Τι θα κάνει η νέα ΕΡΤ για την ισότητα των φύλων;

Συνάντηση για το θέμα της ΕΡΤ πραγματοποίησε η νέα Γενική Γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά, στις 16 Απριλίου, για το θέμα της νέας ΕΡΤ και της πολιτικής που θα ακολουθήσει για το θέμα της ισότητας των δυο φύλων.

Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου:

«Για την ΓΓΙΦ αποτελεί άμεση προτεραιότητα η με πολλαπλούς τρόπους ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης στα θέματα ισότητας και άρσης των έμφυλων διακρίσεων. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που θα ψηφισθεί σε λίγες ημέρες, η Γενική Γραμματέας, τονίζοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο  Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να λάβει μέριμνα για την εφαρμογή της έμφυλης ισότητας στα ΜΜΕ, πρότεινε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για την επανεξέταση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης και Επικοινωνίας (2007), εναρμόνιση με την Οδηγία 2007/65/ΕΚ αναφορικά με την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων με στόχο τη συμπερίληψη ειδικής διάταξης σχετικά με την ισότητα των φύλων, ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα των δημόσιων ΜΜΕ, δημιουργία Επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της ισότητας των φύλων κ.α..

H κ. Κούβελα πρότεινε τα παραπάνω μέτρα να έχουν άμεση εφαρμογή στην δημόσια τηλεόραση, την ΕΡΤ, η οποία σύντομα θα επαναλειτουργήσει με το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί εντός των επόμενων ημερών, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής πολιτικών ισότητας, άρσης των έμφυλων διακρίσεων και υπέρβασης του σεξισμού, αποκτώντας έτσι ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ΜΜΕ».

Καλοδεχούμενη η κίνηση της Γραμματέα Ισότητας, αλλά εμείς θα επισημάνουμε δύο «λεπτομέρειες» και θα  προχωρήσουμε σε σχόλια:

Πρώτη «λεπτομέρεια»: Δεν έγινε καμιά διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις, ώστε να ακουστεί η γνώμη μας πάνω στο θέμα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει σε όλους τους  τόνους ότι θα  βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με τις κοινωνικές οργανώσεις παντός τύπου.

Δεύτερη «λεπτομέρεια»: Μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι εχθρικός στην ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε κάθε είδους όργανα, όπως κυβέρνηση, κομματικά του όργανα, πολιτικές θέσεις σε κρατικούς φορείς. Είναι γνωστό ότι το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται στο 15%, αποτελεί καραμπινάτη διάκριση λόγω φύλου, και επίσης βρίσκεται πολύ μακριά ακόμα κι από τους νόμους της επάρατης Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν το ένα τρίτο σε κάποιες θεσμικές διαδικασίες και όργανα. Σ’ αυτό βέβαια δεν φταίει η Γραμματέας Ισότητας, πάντως δεν έχουμε ακούσει καμιά κριτική στο θέμα αυτό από πλευράς της, ή από οποιαδήποτε όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πατριαρχία είναι παντού, και ο ρόλος μιας αριστερής κυβέρνησης είναι να δημιουργεί προϋποθέσεις  και συμβολισμούς για να βελτιώνεται ο αγώνας για τα γυναικεία δικαιώματα παντός είδους, και να μην αποθαρρύνονται οι γυναικείες οργανώσεις ειδικότερα και οι γυναίκες γενικότερα από τη διεκδίκηση δίκαιων στόχων. Δεν ζητήσαμε ποτέ τον κρατικό φεμινισμό, ζητήσαμε και ζητούμε χώρο για τους αγώνες μας.

Επίσης, να θυμίσουμε ότι σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν πεντέμισυ εκατομμύρια γυναίκες που βιώνουν την πατριαρχία και το σεξισμό με διάφορους τρόπους και διάφορους βαθμούς, και γι’ αυτό είναι ακατάλληλο και προσβλητικό προς αυτά τα εκατομμύρια γυναικών το να θυμούνται στον ΣΥΡΙΖΑ το σεξισμό μόνο όταν πλήττει κάποιες συγκεκριμένες γυναίκες, και να τον ξεχνούν για τις υπόλοιπες.

Καλοδεχούμενη λοιπόν η τοποθέτηση της Γραμματέα Ισότητας για τα θέματα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που πληρώνεται από το λαό, δηλαδή κατά το ήμισυ από τις γυναίκες, τις οποίες συνεπώς  δεν μπορεί να παραλείπει να  συμπεριλαμβάνει στην εκπόνηση των προτάσεών της.

Όσο για την ισόρροπη συμμετοχή, είναι απαραίτητη, όπως απαραίτητη είναι και η επιλογή σε θεσμικά όργανα της νέας ΕΡΤ γυναικών που να γνωρίζουν για τα θέματα των γυναικείων δικαιωμάτων και να τα προάγουν μέσα από δημοκρατικές λογικές.

Σίσσυ Βωβού, Βέρα Σιατερλή, Χριστίνα Κούρκουλα

Μέλος της συντακτικής επιτροπής του «Μωβ»