Time’s Up: Ευρεία πρωτοβουλία για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

Οι Jennifer Aniston και Shonda Rhimes είναι δύο μεταξύ των εκατοντάδων γυναικών του Χόλιγουν που συγκρότησαν τον συνασπισμό Time’s Up AP

Time’s Up: Το Hollywood A-listers ξεκίνησε πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

Μετάφραση: Βέρα Σιατερλή

Τριακόσιες γυναίκες ηθοποιοί, διευθύντριες, συγγραφείς, παραγωγοί, πράκτορες και στελέχη του Χόλυγουντ – συμπεριλαμβανομένων των Reese Witherspoon, Shonda Rhimes και Emma Stone – έχουν ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Το νέο project, που ονομάζεται Time’s Up, περιλαμβάνει ένα ταμείο νομικής υποστήριξης ύψους εκατομμυρίων δολαρίων (£9,6 ή €10.78εκατομμύρια) για να βοηθήσει τις γυναίκες σε λιγότερο προνομιούχα επαγγέλματα να αποτρέψουν τη σεξουαλική κακομεταχείριση στο χώρο εργασίας και τυχόν συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν μετά την αναφορά τους.

Το Time’s Up ανακοινώθηκε με ολοσέλιδη αναγγελία στην New York Times και στην ισπανόφωνη εφημερίδα La Opinion, με τη μορφή ανοικτής επιστολής και το project περιγράφεται ως “ενιαίο κάλεσμα για την αλλαγή από τις γυναίκες στην ψυχαγωγία προς τις γυναίκες απανταχού”.

Κάποιες ακόμη υποστηρίκτριες του project είναι η Cate Blanchett, η Natalie Portman και η Jennifer Aniston.

«Ο αγώνας των γυναικών να σπάσουν τη σιωπή για την κυριαρχία των αντρών, πρέπει να προχωρήσει και πρέπει να ξεσηκωθούν, ακουστούν και αναγνωριστούν οι απλές εργαζόμενες. Δεν μπορεί πλέον αυτός ο αγώνας να αποτελεί ένα αναμφισβήτητο μονοπώλιο λίγων», έγραφε η επιστολή – που δημοσιεύθηκε και στο website του project.

Το ταμείο νομικής υποστήριξης, το οποίο τροφοδοτείται από δωρεές, απευθύνεται πρωτίστως σε όσες δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα δικαστικής αγωγής, όπως οι σερβιτόρες, οι νοσηλεύτριες και οι φροντίστριες.

Το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες και θα διοικείται από το National Women’s Law Center (Εθνικό Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών). Οι δωρήτριες μέχρι στιγμής είναι οι Meryl Streep, Taylor Swift, JJ Abrams και Viola Davis.

Όσον αφορά τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μια προσπάθεια για την ισότητα των φύλων στα στούντιο παραγωγής και τις οργανώσεις ταλέντων και μια έκκληση προς τις γυναίκες που θα περπατήσουν πάνω στο κόκκινο χαλί στην τελετή χρυσών σφαιρών, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, να φορούν μαύρα σε ένδειξη αλληλεγγύης.

“Αυτή είναι η ώρα της αλληλεγγύης, όχι η ώρα της μόδας”, δήλωσε η Eva Longoria στους The New York Times για τη δέσμευση. “Αυτή τη φορά η βιομηχανία του κλάδου δεν μπορεί να περιμένει από μας να ανεβούμε στην πασαρέλα και να κάνουμε απλώς την περιστροφή. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε.

Η νέα πρωτοβουλία, είναι η συνέπεια των επί μήνες ισχυρισμών που έγιναν εναντίον πολλών διασήμων ανδρών στο χώρο της ψυχαγωγίας, της πολιτικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι άρχισαν με καταγγελίες κατά του παραγωγού του Χόλιγουντ Harvey Weinstein. Ο δεσπότης του κινηματογράφου, έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς για κακή σεξουαλική μεταχείριση και παρενόχληση, λέγοντας ότι όλες οι σεξουαλικές επαφές ήταν συναινετικές.

Το Time’s Up δημιουργήθηκε λίγο μετά την πρώτη εμφάνιση των καταγγελιών εναντίον του Weinstein, με το #MeToo hashtag – που χρησιμοποίησε έξι εκατομμύρια φορές στο Twitter και στο Facebook πριν από το τέλος του 2017 – εμπνέοντας επίσης άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο για να μοιραστούν ιστορίες της σεξουαλικής τους παρενόχλησης.

Αναφορικά με το κίνημα #MeToo αναπτύχθηκε η κριτική ότι είχε κυριαρχηθεί από καταγγελίες εναντίων ανδρών υψηλού προφίλ και ότι οι ανησυχίες των γυναικών εργατικής τάξης είχαν παραγκωνιστεί. Η νέα πρωτοβουλία φαίνεται να στοχεύει στην αποκατάσταση αυτής της ανισορροπίας.

Μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο για λογαριασμό 700.000 αγροτισσών, αναφερόταν στην ταξική διάκριση αναφορικά με τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ και τους κοινούς εργοδότες για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, και λέγεται ότι αυτή ώθησε το κίνημα να ξεπεράσει τον περιορισμό του αποκλειστικά στη την βιομηχανία της ψυχαγωγίας. (Για την πρωτοβουλία των αγροτισσών, που προχώρησε το Νοέμβρη, βλέπε άρθρο στην παρακείμενη στήλη).

Η Rhimes, τηλεοπτική παραγωγός σε μίντια όπως το Scatal and Grey’s Anatomy, κατέστησε σαφές ότι η προστασία όλων των γυναικών ήταν το επίκεντρο του νέου σχεδίου, λέγοντας στους Times: «Αν η ομάδα των διάσημων γυναικών δεν μπορεί να αγωνιστεί και για τις άλλες γυναίκες που δεν διαθέτουν τόση δύναμη και προνόμια, τότε ποιος μπορεί;”.

“Το να βγάζω το ψωμί μου, δεν πρέπει να έρχεται σε βάρος της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας ή της ηθικής μου,” δήλωσε η Shonda Rhimes στο πλαίσιο της ανακοίνωσης. “Κάθε άτομο πρέπει να δουλεύει σε περιβάλλον χωρίς κακοποίηση, προσβολή, επίθεση και διάκριση. Είναι πλέον καιρός να αλλάξουμε την κουλτούρα του περιβάλλοντος όπου οι περισσότερες από εμάς περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας – το χώρο εργασίας».

Πηγή: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/hollywood-sexual-harassment