Διαμαρτυρία υπέρ της έκτρωσης σε ιατρείο – 27 προσαγωγές

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Στις 20-3-19 έγινε διαμαρτυρία γυναικών σε ιατρείο γυναικολόγου, η οποία είναι δημοσίως γνωστή, από τις δικές της δηλώσεις, ως φονταμενταλίστρια εναντίον των εκτρώσεων, στο Χολαργό.

Χαρακτηριστικά, σε δημόσια ομιλία της πριν λίγους μήνες, σε σχετική σκοταδιστική εκδήλωση, υποστήριξε ότι η έκτρωση είναι φόνος και ότι η αντισύλληψη επίσης είναι φόνος. Μάλιστα μετά από διαμαρτυρίες πολιτών με πανό που ήθελαν να μπουν στην αίθουσα τότε για να πούνε την αντίθετη άποψη, κλήθηκε η αστυνομία.

Μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την έκτρωση, σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο, τον Σεπτέμβρη του 2017 μπροστά στη Βουλή.

Αυτό έκανε επίσης η συγκεκριμένη γιατρός όταν μπήκαν μερικές δεκάδες γυναικών στο ιατρείο της, κάλεσε την αστυνομία, η οποία προσήγαγε 27 γυναίκες και τις μετέφερε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Μάθαμε ότι σύντομα τις άφησαν ελεύθερες.

Κατά τη διαμαρτυρία, οι γυναίκες πέταξαν τρικάκια που έγραφαν: «οι μήτρες είναι δικές μας, τις κάνουμε ότι θέλουμε». Δεν γνωρίζουμε αν η διαμαρτυρία ήταν οργανωμένη από κάποια ομάδα, δεν φάνηκε κάποια υπογραφή.

Πολύ δίκαια η διαμαρτυρία, και εμείς από το Μωβ μαζί με πολλές άλλες φεμινιστικές συλλογικότητες έχουμε κάνει κινητοποιήσεις, είτε σε αλληλεγγύη προς γυναίκες που αγωνίζονται σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ισπανία, είτε για την εφαρμογή του ελληνικού νόμου, για απρόσκοπτη διεξαγωγή της έκτρωσης από τα δημόσια νοσοκομεία. Να σημειώσουμε ότι οι δικές μας διαμαρτυρίες έχουν μια άλλη μορφή, και μάλιστα πιστεύουμε ότι η είσοδος σε ένα ιατρείο δεν είναι κατάλληλος τρόπος, ενώ θα μπορούσαν να σταθούν απέξω και να καταγγέλλουν μπροστά στις γυναίκες που θα περνούσαν τις μισογύνικες αντιλήψεις και πρακτικές της συγκεκριμένης γυναικολόγου, που δυστυχώς δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να ενοχοποιήσει τις γυναίκες όταν σκέφτονται για μια εγκυμοσύνη.

Ιστορική φωτογραφία από κινητοποίηση για την έκτρωση, και απαίτηση να θεσμοθετηθεί, από το τότε δυναμικό φεμινιστικό κίνημα. Ο αγώνας αυτός δικαιώθηκε.

Με την ευκαιρία να επαναλάβουμε ότι η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο του 1986, μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης, και πρέπει να εκτελείται χωρίς καθυστέρηση από τα δημόσια νοσοκομεία όταν ζητηθεί. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές γυναίκες που αγνοούν αυτό το νόμο, που αποτέλεσε μια κατάκτηση μακροχρόνιων αγώνων του φεμινιστικού κινήματος.

Ακόμα χειρότερα, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει άρνηση εκτέλεσης της επέμβασης αυτής από κάποια νοσοκομεία, με διάφορες δικαιολογίες, κάτι που έχουμε καταγγείλει και πρέπει διαρκώς να καταγγέλλουμε στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας.

Η αρχική φωτογραφία είναι από διαμαρτυρία μπροστά στην ισπανική πρεσβεία το 2014, κάτω από δριμύ ψύχος, όταν είχε υποβληθεί στο ισπανικό κράτος νομοσχέδιο για την αλλαγή του νόμου για την έκτρωση και τον περιορισμό του δικαιώματος. Τότε είχαν οργανωθεί πανευρωπαϊκά εκδηλώσεις αλληλεγγύης.