ΟΤΑΝ Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ

Γράφει η Λ.Κ.

Εδώ και 2 χρόνια στην ελληνική τηλεόραση, σε ιδιωτικό κανάλι, προβάλλεται σήριαλ στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης με μεγάλη επιτυχία. Προβάλλονται 4 επεισόδια την εβδομάδα διάρκειας 2 ωρών. Δεν θα μας απασχολούσε- γιατί σαπουνόπερες προβάλλονται διεθνώς στην τηλεόραση- αν δεν προσομοίαζε «φρικτά» στην πραγματικότητα. Παλαιότερα υπήρχε η υποσημείωση ότι πρόσωπα και καταστάσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τώρα ούτε καν αυτή η «προειδοποίηση»

Θα προσπεράσουμε ότι οι περισσότεροι «ήρωες» στο σήριαλ είναι νέοι, ωραίοι και πλούσιοι. Εφοπλιστές του Λονδίνου (που διακινούν όπλα), επιχειρηματίες στην Αίγινα και στα Μετέωρα. Τουρισμός, καλλιέργεια τρούφας, security, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, δασκάλες χορού, να ποια είναι τα επαγγέλματα που ευημερούν στην ελληνική κοινωνία.

Η φρικτή πραγματικότητα στην οποία αναφερθήκαμε είναι ένας πρωταγωνιστής, serial killer με το όνομα Ορφέας.  Τόσο οι σεναριογράφοι του σήριαλ όσο και ο «κατά συρροήν» δολοφόνος της Κύπρου– Ορέστης το διαδικτυακό του όνομα–, εμπνέονται από την αρχαία Ελλάδα! ( Στην Κύπρο είναι και στρατιωτικός).

Αξίζει να περιγράψουμε πώς παρουσιάζεται αυτός ο δολοφόνος γυναικών. Έχει ψυχικά τραύματα γιατί η μητέρα του σκότωσε τον πατέρα του. Θεωρεί όλες τις γυναίκες που απατούν τους άντρες τους «τσούλες» και έχει αναλάβει το ρόλο του τιμωρού. «Κατά τα άλλα» συνεχίζει να ζει με τη γυναίκα του, τα πεθερικά του, ο κοινωνικός του περίγυρος τον αποδέχεται, σώζει με αυτοθυσία ένα μικρό παιδί από πνιγμό, εξαπατά τις γυναίκες ψυχολόγους που τον παρακολουθούν (η μία μάλιστα είναι ένα από τα θύματά του), περιπαίζει την αστυνομία στέλνοντας μετά από κάθε φόνο και ένα μήνυμα στη γυναίκα αστυνόμο που έχει αναλάβει τις εξιχνιάσεις των γυναικοκτονιών!!

Οι δολοφονίες που έχει διαπράξει είναι πάνω από10 και όταν συλλαμβάνεται – επιτέλους – και καταδικάζεται, δραπετεύει και συνεχίζει τους φόνους! Παράλληλα συνεργάζεται με φιλόδοξη δημοσιογράφο (θέλει να έρθει από τοπικό κανάλι των Τρικάλων σ’ ένα μεγαλύτερο στην Αθήνα) για να γράψει τη βιογραφία του!!

Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ αλλά οι σεναριογράφοι συνεχίζουν παρ’ όλο που ξέρουμε ότι στην τέχνη ο καλύτερος σεναριογράφος είναι η ίδια η ζωή. Στη εξέλιξη της υπόθεσης ο serial killer μαθαίνει ότι έχει γιό (τη μητέρα του οποίου σκότωσε)… Έ, αυτός ο γιός διαπράττει φόνους! Σκοτώνει γυναίκες –τουλάχιστον 5 μέχρι τώρα– τις οποίες όμως δεν τις σφάζει σαν πασχαλινά αρνιά όπως ο πατέρας του, «απλώς» τις πνίγει γιατί φοβάται το αίμα… Και μάλιστα αναρωτιέται αν φταίει το DNA του πατέρα του! Περιττό να προσθέσουμε ότι είναι και αυτός ο δολοφόνος γυναικών νέος, όμορφος, αξιαγάπητος και τραγουδιστής Rock!!

Θα μπορούσαν τα γεγονότα στη Ρόδο να προβληματίσουν τους σεναριογράφους του σήριαλ αλλά φαίνεται ότι η επαφή με την ελληνική πραγματικότητα τους αφήνει αδιάφορους, συνεχίζοντας να προβάλλουν δύο άντρες να σκοτώνουν γυναίκες σαν τις μύγες. Λέτε να φταίει το DNA;

Τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο –μέρος του σήριαλ γυρίζεται στην Κύπρο– και οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στο φως για τη δράση του δολοφόνου γυναικών «Ορέστη» θα προβληματίσουν τους σεναριογράφους ή θα εξακολουθούν να εμπνέονται από τη ζωή; Τέσσερις φορές την εβδομάδα οι τηλεθεατές παρακολουθούν το σήριαλ και μετά πέφτουν να κοιμηθούν «τον ύπνο του δικαίου»

Όταν στα τέρατα δίνουμε ανθρώπινο πρόσωπο συνηθίζουμε τα τέρατα.
Ακραίες  μορφές γυναικοκτονιών ξεχνιούνται στον ανεπτυγμένο κόσμο μας μέσα στα απόνερα των ποσοστώσεων και των επετείων. Πόσο εύκολα μπορούν να ξεχαστούν οι τριπλοί φόνοι στους Αγίους Αναργύρους από εν ενεργεία αστυνομικό που σκότωσε με το υπηρεσιακό του περίστροφο τη γυναίκα του, την πεθερά του και το τρίχρονο κοριτσάκι του; Πόσο εύκολα ξεχάστηκαν οι 3 γυναίκες– πρόσφυγες σφαγιασμένες από στρατιωτικό μαχαίρι στα σύνορα; Κι αν φάνηκε ότι ο φόνος της νεαρής φοιτήτριας στη Ρόδο, που τη βίασαν 2 νεαροί άντρες και την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα με αποτέλεσμα να βρει μαρτυρικό θάνατο, «τάραξε» την ελληνική κοινωνία, πολύ φοβούμαστε ότι ήταν ένα «βότσαλο στη λίμνη».

Η βία σκοτώνει τις γυναίκες περισσότερο από τον καρκίνο, τις επιδημίες και τα τροχαία. Πόσα θύματα –γυναίκες θα μετρήσουμε ακόμη στα τηλεοπτικά σήριαλ και στη ζωή;

ΥΓ: Η σύνδεση των παραπάνω με την πραγματικότητα είναι απαραίτητη.