Τη χρονιά που πέρασε

Η Φεμινιστική πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

…είναι μια ομπρέλα οργανώσεων που κάνει συστηματικές δράσεις κάθε 25 Νοέμβρη, όπως ετοιμάζει και φέτος. Συμμετέχουν κατά περίπτωση και ανά χρονιά περίπου 15 φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις πολλές οι ίδιες, κάποιες διαφορετικές αλλά και γυναικεία τμήματα κάποιων πολιτικών κομμάτων.

Και φέτος (περίοδος Δεκέμβρης 2013 έως Νοέμβρης 2014), είχαμε δράσεις στη διάρκεια της χρονιάς:

Την 1η Φεβρουαρίου 2014 οργανώσαμε τη διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό του δικαιώματος στην έκτρωση, το οποίο είχε παρουσιάσει η ισπανική κυβέρνηση, μπροστά στην ισπανική πρεσβεία. Πρέπει να πούμε όχι ιδιαίτερα μαζική.

Στην ίδια την Ισπανία έγιναν μαζικότατες διαδηλώσεις οργανωμένες από το γυναικείο κίνημα, με συμμετοχή και πολλών ανδρών, ενώ διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για αυτό το θέμα έγιναν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά μαζικές. Τελικά, το Σεπτέμβρη του 2014 η πρόταση αυτή ακυρώθηκε, ενώ ο εμπνευστής της υπουργός παραιτήθηκε. Ήταν μια ευρωπαϊκή νίκη υπέρ του δικαιώματος των γυναικών για αυτονομία του σώματός μας. Το τρένο της ελευθερίας, βίντεο που μπορείτε να κατεβάσετε από http://vimeo.com/102124953 Υπάρχει ειδικό κουμπί που κατεβάζουμε το βίντεο στη σελίδα αυτή.

Στις 8 Μάρτη 2014 συμμετείχαμε στη διαδήλωση γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, με πρωτοπορία τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ήταν ήδη στο δρόμο και στον αγώνα για επτά μήνες. Δυστυχώς, οι επιθέσεις ενάντια στις εργαζόμενες γυναίκες και τα δικαιώματά μας συνεχίζονται, ενώ οι καθαρίστριες έχουν πλέον τώρα συμπληρώσει 15 μήνες αγώνα, και εξακολουθούν να είναι μαχητικά στο δρόμο, ενώ ο αγώνας τους έχει κερδίσει ευρωπαϊκή συμπαράσταση.

Στις 10 Μαίου, είχαμε την πρωτοφανή λόγω της μαζικότητάς της, απαγωγή των 270 εφήβων μαθητριών στη Νιγηρία από την ισλαμοφασιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, από τις οποίες περίπου 60 δραπέτευσαν, ενώ οι υπόλοιπες είναι ακόμα στα χέρια των απαγωγέων τους, και κάποιες έχουν πουληθεί, όπως γράφεται στα μίντια, για νύφες ή για σκλάβες. Ο αγώνας για την απελευθέρωσή τους συνεχίζεται με το κίνημα “Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας” που είναι σε εξέλιξη στη Νιγηρία και με διεθνή αλληλεγγύη. (Ανακ. της Φ.Π. στο Μωβ).

Στις 17 Ιουνίου εκδώσαμε ανακοίνωση αλληλεγγύης στον αγώνα των καθαριστριών, και κάναμε έρανο ενίσχυσης με μικρό χρηματικό ποσό. Προετοιμάσαμε γεύμα δύο φορές. Η ανακοίνωση αυτή αναφερόταν στο δικαίωμά τους στη δουλειά, αλλά και στην αστυνομική βία που ασκείται εναντίον τους τακτικά, και εκείνες τις ημέρες είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Ενημερώσαμε φεμινίστριες από το εξωτερικό, που τις επισκέφθηκαν και διέδωσαν το μήνυμά τους.

Στις 11 Σεπτεμβρίου βοηθήσαμε γυναίκα από τη Σκιάθο που βρίσκεται σε χρόνια κακοποίηση, που έχει συμβάλει στην κοινωνική της περιθωριοποίηση, στην ψυχολογική της αποσταθεροποίηση, στην ανεργία της και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Την γυναίκα αυτή είχαν συνδράμει μέλη της πρωτοβουλίας και πριν από κάποια χρόνια και χρειάστηκε να κινητοποιήσουμε ανθρώπους και δημόσιες αρχές για την απαιτούμενη αρωγή. Καταδικάστηκε για λιπομαρτυρία από δικαστήριο του Βόλου, αλλά ο Δήμαρχος της Σκιάθου ζήτησε τη μετατροπή της ποινής της σε μέρες κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο, το οποίο και δέχθηκε το δικαστήριο, και θεωρούμε πολύ θετικό για την ίδια. (Βλ. Ανακοίνωση Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας στο Μωβ).

Συμβάλαμε στη διοργάνωση και Φεστιβάλ της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών που έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 13-14 Σεπτεμβρίου. Με την Ένωση Αφρικανών Γυναικών οι γυναικείες οργανώσεις βρίσκονται σε στενή συνεργασία από το 2005 που ιδρύθηκε, και είχε διαμορφώσει την καμπάνια “Όχι στο ρατσισμό από την κούνια”, που ευαισθητοποίησε τις κοινωνικές οργανώσεις για το θέμα της υπηκοότητας των μεταναστών και μεταναστριών και ιδιαίτερα των παιδιών τους, και κατόρθωσε να οδηγήσει στην υποβολή και ψήφιση του νόμου 2020/2010 που αντιμετώπιζε μεγάλο μέρος των παιδιών αυτών. Δυστυχώς, ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός το 2012, και βρισκόμαστε πλέον περίπου στην πρότερη κατάσταση του πουθενά και του τίποτα για την πολιτογράφηση των μεταναστών.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές αποτέλεσε και τη χρονιά αυτή σημαντική δραστηριότητα της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας. Όλες έχουν βγει πλέον από τη φυλακή μετά από διάρκεια κράτησης έως ένα χρόνο για τις 27 αρχικά φυλακισθείσες, παραμένουν όμως θέματα δικών στις οποίες οι ίδιες είναι υπόδικες, καθώς και δικών για αποζημίωσή τους από το ελληνικό κράτος για άδικη φυλάκιση αλλά και η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το κομμάτι της νομικής στήριξης έχει αναλάβει από την αρχή και συνεχίζει η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, ενώ η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης συμβάλλει όποτε χρειάζεται. Δυστυχώς ο εισαγγελέας Εφετών απέρριψε σε δεύτερο βαθμό τη μήνυσή τους για καταπάτηση δικαιωμάτων τους από πολλούς κρατικούς φορείς, και τους ξέπλυνε όλους (Βλ. Άρθρο στο Μωβ). Αντίθετα, στις 4/4/2014 δύο από αυτές είχαν δικαιωθεί από το δικαστήριο ως άδικα φυλακισθείσες για ένα χρόνο περίπου, και τους είχε επιδικαστεί αποζημίωση.

● Εκτός από τις δραστηριότητες που αναφέρουμε συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία δέχεται συχνά τηλεφωνήματα από γυναίκες, κυρίως για ζητήματα βίας. Πολλές φορές και για εργασιακά. Πολλές φορές επίσης από τις φυλακές. Πάντα τις προσανατολίζουμε για τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν, χωρίς βεβαίως να έχουμε τη δυνατότητα αρωγής, πράγμα που μπορούν να το κάνουν μόνο κρατικοί ή κοινωνικοί φορείς.

● Επίσης, σημαντική συμβολή της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη των σχετικών προβλημάτων στο δημόσιο χώρο και πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για τα θέματα κυρίως της βίας, και στην αποενοχοποίηση των γυναικών που είναι θύματά της. Μήπως όμως έχουμε συμβάλει στη μείωση της βίας; Δυστυχώς, αυτό δεν το πιστεύω.

Σίσσυ Βωβού

23 Νοέμβρη 2014

Ακτιβίστρια στο πλαίσιο της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας