ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ – ΜΙΑ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβου

Δρ. Ευτυχία Λεοντίδου

Τα γεννητικά μας όργανα, μια άγνωστη χώρα. Εστία της θηλυκότητάς μας, κρυμμένη ανάμεσα στα πόδια και βαθιά στην κοιλιά μας, συχνά άγνωστη και απρόσιτη ακόμα και σε μας τις ίδιες. Ειδικά τα εξωτερικά σεξουαλικά μας όργανα, άραγε πόσες από μας τα έχουμε κοιτάξει στον καθρέφτη; Ανεξερεύνητα και χωρίς όνομα, συχνά αποκαλούνται με ανόητους, περιφραστικούς και συμβολικούς όρους. Το σώμα μας, πεδίο μάχης και πολιτικής αντιπαράθεσης. Το σώμα μας που το θέλουμε πίσω.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το τρίτο μέρος ενός μεγαλύτερου έργου με τίτλο Φεμινιστική Γυναικολογία ή Ένα Ταξίδι στο Σώμα και το Πνεύμα των γυναικών. Το πρώτο μέρος κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο Η Θεά σε δράση – Τοκετός. Το δεύτερο, το 2019 με τίτλο Γυναικεία Σεξουαλικότητα – Από τη σάρκα στο πνεύμα. Το τρίτο καταπιάνεται με το γυναικείο σώμα, πώς είναι φτιαγμένο, πώς μάς διδάσκει, πώς λειτουργεί. Αποτελεί μια ξενάγηση στα γνωστά αλλά και τα άγνωστα μονοπάτια των ιδιαιτεροτήτων του γυναικείου σώματος, στους κύκλους και τις μεταμορφώσεις του, ρίχνοντας μια πιο λεπτομερειακή ματιά στην πρώτη του μεταμόρφωση, την εφηβεία.

Γιατί Φεμινιστική Γυναικολογία;

Όλα τα χρόνια της μελέτης και της άσκησης της γυναικολογίας και της μαιευτικής με απασχολούσε ιδιαίτερα το ότι σε μεγάλο βαθμό η ειδικότητα αυτή ήταν σχεδόν αντιφεμινιστική. Η εξουσία του γιατρού απέναντι στον ασθενή, που είναι μία σκληρή πραγματικότητα σε όλο το φάσμα της ιατρικής, στην περίπτωση της γυναικολογίας ήταν ακόμα πιο έντονη και φανερή επειδή ο γιατρός ήταν συνήθως άντρας και η ασθενής ήταν πάντα γυναίκα. Έτσι, στις κοινωνίες μας της πατριαρχίας, υπήρχε ένας επί πλέον παράγοντας εξουσίας. Ο λόγος της γυναίκας, η αλήθεια της, δεν είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. Ήθελα λοιπόν να συμβάλω στη διόρθωση αυτής της αδικίας.

Η Φεμινιστική Γυναικολογία απευθύνεται και σε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας ακόμα περισσότερο όμως σ’ ένα ευρύτερο κοινό και μάλιστα γυναικείο, ιδιαίτερα το νεανικό. Απευθύνεται σε γυναίκες όλου του κοινωνικού και ηλικιακού φάσματος αλλά και σε άντρες που μας αγαπούν και ενδιαφέρονται να μας γνωρίσουν και να μας καταλάβουν. Επιχειρεί να καταργήσει την ιατρικοποίηση στην οποία υπόκεινται πολλές από τις φυσιολογικές μεταμορφώσεις του γυναικείου σώματος όπως η έμμηνη ρύση, η εγκυμοσύνη, το κλιμακτήριο, η εμμηνόπαυση, η εφηβεία ιατρικοποίηση που οφείλεται στην λαθεμένη γραμμική αντίληψη της ζωής και της βιολογίας που έχει επιβάλει η πατριαρχία. Η φύση και τα σώματα λειτουργούν κυκλικά. Έτσι, τα τελευταία χρόνια η ιατρική επιστήμη έχει αρχίσει να αναγνωρίζει το λάθος της σε αυτό τον τομέα, χάρη και στις κινητοποιήσεις των γυναικών του 2 ου κύματος του ριζοσπαστικού φεμινισμού και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την διόρθωση αυτού του λάθους.

Το βιβλίο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ. Μια μυσταγωγική ξενάγηση αποτελείται από τέσσερις ενότητες:

1) Το κορμί, σύντροφος και δασκάλα
2) Εμμηνορροή, το αίμα της ζωής
3) Εφηβεία, η εποχή της μεταμόρφωσης
4) Αυτοφροντίδα και αυτοεικόνα
Κάθε μία από αυτές τις ενότητες περιλαμβάνει: Πρώτο, βιολογική σκοπιά – πληροφορίες για την ανατομία και τη φυσιολογία του γεννητικού συστήματος σε απλή και κατανοητή γλώσσα, με τρόπο «φιλικό» ώστε να γίνουν προσιτές στο ευρύ κοινό. Επιχειρεί να διαλύσει ορισμένους μύθους και προκαταλήψεις γύρω από το γυναικείο γεννητικό σύστημα. Υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες γνωρίζουν πολλά για το σώμα τους αλλά δεν ξέρουν πάντα ότι τα γνωρίζουν. Θίγονται θέματα όπως η κλειτοριδεκτομή, οι ασκήσεις Kegel, οι διαταραχές της περιόδου και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται. Οι περιγραφές γίνονται πάντα από γυναικεία σκοπιά και με φεμινιστική κατεύθυνση.

Δεύτερο, φεμινιστική σκοπιά – οι διαχρονικοί αγώνες των φεμινιστριών για την διεκδίκηση της αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης του σώματος. Γίνεται αναφορά στην φτώχεια περιόδου και τις προσπάθειες να αντιμετωπισθεί, στο «κίνημα της κόκκινης σκηνής», στις γιορτές περιόδου κ.ο.κ. Τρίτο, πνευματική σκοπιά – εσωτερική, πνευματική πλευρά της αναγεννητικής δύναμης του γυναικείου σώματος και αναφορές στη λατρεία του σε διάφορους πολιτισμούς. Τονίζεται η σημασία των κύκλων της ζωής μας και το πώς βιώνουμε στο σώμα μας τον συμπαντικό νόμο γέννηση-θάνατος- αναγέννηση, καθώς κάθε τέλος περιέχει μια αρχή και κάθε αρχή περιέχει ένα τέλος. Περιγράφεται η δημιουργία των πρώτων ημερολογίων στην ιστορία της ανθρωπότητας με βάση τον μηνιαίο κύκλο των γυναικών, που συμβαδίζει με τον κύκλο της σελήνης.

Πρέπει να πω ότι η προσέγγιση επιστημονικής και πνευματικής διάστασης αποτελεί πάντα μία πρόκληση, καθώς στον πολιτισμό μας έχουμε συνηθίσει να ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Πιστεύω όμως ότι έχει έρθει ο καιρός που θα συνεργαστούν και θα αλληλοσυμπληρωθούν.
Στην τελευταία ενότητα του βιβλίου «Αυτοφροντίδα και αυτοεικόνα» περιλαμβάνονται αρκετές χρηστικές πληροφορίες για την φροντίδα αυτού του καταπληκτικού σώματος με το οποίο συμβιώνουμε σε όλη τη διάρκεια της πορείας μας πάνω στη γη. Προσφέρονται συμβουλές και οδηγίες υγιεινής, τι να φορέσουμε, πώς να πλυθούμε, τι να κάνουμε με τα θαλάσσια μπάνια, με την αποτρίχωση, με τα καλλυντικά, με τα διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, πώς να αντιμετωπίσουμε εμείς οι ίδιες την εαυτή μας, καθώς κρινόμαστε συνεχώς στο κάθε μας βήμα, και μάλιστα με βάση την εξωτερική μας εμφάνιση και όχι τον χαρακτήρα, την εξυπνάδα ή τις επιτυχίες μας με αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες να είναι διαρκώς δυσαρεστημένες με την εμφάνισή τους, αφού δεν θα μπορέσουν ποτέ να κατακτήσουν το άφταστο ιδεώδες της ομορφιάς. Από τα πιο σημαντικά θέματα σ’ αυτή την ενότητα είναι και το θέμα του βάρους μας. Τέλος γίνεται αναφορά και στις αντιστάσεις των νεότερων γυναικών απέναντι σε αυτά τα στερεότυπα.

Το βιβλίο περιλαμβάνει αρκετές εικόνες από διάφορους πολιτισμούς, που προέρχονται από το προσωπικό αρχείο και από τα ταξίδια μου και εμπλουτίζεται με αφηγήσεις γυναικών που εκφράζουν τη δική τους αλήθεια, τη σκέψη τους, τα αισθήματά τους. Οι αφηγήσεις προέρχονται: από εξομολογήσεις ασθενών μου, που συγκέντρωσα επί 40 και πλέον χρόνια από τα πρακτικά των ομάδων αυτοεξέτασης των δεκαετιών 1980 και 1990 από γυναίκες που πίστεψαν στην αξία αυτού του έργου και αποφάσισαν να το στηρίξουν με τη δική τους κατάθεση ακόμα και από εξομολογήσεις γυναικών σε φιλικές συναντήσεις.

Το έργο αυτό είναι ένα κάλεσμα σε αφύπνιση, σε αντίσταση στα εξωπραγματικά πρότυπα με τα οποία βομβαρδιζόμαστε και στις ψεύτικες πληροφορίες για το σώμα μας, και σε υποστήριξη της δικής μας αλήθειας. Είναι ένα κάλεσμα να νοιώσουμε περήφανες για το σώμα μας, να το γνωρίσουμε, να το αγαπήσουμε, έτσι όπως είναι, χωρίς επισκευή, χωρίς κριτική, χωρίς την προσπάθεια να το κάνουμε πιο κοντό, πιο ψηλό, πιο μακρύ, πιο χοντρό, πιο λιγνό, το σώμα μας όπως είναι. Το σώμα που μ’ αυτό έχουμε γεννηθεί και που μέσα του κατοικούμε.
Στη σημερινή κοινωνία είναι επαναστατική πράξη για μια γυναίκα να θεραπεύσει τη σχέση με το σώμα της που η πατριαρχία έχει τραυματίσει. Μια μικρή συμβολή σε αυτή τη θεραπεία αποτελεί το παρόν βιβλίο.

Λίγα Λόγια για τη Δρ. Ευτυχία Λεοντίδου

Η Ευτυχία Λεοντίδου είναι Μαιευτήρ-Γυναικολόγος και ζει στην Αθήνα. Έχει εργαστεί σε Πανεπιστημιακές κλινικές, σε αγροτικά ιατρεία, ως χειρουργός πλοίου, στο ΠΙΚΠΑ, στο ΕΣΥ και στο ελεύθερο επάγγελμα. Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (όπου πέρασε πρώτη κατόπιν εξετάσεων το 1968), μουσικός (τελειόφοιτος Εθνικού Ωδείου), φοιτήτρια αρχαιολογίας, φωτογράφος, γλωσσομαθής, ταξιδεύτρια όλων των ηπείρων και συγγραφέας με πολλές δημοσιεύσεις άρθρων και μεταφράσεων, κυρίως σε θέματα φεμινισμού και πρωτοβάθμιας υγείας των γυναικών, σε ιατρικά και γυναικεία-φεμινιστικά έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση γιατρών και φοιτητών, αλλά και ομάδων γυναικών σε συνεργασία με γυναικείους φορείς, ομάδες, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων, την τοπική αυτοδιοίκηση, το ΚΕΘΙ, τη ΧΕΝ, το κέντρο ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς. Υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και συνερευνήτρια-μέλος της ομάδας ΙΑΤΡΟΤΕΚ της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών που ασχολήθηκε με την Βιοϊατρική Ορολογία MESH-Hellas (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Εδώ και πολλές δεκαετίες δραστηριοποιείται σε ομάδες του αυτόνομου γυναικείου κινήματος, μεταξύ των οποίων ομάδες αυτοεξέτασης, εγκυμοσύνης-τοκετού, εμμηνόπαυσης, μελέτης μητριαρχικών κοινωνιών, φεμινιστικού προβληματισμού και δράσης. Το γυναικείο αρχείο της, Γερακίνα, έχει τεθεί στη διάθεση ερευνητών και ερευνητριών του γυναικείου ζητήματος σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Ταυτότητα βιβλίου:

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ . Μια μυσταγωγική ξενάγηση Συγγραφέας: ΛΕΟΝΤΙΔΟΥ, ΕΥΤΥΧΙΑ
Έτος έκδοσης: 2022
ISBN: 978-960-04-5290-7
ΣΕΛ.: 344
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Εικονογράφηση: Ασπρόμαυρη
Βάρος: 514.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο

Διαβάστε απόσπασμα του βιβλίου ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ – Μια μυσταγωγική ξενάγηση εδώ

Πηγή: simiomatario.gr