Μορφή «επιδημίας» στην Ελλάδα οι καισαρικές

Ρεκόρ κατέχει η Ελλάδα στις καισαρικές…

Μορφή επιδημίας έχουν πάρει οι καισαρικές που γίνονται στην Ελλάδα χωρίς να είναι απολύτως απαραίτητο, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της καισαρικής σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, έξι στις δέκα γυναίκες γεννούν με καισαρική τομή στα ελληνικά μαιευτήρια.

Ο Γιώργος Δασκαλάκης – αναπληρωτής καθηγητής Γυναικολογίας σημειώνει ότι υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που συντελούν σε αυτό όπως η ηλικία και τα αυξημένα περιστατικά παχυσαρκίας.

Τα στοιχεία του του ΕΟΠΥΥ – είναι αποκαλυπτικά.

Η Ελλάδα σημειώνει ρεκόρ καισαρικών: το 2015, από τους 36.445 τοκετούς ασφαλισμένων σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, το 57,85% έγινε με καισαρική τομή.

Αντίστοιχα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, σε σύνολο 41.006 γεννήσεων, το ποσοστό που έγιναν με καισαρική τομή έφθασε το 57,56%.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και το 2017 κινήθηκε στα ίδια επίπεδα.

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται από μαιευτήριο σε μαιευτήριο ακόμα και από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι σε νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας, οι καισαρικές τομές ξεπέρασαν το 80% του συνόλου των γεννήσεων.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνα Νούσια, μαία, οι περισσότερες από αυτές συχνά είναι αναίτιες».

Τα τελευταία χρόνια εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας δίνουν τη δυνατότητα σε γυναίκες που ήδη έχουν κάνει καισαρική τομή να γεννήσουν το επόμενο παιδί φυσιολογικά.

ΠΗΓΗ: Alfavita 23-1-18 (μέσω ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-επιμέλεια Σμαραγδα Αγορογιαννη)