8 Μάρτη 2018 – Παγκόσμια ημέρα γυναικείων δικαιωμάτων

Ανακοίνωση του Μωβ για τις 8 Μάρτη

Σε όλο τον κόσμο, αγωνιζόμαστε με διαδηλώσεις και απεργίες

►    Αγωνιζόμαστε εναντίον της πατριαρχίας, διεκδικούμε ισότητα δικαιωμάτων, υποστηρίζουμε τα γυναικεία δικαιώματα κάθε μορφής, αντιστεκόμαστε στις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
►    Απαιτούμε έναν κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη σε Βορρά και Νότο, σε Ανατολή και Δύση.
►    Αγωνιζόμαστε για την ίση αμοιβή για ίση εργασία, για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα γυναικών και ανδρών.
►    Αγωνιζόμαστε για δουλειά για όλες και όλους, με σταθερή απασχόληση και ασφάλιση.
►    Αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό των διακρίσεων στις προσλήψεις, για ισότιμη πρόσβαση στις προαγωγές στους χώρους εργασίας.
►    Αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση και την έμπρακτη στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας, που στη συντριπτική πλειοψηφία ο μονογονέας είναι η μητέρα, ώστε οι δικαστικές αποφάσεις για τη διατροφή να βγαίνουν σε δύο μήνες και όχι σε δύο χρόνια και το κριτήριο για την πρόσληψη στο δημόσιο να μην είναι η γονική μέριμνα αλλά η ουσιαστική επιμέλεια. Μονογονείς δεν είναι μόνο οι χήρες.
►    Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα  των γυναικών ΑμεΑ, ή με παιδιά  ΑμεΑ, που βιώνουν μεγαλύτερες διακρίσεις όχι μόνο σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, αλλά και σε σχέση με τους άντρες με αναπηρία.
►    Διαμαρτυρόμαστε για τη μάστιγα απολύσεων εγκύων γυναικών, διεκδικούμε επίδομα κύησης-μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες, και αυτές με μπλοκάκια που αποκλείονται από το επίδομα αυτό και, ακόμα χειρότερα, απολύονται όταν μείνουν έγκυες ή δεν επαναπροσλαμβάνονται μετά την λήξη της άδειας.
►    Καταγγέλλουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δεν προστατεύει πλέον τις έγκυες όταν γίνονται ομαδικές απολύσεις.
►    Υποστηρίζουμε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες πολλών δημοσίων οργανισμών για τις άμεσες προσλήψεις, χωρίς εργολάβους, με σύμβαση εργασίας και ανεξαρτήτως εθνικότητας.
►    Στηρίζουμε τον αγώνα που κάνουν οι χήρες ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου, που τις βυθίζει στη φτώχεια.
►    Δεν δεχόμαστε η κρίση να γίνεται δικαιολογία για την υπονόμευση των γυναικείων δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και διεθνώς.
►    Αγωνιζόμαστε ενάντια στο σεξισμό και την έμφυλη βία, απαιτούμε σχετική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και αντίστοιχα προγράμματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
►    Απαιτούμε την άμεση κύρωση και πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία μόλις υποβλήθηκε στη Βουλή για κύρωση, μετά από καθυστέρηση πολλών χρόνων, και μετά από συντονισμένες πιέσεις πολλών γυναικείων οργανώσεων. Επίσης, την κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 339 του Π.Κ. που απαλλάσσει τους βιαστές ανηλίκων εάν παντρευτούν τα θύματά τους.
►    Αγωνιζόμαστε για την ισότητα ντόπιων και μεταναστριών γυναικών, για τακτικές διαδικασίες νομιμοποίησης και απόδοση ιθαγένειας.
►    Αγωνιζόμαστε μαζί με τις γυναίκες πρόσφυγες για το δικαίωμά τους να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στις χώρες όπου διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα, με έμφαση στην πρόληψη της έμφυλης βίας, για το δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση για κορίτσια και αγόρια εξίσου, για το δικαίωμα στο άσυλο λόγω πολέμου, δίωξης ή έμφυλης βίας. Διαμαρτυρόμαστε για τη συχνή, αυξανόμενη και επαναλαμβανόμενη έμφυλη βία, την οποία διαπιστώνουν όλες οι εκθέσεις αξιόπιστων διεθνών οργανισμών για τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών προσφύγων στην Ελλάδα.
►    Στηρίζουμε τα αιτήματα των φυλακισμένων μωρομάνων.

►    Στηρίζουμε τις γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και εξακολουθούν να είναι διπλά στιγματισμένες και περιθωριοποιημένες. 

►    Αγωνιζόμαστε για την αθώωση των γυναικών που τραυμάτισαν ή σκότωσαν σε κατάσταση αυτοάμυνας, και ζητούμε σχετική νομική ρύθμιση.

Αγώνας και αλληλεγγύη χωρίς σύνορα, ανεξάρτητα από εθνικές, θρησκευτικές ή άλλες ταυτότητες!

Σήμερα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου οργανώνονται εκδηλώσεις με αφορμή τη συμβολική ημέρα που καθιερώθηκε από το 1911, να τιμώνται οι γυναικείοι αγώνες, ενώ σε πολλές χώρες, για δεύτερη χρονιά, έχει ανακοινωθεί κάποιας μορφής απεργία των γυναικών από εργασιακά και οικιακά καθήκοντα.

Το γυναικείο κίνημα είναι σε άνοδο από τη στιγμή της εκλογής του μισογύνη και ανοιχτά σεξιστή Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα από τις 21 Ιανουαρίου 2017, με τα εκατομμύρια των γυναικών σε όλο τον κόσμο να απαιτούν ισότητα, δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι καιρός να μπει τέρμα στην πατριαρχία που κυριαρχεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Συμμετέχουμε στο κίνημα καταγγελίας της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία που ξεκίνησε από τις διάσημες γυναίκες του Χόλυγουντ, και σήμερα επεκτείνεται σε όλους τους εργασιακούς κλάδους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Λέμε τέρμα στην πατριαρχία που κυριαρχεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στην Αθήνα, καλούμε στην ενωτική συγκέντρωση-πορεία γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων – Πέμπτη 8 Μάρτη, 6 μ.μ. Πλατεία Κλαυθμώνος.

https://www.facebook.com/events/1847403121965986/

Το Μωβ – Φεμινιστική συλλογικότητα
web: https://tomov.gr – e-mail: info@tomov.gr – facebook: tomov.gr – τηλ. 6971880268