Ένοχος ο κατηγορούμενος στη δίκη της Αρετής Παληού-15 μήνες φυλάκιση με αναστολή

Ο μεγαλοδικηγόρος κατηγορούνταν για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και για κατοχή, έμμεση αυτουργία σε παραγωγή και διανομή πορνογραφικού υλικού ανηλίκου. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 12 μήνες για παραγωγή και κατοχή πορνογραφικού υλικού παρά την πρόταση της εισαγγελέως για 15 μήνες, κρίθηκε αθώος για διάδοση πορνογραφικού υλικού λόγω αμφιβολιών και καταδικάστηκε σε 3 μήνες για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας για το 2014 και μετά, ενώ για το διάστημα του 2013-2014 κρίθηκε αθώος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας λόγω παραγραφής, παρά το γεγονός ότι όταν άρχισε η δίκη το αδίκημα ήταν ακόμα ενεργό.

Αλλά φυσικά και αυτή η δίκη μακροημέρευσε, κράτησε 7,5 μήνες και ο κατηγορούμενος ζητούσε συνεχώς και ελάμβανε αναβολές, για διάφορους λόγους. Η ποινή συγχωνεύθηκε στους 15 μήνες, φυσικά όπως πάντα, με αναστολή.

Οι ποινές είχαν αυτό το ύψος, ή μάλλον βάθος, λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα των κατηγοριών.

Εντύπωση προκαλεί ότι μία εκ των δικαστριών πρότεινε να αθωωθεί και για τα 2 αδικήματα που κατηγορούνταν, ούτε γάτα ούτε ζημιά δηλαδή. Σημαντικό είναι επίσης ότι του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς παρότι κατηγορήθηκε το 2015 πάλι από ανήλικη, ενώ πρωτόδικα του είχε αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ο δικηγόρος της Αρετής δήλωσε ευχαριστημένος με την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς εστιάζει στο γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος ξανά, ανεξάρτητα από το ύψος των ποινών. Το ίδιο και η εγκαλούσα.

Αντίθετα, εμείς οι αλληλέγγυες, που είμαστε δίπλα στην Αρετή όλο αυτό το διάστημα, κρίνουμε ότι οι ποινές ήταν χαμηλές, καθώς και ότι η παραγραφή λόγω παρέλευσης χρόνου είναι μια νομική παγίδα που ωφελεί των εκάστοτε κακοποιητή και θεωρούμε πολύ σημαντικό να αλλάξει άμεσα η νομοθεσία, όπως και η ευκολία με την οποία δίνονται οι αναβολές.

Αναμένονται πολύ σοβαρότερες δίκες, κακουργηματικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, εναντίον του μεγαλοδικηγόρου. Η πρώτη είναι στις 4 Απριλίου πάλι με την Αρετή Παλιού και ένα μήνα αργότερα με άλλες εγκαλούσες, επίσης ανήλικες που είχαν παρόμοια μεταχείριση από τον ίδιο κατηγορούμενο.

Είναι σκάνδαλο η Δικαιοσύνη να αντιμετωπίζει με τόση επιείκεια και «κατανόηση» όλους τους κακοποιητές καθώς είναι πράσινο φως για την παραγωγή των επόμενων και ένας ακόμη τρόπος να φιμωθούν τα θύματα.

Να σημειωθεί εδώ, πόσο οικονομικό και ψυχικό κόστος συνεπάγεται για τις κοπέλες που καταγγέλλουν και τις οικογένειές τους να έρχονται και να πηγαίνουν στα δικαστήρια για μήνες ολόκληρους. Αυτή την αποζημίωση ποιος θα την πληρώσει άραγε;

Αναλυτικά για την υπόθεση της καταγγελίας υπάρχουν άλλα άρθρα, που μπορεί να βρεθούν από την αναζήτηση, με το όνομα Αρετή Παληού.

Γράφουν η Έλενα Μπάστα και η Σίσσυ Βωβού