Η λιτότητα δε λειτουργεί!

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών στέκεται αλληλέγγυο στις αδελφές οργανώσεις στην Ελλάδα.

www.womenlobby.org

Βρυξέλλες, 24 Ιουνίου. Μήνυμα από τα μέλη μας στην Ελλάδα:

“Σας ευχαριστούμε όλες για την αλληλεγγύη σας. Εμείς, οι γυναίκες της Ελλάδας χρειαζόμαστε να ακουστεί η φωνή μας και το μανιφέστο μας.

Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας. Μετά από πέντε χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας, η ανεργία των νέων γυναικών ανέβηκε στο 64%. Οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων και η κατάργηση δομών πρόνοιας ώθησαν τις γυναίκες να επιστρέψουν στο σπίτι.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να παλέψουμε για την Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε: μια Ευρώπη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πολίτες της, που σέβεται τις θυσίες των γυναικών και των αντρών.”

Εκ μέρους του συντονιστικού Ελλάδας, Μίκα Ιωαννίδου.


Διαβάστε το προφίλ της Ελλάδας στη δημοσίευσή μας «Λιτότητα στην Ευρώπη, οι συνέπειες για τις γυναίκες», από την Ιωάννα Μαγκανάρα.

Η Ιωάννα Μαγκανάρα είναι μέλος των κινημάτων για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 80 και ο κατάλογος των επιτευγμάτων της είναι μακρύς. Ανάμεσα σε άλλα, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς συναντήσεις και έχει διεξάγει έρευνες στον τομέα της κοινωνιολογίας. Η εικόνα που παρουσιάζει για την κατάσταση στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό μοιάζει πολύ με τη γενικότερη εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα ειδικά χαρακτηριστικά.

…………………

«Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη, πρώτα χτυπήθηκαν σκληρότερα οι άντρες από την κρίση, καθώς αυτή έπληξε τον ιδιωτικό τομέα και τον κατασκευαστικό τομέα, όπου υπερεκπροσωπούνται οι άντρες. Όταν εφαρμόστηκαν μέτρα λιτότητας, κυρίως στον δημόσιο τομέα, μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι γυναίκες.»

«Υπήρξε έλλειψη κατανόησης για τις συνέπειες που θα είχαν τα μέτρα λιτότητας. Πρέπει να υπάρξουν καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις στο μέλλον. Είναι επίσης σημαντικό στις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων να μη βλέπουμε τις γυναίκες ως ευάλωτα αντικείμενα αλλά ως ενεργούς παράγοντες αλλαγών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων».

Από τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών www.womenlobby.org

Μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή