ελέγχουν τη ζωή των γυναικών, λέει η Elhour.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-38103902#afterFlash