20 γυναίκες εκλέχθηκαν στη Σαουδική Αραβία

Έχουμε γράψει αρκετά για τη συμμετοχή των γυναικών στη Σαουδική Αραβία στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Ήταν όμως παραδρομή που εμείς, όπως και πολλά άλλα Μίντια αναφέραμε ότι 1 γυναίκα εκλέχθηκε. Αυτό αναπαράχθηκε με βάση την ανακοίνωση μιας τοπικής εκλογικής επιτροπής, πριν μετρηθούν όλα τα αποτελέσματα.

Το σωστό είναι ότι εκλέχθηκαν 20, και είναι από κάθε μεριά της χώρας, σε πόλεις και απομακρυσμένα χωριά. Στην πρωτεύουσα Ριάντ εκλέχθηκαν 4, μια εκλέχθηκε στη Μεντίνα και άλλες σε πόλεις και κωμοπόλεις της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ενημέρωση από αξιόπιστη διεθνή φεμινιστική λίστα.

Να σημειώσουμε ότι στους εκλογικούς καταλόγους είχαν εγγραφεί πολύ λίγες γυναίκες, όπως είχε συμβεί και σε πολλές άλλες χώρες στο παρελθόν, και στην Ελλάδα επίσης την πρώτη φορά που μπορούσαν βάσει νόμου να ψηφίζουν οι γυναίκες. Οι εγγεγραμμένοι άνδρες ήταν 1,35 εκατομμύρια, ενώ οι εγγεγραμμένες γυναίκες ήταν μόνο 130.000, από τις οποίες ψήφισαν οι 106.000. Η γενική συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν 47%, οπότε, με βάση τους ανωτέρω αριθμούς, οι γυναίκες είχαν συγκριτικά μεγαλύτερη συμμετοχή.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετές από τις υποψήφιες πρότειναν να αυξηθούν οι παιδικοί σταθμοί, ώστε οι μητέρες εργαζόμενες να έχουν περισσότερο χρόνο, επίσης πρότειναν κέντρα νεότητας για σπορ και πολιτιστικές δραστηριότητες, τη βελτίωση των δρόμων και το πρασίνισμα των πόλεων.

Σίσσυ Βωβού