Η νομπελίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι δωρίζει 50 000 $ σε σχολεία της Γάζας

Είδηση από την Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz:

Η νεαρή Πακιστανή που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση χάρισε ολόκληρο το ποσό του Παγκόσμιου Βραβείου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στα σχολεία της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, που καταστράφηκαν στον πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού.

Η Μαλάλα Γουσαφζάι, η 17χρονη Πακιστανή που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν Ταλιμπάν επειδή υπερασπίστηκε δημόσια το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε ότι θα χαρίσει τα 50 000 δολάρια που δέχτηκε για το Παγκόσμιο Βραβείο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την ανοικοδόμηση των σχολείων του ΟΗΕ που υπέστησαν ζημιές κατά τη σύρραξη του περασμένου καλοκαιριού στη Γάζα.

Λέει ότι τα χρήματα θα διατεθούν από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες για να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν 65 σχολεία στη διάρκεια των 50 ημερών πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Τα αθώα παιδιά της Παλαιστίνης έχουν υποφέρει υπερβολικά και για πολύ» είπε η Γουσαφζάι, που κέρδισε φέτος το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη δράση της στο Πακιστάν. «Πρέπει να εργαστούμε όλοι, ώστε τα αγόρια και τα κορίτσια της Παλαιστίνης και όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν ποιοτική εκπαίδευση σε ασφαλές περιβάλλον. Επειδή χωρίς μόρφωση δε θα υπάρξει ποτέ ειρήνη. Ας ενωθούμε για την ειρήνη και την εκπαίδευση επειδή μαζί είμαστε πιο ισχυροί.»

Ο γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών, Πιερ Κράχενμπουλ, είπε ότι η αναγνώριση από κάποια «που έχει αγωνιστεί με τόσο θάρρος για το θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση» θα τονώσει το ηθικό των 250 000 μαθητών και μαθητριών και των 9000 εκπαιδευτικών στα σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα.

«Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων μοιράζεται τη βαθιά πεποίθηση ότι η εκπαίδευση είναι σημαντικό μέσο για να υπερνικήσουν νέα αγόρια και κορίτσια την απομόνωση, τον αποκλεισμό και την καταπίεση», δήλωσε ο Κράχενμπουλ. Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για να βελτιωθούν οι προοπτικές για το μέλλον είναι αξία βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Παλαιστινίων.»