La Via Campesina: Ημέρα δράσης ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Δελτίο Τύπου της οργάνωσης Via Campesina για την 25η Νοέμβρη 2014

Τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Δράσης ενάντια στη βία κατά των γυναικών, η Via Campesina και πάλι καταγγέλλει τη δομική βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθημερινά και που αποσιωπάται συστηματικά, καθώς εμφανίζεται ως φυσική κατάσταση, και γίνεται αόρατη από την πατριαρχική, καπιταλιστική κοινωνία.

Το 2008, στην 5η Συνδιάσκεψή της, η Via Campesina ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, τόσο ως μια επείγουσα έκκληση για κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική αλλαγή στους λαούς, στις κοινότητες, και σε οργανισμούς, αλλά και ως πρόκληση για την κοινωνία στο σύνολό της, για την υλοποίηση μιας πολιτιστικής μεταμόρφωσης με στόχο να ξεπεραστούν οι σχέσεις ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η βία και η καταπίεση σε βάρος των γυναικών υπήρχε στις προ-καπιταλιστικές κοινωνίες, αλλά από την έναρξη του καπιταλισμού η βία σε όλες τις μορφές της – πολιτική, οικονομική, σωματική και ψυχολογική – έχει ενταθεί. Σήμερα, η βία κατά των γυναικών εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, τις γενιές, και τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, επηρεάζοντας τόσο τις γυναίκες των αστικών περιοχών όσο και τις γυναίκες της υπαίθρου.

Για τη Via Campesina, η βία που βιώνουν σήμερα οι γυναίκες της υπαίθρου σχετίζεται άμεσα με την βιομηχανία μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και τις καπιταλιστικές μεθόδους παραγωγής, οι οποίες εκμεταλλεύονται και εκδιώκουν τις αγρότισσες που εγγυώνται ιστορικά τη διατροφική αυτάρκεια για τους λαούς τους, και είναι αυτές που φροντίζουν τη διάσωση της προγονικής γνώσης – τόσο σε σχέση με την παραγωγή τροφίμων όσο και με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η βιομηχανία μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων είναι στρατηγική του πατριαρχικού καπιταλισμού στην ύπαιθρο, που αγνοεί το βασικό ρόλο των γυναικών στην αγροτική γεωργία. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες καταπίεσης, διακρίσεων, και έχουν αυξήσει τη βία κατά των γυναικών της υπαίθρου.

Στις 25 Νοέμβρη του 2014, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο καλούμε σε μια ημέρα κινητοποίησης και καταγγελίας, προκαλώντας εμάς τις ίδιες σε ενίσχυση των μορφών αντίστασης και πάλης, για να καταφέρουμε την οριστική ρήξη από τη σιωπή που μας έχει επιβληθεί από την καπιταλιστική πατριαρχική υποκρισία και για να δημιουργήσουμε νέες ανθρώπινες σχέσεις.

Το πολιτικό μας πρόγραμμα, ως Via Campesina είναι να κατασκευάσουμε ένα νέο όραμα για την κοινωνία, που θα βασίζεται στις αρχές του σεβασμού, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της ελευθερίας, το οποίο θα συνδέεται με τους αγώνες για τη γη, το νερό, τους σπόρους, την ουσιαστική μεταρρύθμιση γης, τη διατροφική αυτάρκεια, με δικαιοσύνη ανάμεσα στα φύλα, και για την αξιοπρέπεια των αγροτικών πληθυσμών.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ

Μετάφραση: Χριστίνα Κούρκουλα

viacampesina.org