Μαθήτριες και μαθητές στην Ευρώπη ξεσηκώνονται για το κλίμα

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Μαθητές και φοιτητές βγήκαν χθες στους δρόμους αυτή τη φορά για να διαδηλώσουν για το κλίμα. Ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές επιβλαβών αερίων κατά 4% ετησίως σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

Πολίτες της Ευρώπης – Ξεσηκωθείτε για το κλίμα (παλιότερη διαδήλωση)

Η κινητοποίηση σηματοδοτεί την προσχώρηση της γαλλικής νεολαίας στο κίνημα «Fridays for future» δηλαδή «Παρασκευές για το μέλλον» που ξεκίνησε από τη Σουηδία και τη 16χρονη Γκρέτα Θούνμπεργκ και ήδη έχει κερδίσει χιλιάδες νέους σε πολλές χώρες. Βασικό αίτημα να αναλάβουν οι ηγέτες, δράσεις υπέρ του κλίματος.

Στη Γαλλία, με το μανιφέστο το αίτημα είναι συγκεκριμένο: Ζητούν «δέσμευση για ετήσια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 4% ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία των Παρισίων».
Δίνουν στην κυβέρνηση περιθώριο μιας εβδομάδας. Εάν δεν υπάρξει απάντηση, θα αναλάβουν δράση πολιτικής ανυπακοής για την επόμενη Παρασκευή, παράλληλα με νέα υποβολή του αιτήματος τις επόμενες Παρασκευές.

«Μπροστά στην καταστροφή, είναι η μόνη επιλογή για το μέλλον και δεν χωράει αποτυχία» φωνάζουν οι νέοι. Για την ώρα πάντως το κίνημα στη Γαλλία είναι διστακτικό και η πολιτική ανυπακοή δεν μοιάζει να έχει εξασφαλίσει τη γενική συναίνεση.

Αγαπώ την μητέρα (Γη)

Θα συμμετέχουν όμως στην παγκόσμια σχολική απεργία στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με το κάλεσμα της νεαρής Σουηδέζας. Μαζί και 40 γαλλικές πόλεις όπου προετοιμάζονται για δράσεις.

Έξω από σχολείο στη Βρετανία

Χιλιάδες Βρετανοί μαθητές απείχαν από τα μαθήματα για να διαδηλώσουν για το κλίμα

Την ίδια ώρα, Χιλιάδες Βρετανοί μαθητές απείχαν χθες (15/2) από τα μαθήματά τους, αξιώνοντας την ανάληψη δράσης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, με το πρωθυπουργικό γραφείο να διατυπώνει από τη μία ήπιες επιπλήξεις σε βάρος τους, διότι αναστάτωσαν το σχολικό πρόγραμμα, από την άλλη η υπουργός Ενέργειας και ακτιβιστές να εκφράζονται με εγκωμιαστικά λόγια για την πρωτοβουλία τους.

Με συνθήματα όπως «Η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από την εργασία για το σπίτι» και «Ας ενεργήσουμε τώρα για το μέλλον μας», οι νεαροί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις.

Σώστε τον πλανήτη μας

«Η δασκάλα μου είπε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να βγαίνουν έξω, όμως εμείς βγήκαμε, διότι είναι σημαντικό» είπε στο Reuters ο 11χρονος Ρίο.

Μια εκπρόσωπος τύπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επισήμανε ότι αν και η κυβέρνηση χαιρετίζει τη δέσμευση των μαθητών, η αναταραχή που προκάλεσαν στα σχολεία και στα μαθήματά τους θα εγείρει δυσκολίες στους δασκάλους.

Εντούτοις, η υπουργός Ενέργειας Κλερ Πέρι ανέφερε ότι είναι «απίστευτα περήφανη» για τη βρετανική νεολαία, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους «μαθητές του σήμερα, το μέλλον των οποίων διακυβεύεται».

Για το μέλλον μας. Δεν υπάρχει Δεύτερος πλανήτης

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, 224 ακαδημαϊκοί από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και άλλα πανεπιστήμια γνωστοποίησαν, σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Guardian, ότι στηρίζουν τους μαθητές.

«(Όσοι συμμετέχουν στην αποχή) έχουν κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένοι για το μέλλον που εμείς θα τους κληροδοτήσουμε, εάν δεν ληφθεί συμμετρική και επείγουσα δράση» έγραψαν χαρακτηριστικά.

Οι διαδηλώσεις στη Βρετανία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος ‘School Strike 4 Climate’, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Θάνμπεργκ πήρε την πρωτοβουλία να διαδηλώνει έξω από το κοινοβούλιο της χώρας κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων. Η Θάνμπεργκ, με άναρτησή της στο Twitter, επισήμανε σχετικά με τη σημερινή κινητοποίηση:

«Η πρωθυπουργός λέει ότι οι μαθητές που κάνουν αποχή χάνουν χρόνο διδασκαλίας. Αυτό ισχύει. Όμως, οι πολιτικοί, εξαιτίας της έλλειψης δράσης, έχασαν 30 χρόνια. Είναι χειρότερο».

ΠΗΓΗ: CIRCOGRECO 16-2-19

Στην πρώτη φωτογραφία, η 15χρονη Γκρέτα διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο